Beşir Atalay; Uzlaşma Olursa Başkanlıktan Vazgeçebiliriz

Beşir Atalay; Uzlaşma Olursa Başkanlıktan Vazgeçebiliriz

Başbakan Yardımcısı Atalay sürecin temel hedefinin silah bıraktırma olduğunu söylerken Öcalan'ın da kalıcı çözüm istediğini belirtti.

Atalay: Temel hedef silah bıraktırma
Başbakan Yardımcısı Atalay sürecin temel hedefinin silah bıraktırma olduğunu söylerken Öcalan'ın da kalıcı çözüm istediğini belirtti.

Radikal'den Deniz Zeyrek'in haberi 19.02.2013 11:33
 
 Çözüm sürecinin en önemli aktörlerinden biri olan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İmralı da dahil herkesin çözüm sürecini desteklediğini, sürecin temel hedefinin de PKK’ya silah bıraktırma olduğunu söyledi. Atalay, kan akmasının kısa sürede durdurulması halinde silah bırakma gibi zor konuların daha rahat konuşulabileceğine işaret etti. 
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay günü birlik temaslarda bulunmak için gittiği Kuzey Kıbrıs yolunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Hafta sonu Mardin’de yapılan toplantılara ilişkin bilgi veren Atalay, bölge insanının çözüm umudunun en üst düzeyde olduğuna dikkat çekti. Atalay, “Bölgedeki beklenti ve umut çok fazla. Çünkü o bölge çekmiş acısını. Ve normalleşmek istiyor” dedi. 
 
Türkiye’nin, yaşanan sorun ve çözüm tartışmaları konusunda olgunlaştığının altını çizen Atalay, “Her kesimde artık çözülebileceğine dair umut var. Geçmişte çok mağduriyetler, zulümler, haksızlıklar, gereksiz baskılar olmuş... Devlet vatandaşı kendisinden adeta uzaklaştırmak için çalışmış. Onu tamir yönünde atılan adımlar en azından makul düşünen adamları etkiliyor” yorumunu yaptı. 
 
27 günlük gözaltı anısı 
 
Atalay, hayatı bölgede normalleştirmeyi amaçladıklarını anlatırken, kendi ‘gözaltı’ tecrübesinden örnek verdi: “Eskiden karakollara gitmek korkulu bir şeydi. Hepsini gözden geçirdik. Karakollarda duş imkânı sağladık. 12 Eylül’de bir ay gözaltında kaldım. Başımızı yıkama imkânı bile olmadı. Biraz da onları yaşadığımız için gözaltında bir gün bile kalan duş imkânı bulsun istedik.” 
 
Atalay, çözüm süreciyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Somut yürüyen süreçle ilgili çok açıklama yapmıyoruz. Süreci zedelememek için... Yoksa somut şeyler yapıyoruz. Her kesimde olumlu bir şey var. İmralı da dahil. BDP kesiminde de pozitif beklentiler var. Yürüyen tek çalışma bu görüşme süreci değil. Entegre bir strateji. Uluslararası boyutları var. Kuzey Irak boyutu var. Bunun hepsini devreye sokma yönünde çabalar var. Daha işin başındayız. (Üçüncü ülke) Arabulucu anlamında değil. Kuzey Irak’la zaten evvelden bu yana süren çalışmalar var. Avrupa’yı daha fazla desteğe çağırdık.” 
 
Temel hedef silah bıraktırma
 
Atalay, temel hedefin örgüte silah bıraktırma olduğunu söyledi. Atalay, “Öcalan da bu hedefi istiyor mu?” sorusu üzerine, “Doğrudur. Herkes çözüm istiyor. Kalıcı çözüm süreci diye o yüzden diyoruz” karşılığını verdi. Alternatif senaryoların da değerlendirildiğini ifade eden Atalay, “Henüz sürecin başlarındayız. Bu rüzgâr çok iyi. Kimse karşısında duramaz. Kanın durması kısa sürede sağlanırsa silah bırakma gibi zor konular daha rahat konuşulabilir” ifadesini kullandı. 
 
Diğerleri yanaşmazsa BDP’yle de olur
 
Hiçbir partiyle şu ana kadar anayasa konusunda işbirliği görüşmesi yapmadıklarını vurgulayan Atalay, şöyle konuştu: “Şu anda uzlaşma komisyonu yürüyor ve onu zedeleyecek, onun dışında bir çalışma yürütmek uygun değildir. Biz de bugüne kadar öyle bir şey yapmadık. Bizim bu dönem anayasa yapmamız lazım. Başbakan’ın söylediği şu: Üç dönemdir anayasa vaat ediyoruz. Eğer Uzlaşma Komisyonu’ndan çıkmazsa alternatif aramamız normaldir. Tabii ki Meclis’in içinde bir parti olacak. Tabii ki dördü bir arada tercih edilir ama hiçbirisi yanaşmazsa o zaman BDP de olur. Neden olmasın?” 
 
Başkanlıktan vazgeçme 
 
Başkanlık sisteminin AK Parti için önemli olduğunu vurgulayan Atalay, “Parti olarak önemsiyoruz. Uzlaşma Komisyonu’na teklifimizi verirken de partide tartıştık ve ortak karar verdik. Ama eğer yani anayasa bunsuz yapılacaksa esneme gösterebiliriz. Uzlaşma olacaksa başkanlıktan vazgeçebiliriz” diye konuştu.