BİR YARGIÇ ABD'Yİ KARIŞTIRDI TRUMP DELİYE DÖNDÜ

BİR YARGIÇ ABD'Yİ KARIŞTIRDI TRUMP DELİYE DÖNDÜ

ABD'de tek başına bir yargıç, Trump'ın aldığı kararı kaldırdı ortalık karıştı.


Tüm dünyanın büyük tepkisini çeken ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın imzaladığı kararname ABD'yi karıştırdı. Seçim kampanyasında vaad ettiği "Amerikaya Müslümanlar giremeyecek." sözünü yerine getirmek için ilk adımı atan Trump'ın kararnamesi ABD Federal mahkemesi yargıcı tarafından iptal edilmişti. İşin daha da kötüsü, Trump Hükümetinin Bakanlığı mahkeme kararını derhal uygulayarak koyulan yasağı kaldırdı.

DÜNYA TEPKİ GÖSTERDİ TÜRKİYE SUSTU

Kararın uygulanması dünyanın dört bir yanında havaalanlarında bekleyen müslümanların ABD'ye giriş yasakları da sona ermiş oldu. Öte yandan Trump, yargıca ateş püskürtüp ağır hakaretlerde bulundu. Tüm bu yaşananlar ABD'de bundan sonra yaşanacak çok sayıda krizin ilki olma özelliği taşıyor.

TRUMP'IN FAŞİST TAVRINA TÜRKİYE VE ARAP ÜLKELERİNDEN İTİRAZ GELMEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve ülkeye giriş yasağı uygulayan Başkanlık Kararnamesi askıya alındı.


ABD İç Güvenlik Bakanlığı Washington eyaletinden bir Federal Yargıcın kararına binen Başkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve ülkeye giriş yasağı uygulayan Başkanlık Kararnamesi'ni tamamen askıya aldığını duyurdu.

SÖZCÜ'NÜN AÇIKLAMASI

İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Gilllian Christensan yaptığı açıklamada, "Söz konusu kararnameden kaynaklı tüm eylemler askıya aldı.” ifadesini kullandı.

Sözcü, bu eylemlere söz konusu kararnameden etkilenen yolcuların havacılık şirketlerine bildirilmesinin de dahil olduğunu kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIDA AÇIKLAMA YAPTI

İç Güvenlik Bakanlığından aynı zamanda benzer bir açıklama da Dışişlerinden geldi.

Amerikan medyasına konuşan Dışişleri yetkilileri yedi ülke vatandaşına vize ve giriş yasağı uygulayan kararnamenin vizesi olan yedi ülke vatandaşının vizelerinin iptali ile ilgili hükümleri askıya aldığını açıkladı.

İsmi açıklanmayan bir Dışişleri yetkilisi, "Vizelerin geri alınması hükmünü geri çektik. Vizeleri iptal edilmemiş ve ellerinde geçerli vizesi olan kişiler şimdi seyahat edebilirler.” ifadelerine yer verdi.

ÇOK SAYIDA BENZER KARARLARIN ALINABİLECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Washington eyaletinin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç Robart, vize yasağının ABD genelinde geçici olarak durdurulmasına karar vermişti. Bunun üzerine Beyaz Saray’da ABD Adalet Bakanlığının “mümkün olan en kısa sürede” Başkan Trump’ın kararnamesini tekrar uygulamaya çalışacağını belirten bir açıklama yapmıştı.

trump-in-yasagi-sonrasi-5-yasindaki-musluman-9216275_6266_m.jpg

OLAYIN GEÇMİŞİ

Trump’ın geçen hafta cuma günü imzaladığı Başkanlık Kararnamesi, Irak, Suriye, İran, Libya, Yemen ve Somali olmak üzere yedi ülke vatandaşlarına vize verilmesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmaması talimatını içeriyordu.

Kararname ayrıca Suriye’den sığınmacı alımını süresiz şekilde askıya alıyordu.

Trump bu kararı ile dünya çapında protestolarla karşı karşıya kalmıştı.trumpin-esi-de-sinir-disi-edilsin-h1485667734-0c3829-1.jpg

İlgili Haberler