BERKİN UĞURLAMASINI DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

BERKİN UĞURLAMASINI DÜNYA BÖYLE GÖRDÜ

Dünya medyası Berkin'in cenazesinde meydana gelen olayları böyle gördü. Çin'den Arabistan'a, Fransa'dan ABD'ye tüm dünya basınından...

Berkin Elvan'ın cenazesi ve ardından düzenlenen protesto gösterilerine yapılan polis müdahalesi dünyada da günün konusu oldu. Dünya basını Berkin Elvan'ın cenazesini ve ardından düzenlenen protesto gösterilerine yapılan polis müdahalesini böyle gördü.

Ayrıca New York Times Gazatesi Avrupa baskısında Berkin haberini 'Türk üzüntüsü ve öfkesi' başlığıyla manşetten yayınlandı.
Haberde 100 binden fazla insanın İstanbul'da toplandığı ve düzenlenen eylemlerin halkın resmi makamlarla yeniden karşı karşıya gelmesine yol açtığını yazdı.

İŞTE TÜM DÜNYA MEDYASINDA YAZILANLAR:

WALL STREET JOURNAL (ABD):

Cenaze töreninden sonra yaşanan çatışmalar Türkiye'nin seçimler öncesinde istikrarsızlığa sürükleneceği ve Tayyip Erdoğan yanlılarıyla karşıtları arasındaki kutuplaşmayı daha da artıracağı yolundaki endişeleri besliyor. Erdoğan ise meydan okuyarak, bir seçim konuşmasında sokaklara dökülen göstericilerin demokrasiyi sabote ettiğini öne sürdü.

CNN (ABD):

Türk polisi, 15 yaşındaki bir çocuğun cenaze törenine katılan binlerce kişiyi dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Bütün öğleden sonra gerçek bir insan seli Berkin Elvan'ın cenazesinin ardından sokaklara döküldü. Başbakan Erdoğan şu ana kadar da Berkin Elvan'ın ve ailesinin adını ağzına almadı.

BBC (İNGİLTERE):

Türk polisi, geçen yılki hükümet karşıtı gösteriler sırasında yaralanan ve önceki gün ölen bir çocuğun cenaze töreninin ardından düzenlenen gösterileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Yeniden başlayan huzursuzluk, hakkındaki giderek artan yolsuzluk skandalları nedeniyle kaderini belirleyebilecek seçimler öncesinde Erdoğan üzerindeki baskıyı artırıyor.

DAILY TELEGRAPH (İNGİLTERE):

Berkin Elvan'ın cenazesinde sokakları dolduran binlerce kişinin öfkesi, geçen yazki protesto gösterilerini şiddetle bastıran ve polisi kahramanlık gösterdiği için öven Türkiye Başbakanı Erdoğan'a yönelikti.

INDEPENDENT (İNGİLTERE):

Elvan'ın ölümü bütün ülkeyi ayağa kaldırdı ve geçen yılki protestolarla hükümete yönelik yolsuzluk suçlamalarıyla biriken öfkeyi tetikledi. Türkiye'deki televizyon kanallarının çoğu olayları canlı olarak yayınladı. Göstericilerden biri, Başbakan Erdoğan için, “O artık sadece bir hırsız değil, aynı zamanda katil” dedi.

SKY NEWS (İNGİLTERE):

Berkin'in ölümü Türkiye'de büyük öfkeye yol açtı. Birçok insan bu olayı polisin kullandığı şiddet taktiğinin bir sembolü olarak görürken, Berkin'in ölümüyle geçen yaz meydana gelen protestolar sırasında ölenlerin sayısı 8'e yükseldi.

FRANCE 24 (FRANSA):

Elvan'ın ölümünün ardından başlayan protestolar sadece Türkiye ile sınırlı kalmadı, dünyanın çeşitli köşelerinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestoların ilginç yanı, Avrupa ve Kuzey Amerika'da 26 şehirde daha insanların sokaklara dökülmesiydi.

ANSA (İTALYAN HABER AJANSI):

Berkin Elvan'ın ölümünün ardından Türkiye dışında Paris, Londra, Viyana, New York, Berlin ve Stockholm'de de gösteriler düzenlendi. Yeni huzursuzluk dalgası 30 Mart'taki kritik seçimlerin 20 gün öncesinde ve Başbakan Erdoğan'ın adının bizzat yolsuzluk skandalına karıştığı bir zamanda meydana geliyor.

JERUSALEM POST (İSRAİL):

Bilinmeyen topraklar: Erdoğan bunları atlatabilecek mi? Bir takım klişe sözler vardır: "Çiğneyebileceğinden fazlasını ısırmak", "Mumu iki tarafından birden yakmak", "Fazla açılmak", "Boyundan fazlasını kalkıştı" gibi... Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan bu bilgece sözlere kulak asmış görünmüyor. Ülkede yaşanan gerginliğe bir de 15 yaşındaki bir çocuğun geçen yılki hükümet karşıtı gösteriler sırasında ölümü eklendi.

EL ARABİYA (SUUDİ ARABİSTAN):

Türk polisi 15 yaşındaki bir çocuğun ölümünün ardından düzenlenen protesto gösterileri dağıtmak için gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Berkin'in ölümü Erdoğan'ın yolsuzluk suçlamaları ve tartışmalı adımlar atmakla sulandığı bir döneme denk geldi. Türk Başbakanı protestoları, "Seçimlerden 18 gün önce sokakları ateşe vermek demokratik bir davranış değil" diyerek eleştirdi.

EL AHRAM (MISIR):

Türk polisi 15 yaşındaki bir çocuğun ölümünü protesto eden yüzlerce kişiye göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıktı.

PRESS TV (İRAN):

15 yaşındaki bir çocuğun cenaze töreninde hükümet karşıtı on binlerce gösterici toplanarak Erdoğan hükümeti aleyhine gösteri yaptı.

XINHUA (ÇİN):

Berkin Elvan'ın İstanbul'daki cenazesine 500 binden fazla insan katıldı. Protestocular, cenaze töreninin ardından 10 ayrı şehirde daha hükümet karşıtı gösteriler düzenleyerek hükümetin istifasını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı