Bir AKP klasiği daha...

Bir AKP klasiği daha...

İBB Meclisi’nde yapılan plan değişikliğiyle Üsküdar Evlendirme Dairesi otel oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Üsküdar-Harem yolu üzerindeki evlendirme dairesinin yerini plan tadilatı yapılarak “Turizm-Konaklama” alanı ilan etti. CHP’li İBB Meclis Üyesi Mehmet Yıldız, plan değişikliğini yargıya taşıyacaklarını ifade ederek “AKP’li Üsküdar Belediyesi, mülkiyetindeki camilerin satışından sonra, evlendirme dairesini de satmaya hazırlanıyor. Bu tip plan değişiklikleri ve sonradan bu yerlerin satılması, bir AKP klasiğidir” dedi.

17 Ocak’ta yapılan İBB Meclis toplantısında, Üsküdar Belediyesi’nin, üzerinde evlendirme dairesi bulunan Aziz Mahmut Hüdai Mahallesi’ndeki “Kentsel Hizmet Alanı” lejantında kalan parselin turistik tesis alanı lejantına alınmasına ilişkin imar planı değişikliği talebi görüşüldü.

Değişiklik talebi CHP’li meclis üyelerinin “ret” oyuna karşılık AKP’li üyelerin oyları ile geçti. Plan değişikliğine ilgili kurumlar da şartlı onay verdi. Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, parselin yapılaşmaya uygun olsa da yerel olarak bazı sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Uygulama öncesinde zemin iyileştirme çalıştırılması şartı koşarak teklife onay verdi.

Ulaştırma Planlama Müdürlüğü de otopark ihtiyacının karşılanması koşulu getirdi. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, hazırlanacak avan projenin kurul tarafından onaylanmadan uygulama yapılamayacağına dikkat çekti. İSKİ Genel Müdürlüğü ise uygulama sırasında altyapı tesislerine zarar verilmemesini istedi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu da bu raporları değerlendirdi. Komisyon uygulama imar planlarında kütleye göre yapılacak inşaatın zemin+2 kat olarak önerildiğini anımsatarak yapılan teklifte yapılaşma koşullarının ne olacağı konusunda belirsizlik bulunduğunu kaydetti. Teklifin kentsel hizmet alanını azaltıcı ve hareketli nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikler taşıdığının altı çizildi.

Plan değişikliğine tepki gösteren CHP’li Yıldız, “Yeşil alanları imara açmak, belediye ve kamu hizmet alanlarına benzin istasyonu yapıp birilerine satmak, kamu arsalarını ve binalarını ‘tahsis’ adı altında yağmalamak, AKP siyasetinin bir numaralı uzmanlığı oldu” dedi. Üsküdar Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Doğan Tekel de söz konusu parselin yıllar önce sosyal tesis yapılmak üzere kamulaştırıldığını, yeni plan değişikliği ile kamulaştırma gerekçesinin ihlal edildiğini söyledi.