'Berkin Elvan'ın Ölümü Dünya Basınında Geniş Yer Aldı

'Berkin Elvan'ın Ölümü Dünya Basınında Geniş Yer Aldı

Berkin Elvan'ın ölümü üzerine bakın dünya medyasında neler yazıldı; işte o gazeteler:

Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden gözyaşartıcı gaz kapsülü nedeniyle 269 gün komada kaldıktan sonra dün hayatını kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberi ve ardından başlayan gösteriler dünya basınının da gündeminde yer aldı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin çeşitli yerlerinde protesto gösterileri düzenlendiğini ve gösterilerin İstanbul'daki Taksim Meydanı'nda devam ettiğini yazdı. Gazete, Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl düzenlenen protestolarda ana hedef olduğunu Başbakan'ın protestolar sırasında hayatını kaybedenler için özür dilemeyi reddettiğine vurgu yaparak muhaliflerini kızdırdığını buna karşılık polisin göstericilere karşı yanıtını övdüğünü yazdı.

İngiliz BBC televizyonu, protestoların Berkin'in hayatını kaybettiği hastane önünde başladığını başkent Ankara da polisin 2 bine yakın göstericiyi göz yaşartıcı gaz ile dağıtmaya çalıştığını aktardı. Gezi Parkı protestolarından bu yana aralarında bir polis memuru olmak üzere toplam 8 kişinin hayatını kaybetttiğini hatırlatan BBC, bugün düzenlenecek cenazede daha geniş katılımlı protesto gösterilerinin beklendiğini yazdı. BBC, haberinde "14 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberiyle birlikte başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya olmak üzere birçok şehirde protesto gösterileri başladı. Gösterilen cenaze töreninin düzenleneceği bugün daha da büyümesi bekleniyor" diye yazdı.

Independent gazetesi de Berkin'in ölümü ardından hastane önünde başlayan protestoların yayıldığını İstanbul ve Ankara'daki gösterilerde polise taşlar ve şişelerle karşılık veren kalabalığa, polisin gözyaşartıcı gaz ve basınçlı su ile karşılık verdiğini aktardı. Berkin'in ölümüyle geçen yılki protestoda ölenlerin sayısının 8'e yükseldiğini hatırlatan gazete, bu kaza sonrasında birkaç polis memurunun sorgulandığını ancak hiçbir cezanın verilmedine dikkat çekti.

Berkin Elvan'ın ölümünden sonra başlayan protestoları bastırmak için polisin göz yaşartıcı gaz kullandığını yazan İngiliz Guardian gazetesi, geçen yılki Gezi Parkı protestoları sırasında en az 4'ünün doğrudan polis şiddeti sonucu ayatını kaybettiğine vurgu yaptı. Gazete, Türk polisinin protestolar sırasında aşırı güç kullanmasından dolayı suçlandığını yazdı.

Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de Berkin'in ölüm haberinin ardından Türkiye'nin büyük illerinde protesto gösterileri düzenlendiğini, polisin de geçen yılki Gezi protestolarında olduğu gibi tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdiğini yazdı. Berkin'in ölümünün Türkiye'de geçtiğimiz aralık ayından bu yana devam eden ve Başbakan Erdoğan ile çok sayıda yakınının da karıştığı yolsuzluk skandalının ortasına denk geldiğine dikkat çeken gazete Erdoğan'ın bu skandalı kendini iktidardan düşürmek isteyen bir komplo olduğunu söylediğini aktardı. Diğer haberler özetle şöyle:

The Times (İngiltere): Berkin Elvan'ın ailesi çocuklarının ölümünden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı suçladı. En az 7 gösterici ile 1 polisin hayatını kaybettiği kitlesel gösterilerden sonraki ilk seçim bu ay sonunda yapılacak.

*Euronews TV: 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölüm haberinin açıklanmasından sonra hastane önünde başlayan gösteriler büyük şehirlere yayıldı.

* CNN (ABD): Türkiye'de siyasetin tansiyonu yüksek seyrediyor. Türkiye 3 hafta sonra seçimlere gidiyor. Seçimlerin yerel yöneticiler için yapılacak olmasına rağmen, rekabet Başbakan Erdoğan iin bir çeşit referandum olarak görülüyor.

* Russia Today (Rusya): Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan oğlunun ölümünden dolayı, Gezi olaylarını bastıran polis kuvvetlerini “efsanevi kahramanlık göstermekle' öven Başbakan Tayyip Erdoğan'ı suçladı. “Oğlumu alan Allah değil Başbakan Erdoğan'dır" dedi.

* Press TV (İran): 14 yaşındaki bir çocuğun ölümüyle sokaklara dökülen protestocularla polis arasında çatışmalar çıktı.

* Haaretz (İsrail): Erdoğan tıpkı aynı anda iki at arabasını birden süren Ben Hur gibi, iktidarını tehdit eden her cephede savaşıyor.

* El Cezire (BAE): 269 gün komada kalan Berkin Elvan'ın öyküsü bütün ülkeyi etkiledi ve polisin Başbakan Erdoğan'ı protesto eden göstericileri bastırmak için kullandığı şiddetli taktiklerin bir sembolü haline geldi.

* Deutsche Welle (Almanya): Yetkililer o zamanlar 14 yaşında olan Elvan'ın ölümünden sorumlu olan polisi yargılamadı. Çocuğun annesi oğlunun ölümünden dolayı, protestoları bastıran polise “kahraman" diyen Başbakan Erdoğan'ı suçladı.

* Huffington Post (ABD haber sitesi): Hükümet karşıtı protestoların simgesi haline gelen Elvan'ın ölümü Türkiye'de binlerce kişiyi sokağa döktü.

* ABC TV (ABD): Geçen yıl bütün Türkiye'yi saran protestoların sembolü olan 15 yaşındaki çocuğun ölümü üzerine Türkiye'de çatışmalar çıktı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı