BEBEK BEKLEYEN GENÇ ANNENİN PLESENTA KABUSU

BEBEK BEKLEYEN GENÇ ANNENİN PLESENTA KABUSU

Yakınları tarafından özel hastaneye kaldırılan Öksüz’ün 2 gün sonra plasentasının patladığı ve bebeğinin kan zehirlenmesi nedeniyle anne karnında öldüğü belirlendi.

Bodrum’da 8 aylık hamile Fatoş Karayel Öksüz (28), anneliğe hazırlık partisini organize ederken plasentası patlayınca bebeğini kaybetti. Geçici bilinç ve görme kaybı yaşayan genç kadın, böbrekleri iflas ettiği için uzun süre diyaliz makinesine bağlı yaşayacak.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Bodrum’da, anneliğe hazırlık partisi yapmaya hazırlanırken aniden rahatsızlanıp, plasentasının patlamasına bağlı karnındaki 8 aylık bebeğini kaybeden 28 yaşındaki Fatoş Karayel Öksüz’ün kendisi de ölümden döndü. Tedavisi için Bodrumlular’ın ihtiyaç duyulan kanın toplanması için seferber olduğu genç kadın geçici bilinç ve görme kaybı yaşarken, böbrekleri de çalışmaz hale geldi. Uzun süre diyalize bağlı yaşamını sürdürecek olan Öksüz’ün durumuna göre doktorların böbrek nakline karar vereceği bildirildi.

ANNELİĞE HAZIRLIK PARTİSİ HAZIRLARKEN

İzmirli emlak danışmanı 34 yaşındaki Mustafa Öksüz ile 2 yıl önce evlenen 28 yaşındaki Fatoş Karayel Öksüz, 8 ay önce ilk bebeklerine hamile kaldı. Doğumun yaklaşması üzerine arkadaşlarıyla düzenleyeceği anneliğe hazırlık partisi için (Baby Shower) geçen 16 Ocak’ta evinde hazırlık yapan genç anne adayı tansiyonun düşmesi sonucu fenalaştı. Yakınları tarafından özel hastaneye kaldırılan Öksüz’ün 2 gün sonra plasentasının patladığı ve bebeğinin kan zehirlenmesi nedeniyle anne karnında öldüğü belirlendi. Bunun üzerine Öksüz’ün acil olarak İzmir’deki Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevki yapıldı. Koma halinde geldiği hastanede Öksüz’ün bilincini ve görme yetisini kaybettiği ve böbreklerinin çalışamaz hale geldiği belirlendi. Karnında ölen bebeği alınan Öksüz, hemen yaşam ünitesine bağlandı.

PLESENTA PATLAMASI NE DEMEK

Abrubtio placenta hamileliğin, nadir görülen ancak hem anne hem de bebek hayatını tehlikeye atabilen çok ciddi bir komplikasyonudur. Tanım olarak plasentanın doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasıdır. Gebeliğin son dönemlerinde görülen bebek ölümlerinin en önemli ve en sık görülen gelen nedenidir. Dekolman olarak da tanımlanan abrubtio placentaya bağlı anne ölümleri modern takip yaklaşımları sayesinde günümüzde %1′in de altına düşmüştür.
Plasenta gerek yapı gerekse işlev açısından kendine özgü ve başka örneği olmayan bir organdır. Bebeğin rahim içindeki yaşamını sürdürebilmesi plasentanın sağlıklı işlev görmesine bağlıdır.
Plasenta normalde bebeğin doğumunu takiben görevini tamamlayarak yerleşmiş olduğu yerden ayrılır ve vücut dışına atılır. Bu doğumun üçüncü evresi olarak adlandırılır. Plasentanın atılmasını takiben rahim kasları kasılarak açık olan kan damarlarının kapanmasını ve kanamanın durmasını sağlarlar. Hamileliğin 20. haftasından sonra normal yerleşmiş olan bir plasentanın bebeğin doğmasından önce yapışık olduğu yerden kısmen ya da tamamen ayrılması ise dekolman olarak adlandırılır.

Kaynak:Haber Kaynağı