Bekara Böyle Hizmetçi Olmaz Yasası

Bekara Böyle Hizmetçi Olmaz Yasası


BEKARA UKRAYNALI KIZ ÇALIŞTIRMAK YASAK
 
Bekara evde Ukraynalı kız çalıştırmak yasak!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bekâr erkeklerin ve çocuksuz ailelerin, evlerinde yabancı uyruklu kadın çalıştırmasına izin vermiyor. Ekonomi ve Mali analizleri ile ünlü Profosör Şükrü Kızılot köşesinde vatandaşların sorularını yanıtlıyor. AKP iktidarının ışık hızı ile değiştirdiği mali düzenlemeler vatandaşın kafasında öyle karışıklıklar yaratıyor ki, gelen sorular, bu karışıklığın hangi boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.Öyle düzenlemeler var ki, hukukun hangi temel kurallarına göre bu kararlar alınmış ve uygulamaya sokulmuş anlamak mümkün olamıyor. Kızılot hoca mizahi uslubu ile gelen soruları bakın nasıl yanıtlıyor.
 
 EVLERE ŞENLİK SORULAR

SORU: Bir haftalığına tatile gittiğim Ukrayna’da, dünyalar güzeli bir kız tanıdım ve adeta çarpıldım. Sayılı günler saat hatta dakikalar gibi geçti. Ona, kendisini Türkiye ’ye çağıracağımı ve sürekli birlikte olacağımızı söyledim. Çok mutlu oldu. Türkiye’ye döndüğümde, onu evimde çalışacak diye Türkiye’ye getirmek istedim ancak “Bekâr erkeklerin, evinde yabancı uyruklu kadın çalıştırması yasak” diye reddettiler. Doğru mu? 
 
YANIT: Üzüleceksiniz ama maalesef doğru! Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bekar erkeklerin ve çocuksuz ailelerin, evlerinde yabancı uyruklu kadın çalıştırmasına izin vermiyor.
Otomobile ait yüzde 171 vergi gider yazılır mı?

SORU: Şirkete, 800 bin liraya lüks bir Mercedes aldım. Bu paranın 505 bin lirası vergiymiş. Bu vergilerin tamamını “gider” yazabilir miyim? 
Cem KILIÇASLAN- İzmir 
YANIT: 2.000 cm3’ün üzerindeki otomobillerde; yüzde 130 ÖTV, yüzde 18 KDV ve ayrıca ÖTV’nin KDV’si yani “verginin de vergisi” olmak üzere toplam yüzde 171.4 vergi ödeniyor. İsterseniz bu vergilerin tamamını yani 505 bin lirayı bir defada gider yazabilirsiniz. 

%1 HİSSEM VAR DİYE MAAŞIM KESİLİYOR ?

SGDP’den nasıl kurtulacağım?
SORU: Oğlumun limitet şirketinde yüzde 1 hisse ile ortağım diye emekli aylığımın yüzde 15’ini SGDP olarak kesiyorlar. Bundan bir kurtuluş yolu var mı? 
Osman GÜRLER - Ankara 
YANIT: Evet var. Yüzde 1 hissenizi oğlunuza satarsanız, emekli aylığınızdan yüzde 15 SGDP kesilmez.