BEKİR BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

BEKİR BOZDAĞ'DAN AÇIKLAMA

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi 11 Eylül Bulvarı üzerindeki yeni adliye binası temel atma törenine Adalet Bakanı Bekin Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.

Törende konuşan Bakan Akif Çağatay Kılıç, yeni yapılacak hizmet binasının içinde spor alanları olacağının söyledi. Bakan Bozdağ ile görüşmesini dile getiren Kılıç, "Hakim ve savcılarımız kapalı alanlar içinde olmamalı. Onların bedenen de sağlıklı olması lazım. Bu kompleksin içerisinde bir alan tahsis edilecek bize. Mahalle tipi olarak adlandırdığımız futbol sahası, yanında basketbol ve voleybol sahaları ayrı ayrı olmak üzere üç spor alanını komplekse dahil edeceğiz" dedi.

BAKAN BOZDAĞ: MERDİVEN ALTLARINDA, KAHVEHANELERDE ADALET DAĞITILIRDI"

Törende konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, adalet hizmetlerinde alt ve üstyapı hizmetlerine önem verdiklerinin altını çizdi. Türkiye'nin 2002 yılından önce merdiven altlarında, kahvehanelerde, eski adliyelerde adalet hizmetleri dağıtıklarını hatırlatan Bozdağ, "Bugün Türkiye'nin dört bir yanında adalet kelimesinin şanına yaraşır mekanlar içerisinde saray diye nitelendirdiğimiz binalarda hizmet sunabilmenin imkanlarına kavuştuk. 3 sene öncesine kadar Türkiye'deki adliye binasının kapalı alanları 569 bin 59 metrekare iken şu anda 221 yeni adalet sarayı projesi var. Bunların toplam alanı 6 milyon metrekareye. Şu anda 3 milyon 76 bin metrekare bitmiş durumda. Önümüzdeki yıl 6 milyon bitecek. Yani 12 kat artış var. Bursa'da temelini attığımız bina bizden önceki dönemde adalet hizmeti sunulan kapalı alanların üçte ikisine tekabül ediyor" dedi.

"100 BİN KİŞİYE 20 HAKİM VE CUMHURİYET SAVCISI"

Vatandaşın adaletin geç kaldığından şikayet ettiğini dile getiren Bakan Bozdağ, yapılan binaların bu anlamda önemli olduğunu söyledi. 2002 yılında Türkiye'de 9 bin 349 hakim ve savcı bulunduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, "Bugün itibariyle 14 bin 665 hakim ve savcı bulunmaktadır. Bugün 100 bin kişiye 13 hakim 6.5 savcı düşmekte. 2023'e giderken Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri ile aynı ortama ulaşacak, 100 bin kişiye 20 hakim ve Cumhuriyet Savcısı temin edecek kadroları oluşturacağız. Yardımcı personel konusunda da ciddi adımlar atıyoruz" şeklinde konuştu.

"ZABIT KATİPLERİNE GÖRE DURUŞMA GÜNÜ TAYİN EDİLİRDİ"

Eskiden hakimlerin zabıt katipleri ve mübaşirlerin izin gününe göre duruşma günü tayin ettiğini anlatan Bakan Bozdağ sözlerine şöyle devam etti:

"Hakimler kendi aralarında konuşuyorlar. Fazla zabıt katibi olmadığı için onun izin gününe göre duruşma gün tayini ederlerdi. Yani kendilerine göre değil, zabıt katiplerine göre duruşma günü tayin edilirdi. 2002'de 26 bin civarında yardımcı personel vardı. Şu anda 59 bin. Adaletin zamanında tecellisi açısından son derece önemlidir bu rakamlar. 2002'de adli yargıda 3 bin 851 olan mahkeme sayısı bugün 6 bin 131. Vatandaşımızın adalete erişimini kolaylaştırmak açısından ciddi adımlar atıyoruz" dedi. 

"HER ŞEHİRE ADLİ TIP KURUMU"

Adli Tıp Kurumu'nun davalarda son derece önemli görevi olduğunu hatırlatan Bakan Bozdağ, olayın aydınlatılmasında, bilirkişi konusunda uzman bir organ tarafından yerine getirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Adli Tıp Kurumu'nun Türkiye'nin bilirkişilik konusunda usta kurumu olduğunu aktaran Bakan Bozdağ, "Türkiye'deki Adli Tıp Kurumu Grup başkanlıklarının sayısını artırarak Türkiye'nin 81 ilinin 81'ine Adli Tıp Kurumu şube müdürlükleri açmak istiyoruz" dedi.
Temmuz ayı içinde İstinaf mahkemelerinin çalışmaya başlayacağını belirten Bakan Bozdağ, 1 Eylül'den itibaren İstinaf mahkemelerine gelecek dosya akışını takip edeceklerini söyledi. Gelecek olan dosya sayılarına ve mahkemelerin çalışma kapasitelerine göre İstinaf mahkemelerinin sayısının artacağını belirten Bozdağ, bununla birlikte mahkemelerin iş yükünün azalacağını söyledi.

Konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyeleri yeni adliye binasının temelini attı.

YENİ BURSA ADLİYESİNİN ÖZELLİKLERİ

Temeli törenle atılan Bölge Adliye Mahkemesi olarak yapılan bina 29 bin 250 metrekarelik alan üzerine kurulacak. Toplam 83 bin 30 metrekare kapalı yapı alanına sahip olacak olan adliyede, 14 adet ofis katı, 6 adet savcılık, 2 çatı, 1 bodrum, ön büro ve duruşma salonu katı bulunuyor. Toplam 20 kattan oluşacak binada 80 savcı, 50 daire başkanı, 200 üye hakim odası, 140 hakim yardımcısı odası, 70 yazı işleri müdürü ve kalem odası ile 26 adet duruşma odası olacak. Adliye binasının açılış tarihi ise 2018 yılının Adli Yıl açılışı olan 1 Eylül'de yapılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı