Birleşik Kürdistan umudu ertelendi

Birleşik Kürdistan umudu ertelendi

Abdullah Öcalan'ın uzun süredir gündemde tuttuğu Kürt konferansına bir erteleme daha geldi. Konferansın ertelenmesindeyse başrolü Suriye'de hızlanan gelişmeler oynadı.

Son aylarda PKK'nın Suriye kolu PYD, Suriye'nin kuzeyinde kritik hamleler attı, başta Resulayn olmak üzere sınır kentlerinde inisiyatifi ele aldı. Bu durum Barzani kanadında ciddi tepkiye yol açtı. Kürt konferansı arifesinde Barzani-PKK çekişmesi yeniden alevlendi. 

Erbil'de toplanan Kürt Konferansı hazırlık komitesi daha önce 24 Ağustos olarak duyurulan konferans tarihini uzun tartışmalardan sonra Eylül ayına ertelediğini açıkladı. Tarih henüz net değil ancak Eylül ayının sonu olma olasılığı yüksek görülüyor. 

Konferansın ertelenmesiyle ilgili olarak da taraflardan farklı açıklamalar geldi. PKK'ya yakın yayın organları erteleme deyimini kullanmamayı seçti. Barzani'ye yakın isimlerdense "henüz hazırlıklar tamamlanmadı" yorumu yapıldı. Talabani'ye bağlı Kürdistan Yurtseverler Birliği politik büro üyesi Saadi Ahmet Pira da, "Ağustos tatil ayı, yabancı konuklar konferansa katılmakta zorluk çeker" sözleriyle konuyu değerlendirdi. 

Irak'ın kuzeyindeki kaynaklarsa PKK ve Barzani arasında yoğun bir çekişmenin yaşlandığını belirterek "taraflar bu durumun üzerini örtmek için ilginç bahaneler öne sürüyorlar" değerlendirmesini yaptı.