Beyaz Saray buluşmasında referandum sorusuna ilginç yanıt

Beyaz Saray buluşmasında referandum sorusuna ilginç yanıt

Referandum sonuçlarına ilişkin tartışmalar giderek büyürken, Beyaz Saray'ı ziyaret eden İtalya Başbakanı Gentiloni'ye ne düşündüğü soruldu.

 

DÜNYA AGİT RAPORLARINI BEKLİYOR

ABD dahil dünyanın bir çok ülkesinde referandum sonuçları için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği AGİT Teşkilatının raporu bekleniyor. Açıklanan ön raporun içeriği ise Türkiye için pek parlak değil. 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AGİT'in raporunun geçersiz olduğuna dair açıklaması var. 

CHP DOSYAYI AYM VE AHİM'E GÖTÜRÜYOR

CHP ise referanduma yaptıkları itirazın dosyasını AYM ve AHİM'e götüreceğini açıkladı. Erdoğan ise bu mahkemelerin bu konuda yetkilerinin olmadığını baştan söyledi. Sonuç olarak AGİT raporunun sonucundan ve CHP'nin miraacat edeceği mahkemelerden Referandumun usulsüzlüğü çıksa bile bunu Erdoğan kabul etmeyeceğini şimdiden açıkladığından ortamın giderek gerginleşeceği söylenebilir. 

BEYAZ SARAY'DA YİNE KONU OLDU

Bir taraftan'da Erdoğan'ın dünya liderlerinden beklediği tebrik telefonları bir türlü gelmiyor. Konu ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da bir görüşme yapan İtalyan Başbakanı Paolo Gentiloni'ye soruldu.


ABD Başkanı Donald Trump'ın, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ile birlikte Beyaz Saray'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'de geçen Pazar günü yapılan halk oylaması gündeme geldi.

MANİDAR SORU İLGİNÇ YANIT

Gentiloni bir gazetecinin "Sayın Başbakan, Avrupa kıtasında demokratik değerlerden söz ettiniz. Bu bağlamda, Türkiye'deki referandum sonuçlarından kaygılı mısınız? Bu konuyu Başkan Trump ile görüştünüz mü?" sorusunu "Türk referandumunu not etmemiz gerekir" diye yanıtladı. Gentiloni, "Oylamanın nasıl yapıldığına ilişkin tartışmaları bir yana, Avrupalı liderlerin bu oylamayı not ettiklerine inanıyorum. 

ERDOĞAN'IN BUNDAN SONRAKİ TUTUMUNA BAKACAKLAR

Sonuçlar, Türk hükümetinin özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçmenlerin neredeyse yarısının başka türlü görüş bildirmelerine karşı yaklaşımlarına bağlı. Kucaklayıcı bir yaklaşım mı olacak yoksa çatışmacı bir yaklaşım mı? Bu çok önemli olacak bizim için de Avrupa Birliği (AB) için de" dedi.

920x920.jpg

İTALYAN GAZETECİ YİNE GÜNDEMDE

Gentiloni "Çok önemli olan başka bir şey de temel ilkelere saygı göstermek. İki ülke arasında önemli bir iş birliğinin gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu işbirliğinin, Türkiye'de geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan İtalyan gazetecinin serbest bırakılmasını sağlamasını istiyoruz" dedi.

100x50.pngtwitter-100x-50-001.jpg

 

İlgili Haberler