Binlerce kişi ölebilir... Marmaray Projesi’nde vahim hata

Binlerce kişi ölebilir... Marmaray Projesi’nde vahim hata

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “asrın projesi” diye övünerek anlattığı Marmaray Projesi’nde binlerce kişinin ölümüne neden olabilecek vahim bir teknik hatanın yapıldığı, projenin ihalelerinde devletin zarara uğratıldığı iddiaları Meclis gündemine taşındı.

Usta yazar Necati Doğru, 15 Ağustos 2013 tarihli Sözcü Gazetesi’ndeki köşe yazısında Marmaray Projesi ile ilgili iddiaları gündeme taşıdı. İhalenin önce Aston- Marubeni-Doğuş ortaklığına 680 milyon Euro’ya verildiğini belirten Doğru, işin 2009’da tamamlanması gerekirken tamamlandığını ve yarım kaldığına dikkat çekti. “Çanak çömlek çıktı” diyerek ihalenin yenilendiğini belirten Doğru, bu kez ihalenin 1.3 milyar Euro’ya İspanyol firmasının liderliğinde ikinci üçlüye, 2014 yılında bitirilmek üzere verildiğini söyledikten sonra, Japon TAİSEİ ve Türk şirketleri GAMA ve Nurol’un tüp inşaatında büyük bir hata yaptığını yazdı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Doğru’nun yazısı üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi vererek, konuyu gündeme taşıtıdı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istenen önergede, yapılan ihalelerde devletin zarara uğratıldığını ve bu zararların kapatıldığını belirten Özgündüz, Doğru’dan yaptığı alıntıyla vahim iddiayı şöyle dile getirdi:

“Marmaray Projesi’nde kamunun zarara uğratılmasının yanında, daha vahim sonuçları olacağı öne sürülen iddialar da dile getirilmektedir. Bu iddiaya göre; Marmara Denizi’ni alttan geçerek Üsküdar-Sirkeci arasını bağlayacak tüp tünel inşaatı sırasında büyük bir hata yapılmış ve bu hayati hata örtülüp, gizlenmiştir. Tamamı 11 tünel olan projede, 11. tünelden başlamak üzere 7. tünele kadar proje yürütüldüğü, 7. tünelde yapıcı firma mühendislerinin 15 santimlik bir düşey sapma tespit ettiği ileri sürülmüştür. Bahsi geçen iddia, yazar Necati Doğru tarafından 15 Ağustos 2013 tarihli köşe yazısında da dile getirilmiştir. Belirtilen hatanın Bakanlığınızın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirildiği, bunun üzerine Bölge Müdürlüğü’nün 7. tünelin sökülerek yenilenmesi için firmaya bildirimde bulunduğu, firmanın pahalı olan bu maliyet yerine dolgu yöntemiyle sapmanın giderildiğini kurumunuza ilettiği iddia edilmektedir. Hatta denetimden sorumlu firmanın proje müdürünün sırf bu hatadan dolayı istifa ettiği belirtilmektedir. İddialar gerçeği yansıtmaktaysa binlerce yurttaşımızın hayatının riske edilmektedir.”

İŞTE O SORULAR

Özgündüz, ardından Yıldırım’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1. Marmaray Projesi’nin tamamının değil de 13 km’lik küçük bir kısmının aceleyle hizmete açılmasının nedenleri nelerdir? Projenin tamamının bitmesi neden beklenmemektedir?

2. Proje ihalesini ilk kazanan ortaklık, işin ne kadarlık bir kısmını ne kadar sürede yapmıştır? Projeyi neden tamamlamamıştır? 2009 yılında bitmesi öngörülen proje nasıl ve neden 2014’e kadar uzatılmıştır? Projenin ilk ihalesi kapsamında 680 milyon avronun ne kadarı firma ortaklığına ödenmiştir? İşini yarım bırakan firmalara karşı ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

3. İlk ihalesi 680 milyon avroya verilen projenin, ikinci ihalesi neden 1 milyar 300 milyon avroya verilmiştir? Artışın nedenleri nelerdir?

4. Marmara Denizi altındaki 7. tünelde 15 cm’lik bir sapma olduğu iddiaları doğru mudur? Doğruysa bunun ne gibi olumsuz sonuçlar beklenmektedir? 

5. Bu sapmanın Bakanlığınızın İstanbul Bölge Müdürlüğü’ne bildirildiği, Bölge Müdürlüğü’nün maliyetli bir çözüm yolu önermesi nedeniyle firma tarafından hatanın dolguyla kapatıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?

6. Projenin denetimini yapan firma, sapmayla ilgili herhangi bir rapor hazırlamış mıdır? Hazırlamış ise ayrıntıları nelerdir? Denetim firması, yapılan hatayla ilgili kurumsal açıdan hangi işlemleri gerçekleştirmiştir ve nelerin yapılmasını önermiştir? Denetim firmasının proje müdürünün istifasıyla proje hatası arasında nasıl bir ilişki söz konusudur? Denetim firmasının, yapılan hatanın dolguyla kapatılması konusunda sorumluluğu var mıdır?

7. Hatanın dolguyla kapatılması konusunda teknik incelemeler yapılmış mıdır? Bu incelemelerin sonuçları nelerdir? Hata ne zaman, nasıl ve hangi dolguyla hata kapatılmıştır? Dolgunun, ilerleyen süreçte hatanın tekrar ortaya çıkması ve vahim sonuçlar yaşanmasına neden olması beklenmekte midir? Bu denli hayati bir konuda yalnızca denetim firması ve/veya Bakanlığınız haricinde herhangi bir denetim yaptırılmış mıdır? TMMOB, konunun uzmanları ve akademisyenlerden bu konuda görüş alınmış mıdır? Görüş alınmamışsa alınacak mıdır?

8. Projenin durdurulması ve hatanın dolgu harici yöntemlerle giderilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

9. Kamuoyunda oluşacak tedirginliği gidermek ve bilgi vermek amacıyla aydınlatıcı bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?