'Binbir surat' polis serbest!

'Binbir surat' polis serbest!

Ali İsmail'in ölümüne sebep olanlar tutuklanırken, sopalı saldırıların faillerinden bir sivil polis serbest bırakıldı!

DOĞU EROĞLU/BİRGÜN

BirGün'ün Ali ismail Korkmaz'ın dövüldüğü gece eylemci avına çıktığını kanıtladığı polis Hüseyin E. gözaltına alındı ve bırakıldı. Eli sopalı polis, teşhis için tanıkların karşısına çıkarken bıyığını kesip saçını boyamıştı.

Eskişehir'deki Gezi direnişi sırasında sopalarla dövüldükten sonra komaya giren ve 37 gün sonra yaşamını yitiren 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz Davası'na yine adalet gelmedi; kısmen uğradı.

Korkmaz'ın dövülme anına ilişkin 'silinmeye çalışılan' Harman Ekmek Fırını’na ait güvenlik kamerası kayıtları, Jandarma Kriminal Birimi tarafından kurtarılınca, görüntüler çerçevesinde önceki akşam 4'ü polis 8 kişi gözaltına alındı.

'KASTEN ADAM ÖLDÜRMEK'
Görüntüleri izleyen Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı, Harman Fırını’nı işleten İsmail Koyuncu, amcaoğlu Ramazan Korkmaz ve eniştesi Muhammed Vatansever ile fırında görülen Mevlüt Sağalman adlı bir polisi Odunpazarı Jandarma Komutanlığı’nda ifadelerini aldıktan sonra tutuklanmaları için mahkemeye sevk etti. Bu 4 kişi 'kasten adam öldürmek' suçlamasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

O GÖRÜNTÜLERE RAĞMEN

Gözaltına alınıp, ifadelerinin ardından serbest bırakılan 3 polis arasında, daha önce BirGün’ün Beşik Otel güvenlik kayıtlarını yayımlayarak aynı sokakta (Sanayi Sokak) cop ve sopalarla eylemcileri darp ettiğini kanıtladığı 2 polis de var. Cinayet gecesi sivil kıyafetlerle eylemci avına çıktığı ispatlanmasına rağmen Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne bağlı Hüseyin Kadir E. ve Selçuk B., savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Bu arada görüntülerde Ali'yi darp ettiği anlaşılan 1 kişinin eşgalinin belirlenemediği, bu konudaki çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

İKİNCİ DARP GRUBU UNUTULDU

Başsavcı bu isimleri soruşturma dışında bıraksa da, Ali İsmail Korkmaz’ın aynı gece iki defa darp edildiği biliniyor. Ali İsmail’in yoğun bakımdaki tedavisi sürerken BirGün’e konuşan baba Şahap Korkmaz, Ali’nin ilk darp edilişinin ardından olay yerinden uzaklaşmaya çalışırken ikinci bir çete tarafından yeniden darp edildiğini söylemişti. Korkmaz, “Ali gazdan kaçarken onların bulunduğu sokağa giriyor. Gaz atan çevik kuvvetlerle eli sopalı grup arasında kalıyor. Oğlumu o kadar vahşice dövüyorlar ki… Sopalarla yapılan saldırıdan sonra dayak yediği yerde bayılıp kalmış. Bir süre sonra kendine gelip doğrulmuş ve eve gitmeye başlamış. Sonra eli sopalı başka kişilerle karşılaşmış ve yine dayak yemiş. Bitap halde bir otobüs durağına gidebilmiş ve orada kendinden geçmiş” diye konuşmuştu.

GÖRÜNTÜLERİ 2 KEZ SİLMİŞLER

Fırından alınan güvenlik kayıtlarının bozuk olduğu tespit edilmişti. Hem Beşik Otel, hem de Harman Fırın’ın kaydettiği güvenlik kayıtlarının bulunduğu hard diskler, bozuk ve kullanılmaz durumda olan kısımların kurtarılması için Jandarma Kriminoloji’ye gönderilmişti. 

Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesi’nin raporuna göre; Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü anı gösteren Harman Ekmek Fırını’na ait güvenlik kamerası kayıtlarının, fırın sahibi İsmail Koyuncu ve adamları tarafından 6 Haziran’da iki kez silindiği ortaya çıktı. 

***

Başsavcı, o polisleri ve kendisini savundu

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Çetingül, dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Korkmaz'ın dövüldüğü olay” diye yayınlanan ilk görüntülerin olayla hiç ilgisinin olmadığını belirterek, "Bu görüntülerden hareketle yola çıkmış olsaydık, yanlış kişiler hakkında işlem yapılmış olacak ve çok daha büyük mağduriyetlere yol açacaktı. Bu görüntüler yayınlandıktan sonra aleyhimize yapılan yorumların insaflı olmadığını düşünüyoruz" dedi.

'TANIKLAR BİZİ YANILTTI'

Israrla jandarma kriminale göndermiş oldukları görüntülerin çözümünü beklediklerini, olayı aydınlatacak en güvenilir delilin bu olduğunu düşündüklerini belirten Başsavcı Çetingül, " Buna rağmen olayın tanığı diye getirilen kişilerin ise bilerek veya bilmeyerek bizi yanlış yönlendirdiklerini gördük. Nitekim başka dövülme olayının şüphelisi olan şahıs, sanki Korkmaz olayının failiymiş gibi bize sunuldu. Bazı tanıkların da bu yöndeki ifadesi üzerine bu şahıs tutuklandı. Kamera görüntülerinin gelmesi üzerine derhal serbest bırakıldı." diye konuştu ancak başka darp olayları da olsa bu polislerin suçlu olduğunu belirten bir ifade kullanmadı. 

ELİ SOPALI POLİS MASUMMUŞ

BirGün'ün eli sopayla eylemci kovaladığı görüntüleri yayımladığı polis Hüseyin E.'ye dair de konuşan Başsavcı, polisin arkasında durdu ve isim vermeden BirGün'ü suçladı.

Hüseyin E.'nin ise Korkmaz'ı dövme olayına hiç karışmadığının tespit edildiğini ileri süren Başsavcı Çetingül, "Bu durum kamera görüntülerindende anlaşılmaktadır. Bu nedenle henüz deliller kesinleşmeden medya eliyle linç edilen bu polis memuruyla ilgili yapılanları da kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz" dedi.