BİR TÜRK NASA'DA DEPREM BULUŞUNU ANLATACAK

BİR TÜRK NASA'DA DEPREM BULUŞUNU ANLATACAK

Karel, "Bu tren 10 Aralık 2014 tarihinde halka sunulacak. Bu trende Türkiye'den birçok kişi ve kuruluş yer almalı, fırsat kaçmadı" dedi.

 

AMERİKAN Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları tarafından kurulan Geocosmo Araştırma Merkezi Vakfı, 10- 12 Aralık'ta NASA Ames Research Centre da yapılacak sempozyumla, Küresel Deprem Tahmin Projesi'ni (Global earthquake Forecasting Sysytem) dünyaya tanıtacak.

TÜRK ASILLI FRANSIZ VATANDAŞI

BBC, ABC gibi uluslararası büyük televizyon kanalları ve basının yer alacağı tanıtım programında, Bodrum'da yaşayan Fransız asıllı Türk vatandaşı Uluslararası Deprem Ön Sinyalleri Kurumu'nun Başkanı Ronald Karel (60) de yer alacak. Küresel Deprem Tahmin Sistemini, Orient Express gibi muhteşem bir trene benzettiğini belirten Karel, "Bu tren 10 Aralık 2014 tarihinde halka sunulacak. Bu trende Türkiye'den birçok kişi ve kuruluş yer almalı, fırsat kaçmadı" dedi.

NASA'DA BİR TÜRK DEPREM BULUTLARINI ANLATACAK

Karel sadece toplantıya katılmayıp aynı zamanda 11 Aralık 2014 tarihinde California saatiyle 15.00'dte 'Yeryüzüne Yakın Bölgelerde Oluşan Deprem Bulutları' konulu bilimsel makalesini tanıtacak. Bilim dünyasına girecek olan 'iyonize deprem bulutları' hakkında 45 dakikalık konuşma yapacak olan Karel, ayrıca iki posterle sempozyuma renk katacak. NASA uzmanları, konferansı dünyaya tanıtmak amacıyla canlı yayın yapılabilmesi için çalışmalara başladı. Sempozyumu tanıtmak amacıyla kurulan web sitesinde Ronald Karel 'in biyografisinde ilk 'iyonize bulutlar' teorisini 'meteoquake' adıyla 1970'lerde Aşkale-Erzurumda hazırladığına da yer verildi.

3 AY NASA'DA KALACAK

Ayrıca Küresel Deprem Tahmin Projesi çerçevesinde Ronald Karel ve eşi Gülay Yılmaz Karel, tüm masrafları karşılanmak üzere üç aylık bir süre için NASA'ya davet edildi. NASA lojmanlarında kalacak olan Karel Çifti, California'da başta Seti Enstitüsü olmak üzere NASA'nın değişik bölümlerde staj görecek. NASA Ames Başkanı Pete Worden tarafından desteklenen projede Karel'in 2015 tarihinde kurumda yüksek bir mevkide görev alacağı belirtildi.

'NASA TRENİNDE TÜRKİYE MUTLAKA OLMALI'

Hindistan, Peru, Alaska, İtalya, Yunanistan, Tayvan, Endonezya ve Şili başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yer istasyonları kuracak olan araştırma merkezi, NASA, NOAA ve EUMETSAT'ın uydularından da faydalanarak deprem ön sinyalleri konusunda dünyada bir ilk gerçekleştirecek. KAREL, DHA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bu proje dünyanın en önemli deprem araştırma projelerinden birisidir. Bu projede yer aldığım için Türkiye ve bilim adına çok mutluyum. Ben Küresel Deprem Tahmin Sistemini, Orient Express gibi muhteşem bir trene benzetiyorum. Bu tren 10 Aralık 2014 tarihinde halka sunulacak. Bu trenin içerisinde olmak lazım diye düşünüyorum. Şu an birinci sınıftayım, daha yer var. Eğer ülkemiz tarih yazmak istiyorsa ve ilerde bu projeye katılmadığı için pişmanlık duymak istemiyorsa, muhakkak bu trene binmesi lazım. Vagonlarda daha yer var. Lakin dünyanın birçok ülkesinden resmi kurum veya özel büyük şirketler adlarını duyurmak için sponsorluk için müracaat etmeye başladılar. NASA başkanı adını projeye ilave etti. Lütfen biraz vizyon sahibi olan şirket yöneticilerin ve kamu kuruluşların ilerde trenin arkasından koşmamaları için 10 Aralık 2014 tarihine kadar bana müracaat etmelerini arzu ediyorum."

Karel hazırlanmakta olan Küresel Deprem Tahmini Projesi'nin hayata geçmesiyle erken uyarı sisteminde olduğu gibi deprem olmadan 5- 10 gün önce haber verebileceğini belirtti.

KİMLER KATILIYOR

Proje Başkanı Friedemann Freund ve NASA Başkanı Pete Worden yanısıra deprem ön sinyalleri konusunda konuşmaya katılacak isimler arasında Hindistan'dan Rakesh Ramada, NASA'dan Nevin Byrant, John Spritzer, İtalya Cagliari Üniversitesi'nden Luca Piroddi, Kanada'dan Robert Theriault, İran Deprem Araştırma Merkezi Başkanı Mohammad Mokhtari, Moskova Devlet Üniversitesi'nden Vyasheslav Kunitsyn, Peru'dan Jorge Heraud, Chapman Üniversitesi'nden Ramesh Singh ve daha dünyanın birçok ülkesinden gelecek olan onlarca akademisyen katılacak. Quakesat'ın Başkanı Tom Bleier de toplantıya son anda katılacağını ifade etti. Geohazardsociety.org web sitesi hemen hemen her gün güncellenmekte, gerek konuşmacı gerekse posterlerin sayısı durmadan artmaktadır.

 

Kaynak:Haber Kaynağı