BİR ALKOL YASAĞI DAHA

BİR ALKOL YASAĞI DAHA

Yüzyıllardan bu yana deve güreşlerinin şenlik, piknik ve panayır havasında; çalgılı ve eğlenceli piknikli etkinliklerle geçtiğini savunan bazı güreş tutkunları, kararı eleştirdi.

AYDIN Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, güreşlere yakın alanlarda alkol tüketimi ve mangal yakılması yasaklandı. Valiliğin onayladığı yeni yönetmeliği destekleyenlerin yanı sıra, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk görülmediğini belirtenler ise kararı eleştirdi.

FEDERASYON ÖNERDİ VALİLİK GENELGE YAYINLADI

Aydın Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu, güreş bölgesine yakın alanlarda alkol kullanımını ve mangal yakılmasını kapsayan yönetmelik hazırladı. Valilik de olumlu bulduğu kararı onayladı. Yüzyıllardan bu yana deve güreşlerinin şenlik, piknik ve panayır havasında; çalgılı ve eğlenceli piknikli etkinliklerle geçtiğini savunan bazı güreş tutkunları, kararı eleştirdi.

DEVELER TEL ÖRGÜYÜ AŞTIĞI İÇİN

Federasyon yetkilileri de güreş alanı ile seyircileri ayıran tel örgünün bazen develer tarafından aşıldığını bunun ciddi tehlike oluşturduğunu, amacın mangal ve alkol alanların güreş bölgesinden uzaklaştırmaya yönelik olduğunu söyledi. Hazırladıkları Deve Güreşi Yönetmeliği'nin Aydın Valiliği'nce onaylandığını belirten Federasyon Başkanı Metin Çetin, yönetmelik çerçevesinde deve güreşi yapılan alanlarda bazı kural ve kısıtlamalar getirildiğini söyledi.

GÜREŞ ALANINA 2. BİR TEL ÖRGÜ ÇEKİLECEK

Uygulamanın nasıl olacağını anlatan Çetin, "Deve güreşi alanında ikinci bir tel örgü çekilecek, alkol alanlar bu tel örgünün dışında yer alacak. Güreşe yakın bölgede mangal yakılması, alkol tüketilmesi yasak olacak" dedi.

"GELENEKSELLEŞEN KÜLTÜRÜ KALIPLARA SOKMAK DOĞRU DEĞİL"

Çine Belediye Başkanı olarak görev yaptığı 12 yıl boyunca deve güreşleri düzenlediklerini söyleyen Aydın eski milletvekili de olan Osman Aydın da hiçbir etkinlikte alkolden kaynaklanan bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi. Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu'nun kararını eleştiren Aydın, "Bu kararın alınmasına neden olacak hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu kararın doğru olduğunu düşünmüyorum. Şimdiye kadar güreşlerde alkol aldığı için ya da mangal yaktığı için ölen yaralanan olduğunu duymadım. Her yıl binlerce kişinin katıldığı güreşlerimizde hiçbir vukuatla karşılaşmadık. Yıllardır gelenekselleşen bir kültürü şekillendirmek, kalıplara sokmak doğru değil" dedi.

"BİNLERCE İNSANI ENGELLEMEK ZOR OLACAK"

Aydın eski İl Genel Meclis üyesi Akan Evren de 1950 yılından bu yana hiçbir deve güreşini kaçırmamaya çalıştığını belirterek kararı eleştirdi. Evren, "65 yıldır gittiğim, izlediğim her güreşte içki vardır. Gelenek ve göreneklerimiz arasına giren deve güreşlerinde insanlar o sofralar sayesinde kaynaşır, konuşur, paylaşır. Mangal, içki olmazsa davullar olmaz. Davullar çalmayınca da şenliğin bir anlamı ve keyfi olmaz. Piknikte alkol alımı nasıl engellenemiyorsa, burada da engellenemez. Binlerce insanı engellemek zor olacak" diye konuştu.

"JANDARMA ZORUYLA KALDIRMAK DAHA BÜYÜK SIKINTI"

Kararı olumlu karşılayanlar arasında yer alan Kuşadası Deve Güreşi Sevenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Savran da, "Kapsamlı bir yasak yok. Develer bazen tel örgüleri aşıp seyircilerin arasına giriyor. Mangallar, masalar devriliyor. Amaç bunu önlemek. Biraz geride içki ve mangal sorunu yok. Birinci tel örgünün önündeki insanları polis jandarma zoruyla kaldırmak daha büyük sıkıntı yaratır" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı