'Bir sürü Arap öldürdüm, bunda yanlış bir şey yok'

'Bir sürü Arap öldürdüm, bunda yanlış bir şey yok'

İsrail Ekonomi Bakanı Bennett, Bakanlar Kurulu toplantısında esir Filistinlilerin öldürülmesi gerektiğini söyledi. Bir başka bakan bu sözler üzerine "Bu yasadışı" deyince Bennett, "Ben çok Arap öldürdüm. Bunda yanlış birşey yok" cevabını verdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kabinesinde Ekonomi Bakanı olan aşırı sağcı Yahudi Evi Partisi'nin lideri Naftali Bennett, "Hayatımda şimdiye kadar çok Arap öldürdüm, Bunda bir problem görmüyorum” dedi. İsrail ile Filistinliler arasında üç yıl aradan sonra başlamak üzere olan barış görüşmeleri öncesi İsrail hükümeti tarafından 104 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasının tartışıldığı kabine toplantısında geçen konuşmalar Bennett'in düşüncelerini ve yaşadıklarını bir kez daha ortaya çıkardı. İsrail gazetelerinden Yedioh Ahronoth'un verdiği habere göre, Yahudi Evi Partisi lideri Naftali Bennett ile Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror'un Filistinli tutukluların serbest bırakılması konusu üzerine tartıştıkları belirtildi. Gazetenin İbranice versiyonunda yayınlanan habere göre Bennett'in barış görüşmeleri öncesi Filistinli tutsakların serbest bırakılmasına şiddetle karşı çıktığı belirtildi.

Bennett'in "önerilen bu şey tartışmalı ve problematik ve İsrail'in teröristleri yargılamasını engeller” dediği yazıldı. Bennett, daha sonra bu kabine toplantısında “Eğer teröristleri yakalarsanız, onları sadece öldürüsünüz” dedi. Buna itiraz eden Ulusal Güvenlik Danışmanı ise “Ama bu yasal değil” diye çıkıştı. Buna da Bennett'in cevabının “Ben şimdiye kadar bir çok Arap öldürdüm hayatımda. Bunda hiçbir problem yok” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

İSRAİL SİYASETİNİN YÜKSELEN IRKÇISI 

Evimiz İsrail partisinin lideri olan Naftali Bennett son İsrail seçimlerinde büyük bir süriz yaparak üçüncü çıkmıştı. Benjamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinde Ekonomi Bakanı olarak yer alan Bennet seçimlerde de ırkçı tonlarda sloganlarla oy istemişti. Seçim döneminde Filistinlilerle asla barış masasına oturmayacağını deklere eden koyu bir Arap düşmanı olduğu bilinen ve Filistinliler ile barış anlaşması yapılmasına her zaman karşı çıkan Bennett, daha önce de Batı Şeria'nın İsrail'in toprakları olduğunu ve İsrail'in topraklarının da müzakere edilemeyeceğini ifade etmişti. Geçen seçimlerde Netanyahu'ya sağdan yaptığı eleştirilerle seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan Bennett'in son sözleri ise İsrail siyasetindeki ırkçılık boyutunu gözler önüne seriyor.