Saim Tokaçoğlu

Saim Tokaçoğlu

"BEN NE YAPTIYSAM HALKIM İÇİN, HALKIMLA BİRLİKTE YAPTIM..."

Fatsa'nın efsane Belediye Başkanı Terzi Fikri, ölüm yıldönümünde yenilenen mezarı başında anılacak. Fikri Sönmez, 12 Eylül öncesinde Fatsa Belediye Başkanı CHP'li Nazmiye Komitoğlu'nun vefatı üzerine ara seçimle işbaşına gelmiş, görevde kaldığı 10 Temmuz 1980'e kadar halkın desteği ile çok başarılı bir belediyecilik sergilemişti. Bütün Türkiye'de siyasi cinayetler işlenirken Fikri Sönmez'in Belediye Başkanı olduğu Fatsa halk şenlikleriyle, kahvehanelerindeki kütüphaneleriyle, başarılı belediyecilik çalışmalarıyla anılıyordu. Özellikle kanalizasyon çalışmaları nedeniyle caddeleri, sokakları çamur deryasına dönmüş olan 19 bin nüfuslu Fatsa'nın 6 gün gibi bir sürede "Çamura son" kampanyasıyla çamurdan kurtarılması, diğer belediye başkanlarının da dikkatini çekmişti.

"BEN NE YAPTIYSAM HALKIM İÇİN, HALKIMLA BİRLİKTE YAPTIM..."
Fikri Sönmez'in başarısının sırrı, kendisinin sözlerinde saklı; "Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım." Terzi Fikri'nin başkanlığı 12 Eylül öncesinde, Fatsa Nokta Operasyonu'yla 11 Temmuz 1980'de sona erdi. Fikri Sönmez ve yol arkadaşlarının gerçekleştirdikleri belediyecilik anlayışı, üzerinden 34 yıl geçmesine karşın bugün örnek olarak gösterilmekte, üniversitelerde tez konusu olmaktadır.

MEZAR TAŞINA FOTOĞRAF
Fikri Sönmez'le tanışmamız, 10 Temmuz 1980'de, yani Fatsa Nokta Operasyonu'nun hemen öncesinde oldu. Askeri birliklerin Fatsa'ya doğru yola çıktığını öğrendiğimizde, operasyon yapılacağı zaten biliniyordu. Zaman kaybetmeden Işık Kansu ile Fatsa'ya hareket ettik. Fatsa'ya vardığımızda Fikri Sönmez bizi makamında karşıladı. Bazı gazeteler, bugünkü deyimle yandaş basın demek daha doğru olacak, Fatsa'ya operasyonu başlatmışlardı bile. Önünde Fatsa'nın kurtarılmış bölge olduğunu, devletin giremediği haberlerini manşetten veren gazeteleri gösteriyordu. O arada 5 kare fotoğrafını çektim. Meğer o fotoğraflar Fikri Sönmez'in son özgür fotoğrafları olacakmış. Operasyonla birlikte içeri alındı, işkence gördü, yargılandı, yıllarca hapis yattı. Bir kalp krizine yenilene kadar.

Oğlu Naci Sönmez ulaştı bana ve Fikri Sönmez'in mezarını yenilemek istediklerini, mezar taşına da bir fotoğrafını işleyeceklerini söyledi, fotoğraf için yardım istedi. Çektiğim fotoğrafları yüksek çözünürlüklü olarak tekrar aktardım bilgisayara. 5 kareden 2'sini seçtim, gönderdim. "Ölüm yıldönümüne yetiştirmeye çalışacağız, Gürcistan'da yapılacak mezar taşı" dedi. Biraz önce mezarın yenilenmiş halinin fotoğraflarını gönderdiler. Yapan Gürcü ustanın sanatına, emeğine, yüreğine sağlık. Onur duydum, Terzi Fikri'nin mezar taşında benim çektiğim fotoğrafın yer almasından. Sağ ol, var ol sevgili Naci. Halkı, Terzi Fikri'yi bu ölüm yıldönümünde, yeni mezarının başında anacak sayende.

Fotoğrafın altında şu sözleri yazıyor yine, "Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım"

Işıklar içinde yatsın.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar