BBC;MHP'DE AKŞENER DEPREMİNİ BÖYLE YAZDI

BBC;MHP'DE AKŞENER DEPREMİNİ BÖYLE YAZDI

Bazı gazetelerde Meral Akşener'in tek cümle ile dile getirdiği tepkisi yayınlandı. "Genel Başkanın takdiridir, yorum yapamam" .

MHP tabanından çok sevilen bir isim olan İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in yeniden milletvekili gösterilmemesi tam bir sürpriz oldu. Sosyal medyada MHP'li kullanıcıların alışılmışın dışında tepkiler gösterdiği görüldü.

"GENEL BAŞKAN TAKTİRİDİR YORUM YAPAMAM"

Bazı MHP'li kullanıcıların sert tepki gösterdiği Akşener'in aday gösterilmemesi olayına kendisi nasıl tepki verdi. Bazı gazetelerde Meral Akşener'in tek cümle ile dile getirdiği tepkisi yayınlandı. "Genel Başkanın takdiridir, yorum yapamam" .

MHP'LİLER AKŞENER'İ NEDEN ÇOK SEVİYOR?

Merak Akşener'in MHP tabanı tarafından en çok taktir edilen bu duruşu, Türkiye sınırlarını aşarak ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'ye haber oldu. MHP'de yeniden aday gösterilmediği için şansını AKP saflarında denemeye karar veren Tuğrul Türkeş'e sahip çıkmayan MHP'liler Akşener'i canla başla savunuyorlar. İşte BCC farkı ile MHP'de yaşanan aday kırizinin fotoğrafı.

ADAY LİSTESİNİ İLK AÇIKLAYAN PARTİ

1 Kasım 2015’te yapılacak erken genel seçim için listesini ilk açıklayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) oldu. BCC'den Sinan Oguş'un haberine göre, eski İçişleri Bakanı ve eski TBMM Başkan Vekili Meral Akşener’in aday gösterilmemesi büyük sürpriz olarak değerlendirildi.

MECLİS BAŞKANLIĞI ADAYI OLARAK ADI GEÇİNCE

MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’in adı, 7 Haziran’daki seçimler sonrası Meclis Başkanı adayları arasında geçmişti. Bu durum, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tepkisini çekmişti.
Akşener’in aday gösterilmemesi beraberinde birçok soruyu ve iddiayı getirdi. Bunların başında da MHP içinde 'potansiyel başkan adaylığı' ve Türkiye’yi seçime götürecek Geçici Hükümet için kendisine teklif götürülmesi de gösterildi.

ONURLU BİR DURUŞ SERGİLEDİ

Akşener’in aday gösterilmemesinin olası sebeplerini BBC Türkçe’ye değerlendiren MHP eski Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, bakanlık teklifinin etkisi olmadığı görüşünde.
Yeniçeri, “Bana da dolaylı bir şekilde teklif gelmişti. Ben de reddettim. Teklifler, ‘MHP’de çatlak yaratır mıyız’ içindi. Sayın Akşener, onurlu duruş sergiledi ve reddetti” dedi.
Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar, Akşener’in, MHP içinde “potansiyel başkan adayı olduğunu”, bu nedenle Bahçeli tarafından aday gösterilmemiş olabileceğini söyledi.
Özcan Yeniçeri ise bu yoruma katılmadığını ifade ederek MHP’de “herkesin potansiyel genel başkan adayı olduğunu” belirtti ve şunları kaydetti:
“Ümit Özdağ, Koray Aydın değil mi? Geçmiş dönemde başkan adayıydı bu isimler. Başkan adayı diye gösterilmediği şeklindeki söylem aşırı spekülasyondur. Akşener, köken itibarıyla da MHP’li değil, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) geldi.”

MAALESEF ANLAŞMAZLIK VARDI

Yeniçeri, MHP’nin özellikle 24. Dönem milletvekilleri arasında adı ön plana çıkan isimlerindendi. Ancak kendisinin de 7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmemesi yine sürpriz olarak değerlendirilmişti.

Peki Akşener, ‘potansiyel başkan adayı’ değilse neden aday gösterilmedi?

Yeniçeri, MHP içinde geçmiş dönemle, bugün arasında çok farklılık olmadığını söyledi ve bunu da “kurumsallaşmış yapı” olarak tarif etti.
Yeniçeri’ye göre, üst yönetimle Akşener arasında TBMM Başkanvekilliği dönemine kadar uzanan bir sıkıntı vardı. Aday gösterilmemesinin sebebi de “parti içinde uyum ve aynı hedeflerin ifade edilmesinde bir irade beyanı.”
Bunun dışındaki sebeplere bağlamanın “doğru olmayacağını” aktaran Yeniçeri’nin, “üst yönetim ve Akşener arasında ahenkte bir sorun mu vardı” şeklindeki soruya yanıtı şöyle oldu:
“Başından beri böyle bir problem, bir anlaşmazlık vardı maalesef.”

MHP KAN KAYBEDER Mİ?

MHP'nin aday listesinde yer almayan Tuğrul Türkeş partiden istifa etti.
Tuğrul Türkeş’in, Geçici Hükümet’te yer alması ardından Meral Akşener’in de aday gösterilmemesi MHP’nin oylarını etkileyeceği yorumları yapılıyor.
Metropoll Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özer Sencar bu yorumlara katılmadığını söyledi ve “Hayır, hiçbir şekilde yaşatmaz” ifadesini kullandı.
Partilere giden ve gelen kişilerin partilerden çok fazla bir şey getirip götürmeyeceğini savunan Sencer, Meral Akşener İstanbul Milletvekili olduğu için de bu seçim çevresinde “dikkate değer bir etkisinin olmayacağı” görüşünde.
MHP, 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde yüzde 16’lık oy oranını yakaladı ve 80 milletvekili çıkardı. Ancak buna rağmen listelerinde köklü bir değişiklik yapmadı.

MAKUL SEBEP VAR MI?

Kamuoyu araştırmacısı Sencer’in bu soruya yanıtı da şöyle:
“7 Haziran’ın üzerinden dört ay geçti. Daha önce seçilmiş milletvekillerini tasfiye etmek veyahut liste dışında bırakmak için makul sebeplerin olması gerekir. Aksi takdirde partilerin listelerini korumaları olağan demokrasi ya da ahlaki anlayış gereğidir.”

Kaynak:Haber Kaynağı