BBC YAZDI; TÜRKİYE IRAK ARASINDA BÜYÜK GERGİNLİK

BBC YAZDI; TÜRKİYE IRAK ARASINDA BÜYÜK GERGİNLİK

IRAK Dışişleri açıklamasında, Ankara'dan yapılan, Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta varlığını sürdürme yolundaki "provokatif" açıklamalar gösterildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Türkiye'nin Irak'ta işgalci bir amaçla bulunmadığını ve bir istikrar unsuru olduğunu söyledi. BBC'nin haberine göre Irak meclisince alınan " Türkiye İşgalcidir" kararının ardından yapılan açıklamalar, Irak Türkiye ilişkilerini ciddi bir biçimde tehlikeye sokmuş durumda. İşte ayrıntılar

NUMAN KURTULMUŞ NE DEDİ

Konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "Türkiye'nin Başika'daki varlığı işgalci bir amaçla, o ülkenin içişlerine karışma amaçlı değildir. Orada terör örgütlerinin çıkarmış olduğu siyasi belirsizliklerin ortadan kaldırılması, özellikle Musul halkının korunmasıyla ilgili yer almaktadır" dedi.

Irak meclisinin kararını anlamakta zorlandıklarını söyleyen Kurtulmuş, "Irak'ın toprak bütünlüğü nasıl sağlanır, terör örgütlerinin faaliyetlerine nasıl son verilir gibi konulara kafa yorması lazım. Irak bu kadar bölünmüş parçalanmışken orada bir istikrar unsuru olarak bulunan Türk ordusunun varlığına kimsenin karşı çıkma hakkı yoktur" dedi.

IRAK BÜYÜKELÇİSİ BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Bu gelişmeden kısa bir süre sonra da bu kez Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'nın Ankara'da olması nedeniyle maslahatgüzarın Irak Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türk büyükelçinin çağrılmasına neden olarak, Ankara'dan yapılan, Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta varlığını sürdürme yolundaki "provokatif" açıklamalar gösterildi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI KINANMALI

TBMM ise Irak ve Suriye için tezkere süresini 1 Ekim'de uzatmıştı.

Irak Meclisi ise dün yaptığı yazılı açıklamada TBMM'nin Irak ve Suriye'de Türk askerlerinin kalma süresini uzatma kararını kabul etmediğini bildirmişti.

İŞTE O SERT AÇIKLAMA

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk askerlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor."

ERDOĞAN'A YÖNELİK SÖZLERİ KINIYORUZ

Irak Meclisi'nin kınayan Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ise "Irak Temsilciler Meclisi'nin 4 Ekim 2016 tarihinde aldığı kararı kınıyoruz. Özellikle söz konusu kararın Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik çirkin ithamlar içeren bölümünü şiddetle protesto ediyor ve kabul edilemez buluyoruz" ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin yanında durduğu ve destek olmaya çalıştığı Irak halkının büyük bölümünün görüşlerini yansıtmadığını düşünüldüğünün ifade edildiği açıklamada "Türkiye, ulusal güvenliğine bir tehdit olarak gördüğü DEAŞ'la en başından bu yana kararlı bir mücadele sergilemekte, bu süreçte DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu'nun kuruluşundan itibaren bir üyesi olarak Koalisyon'un çabalarını kuvvetli şekilde desteklemektedir" denildi.

Başika IrakImage copyrightREUTERS

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim'de TBMM'nin açılışından yaptığı konuşmada "Musul'a yapılacak bir operasyonun Telaferi de etkileyeceğini hatırlatmak isterim. Musul'un DAEŞ'ten kurtulabileceğine inanıyoruz. Türkiye olarak masanın dışında kalamayız. Diğerlerinin böyle bir sınırı yok. Ama onlar orada sonuç belirlemek istiyor, biz buna seyirci kalamayız. Bunun kararını da burası verecek. Türkiye olarak kendi sınırlarımız içerisinde huzur ve güven içerisinde yaşamak istiyorsak, bu doğrultuda ilerlemek zorundayız" demişti.

ABD; TÜRKİYE ÇEKİLMELİ

 

 

Aralık ayının başında Başika'da Peşmerge güçlerini eğiten Türk birliklerine takviye sağlanması amacıyla 150 civarında asker bölgeye sevk edilmişti.

Ancak Irak hükümeti, Ankara'nın kendilerine danışmadan sınır ötesine asker gönderdiğini ve Irak'ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyleyerek Türkiye'nin kararına tepki göstermişti.

Hafta başında Başika'daki Türk askerlerinin bir kısmı geri çekilse de kasabada Türk askerlerinin varlığı devam ediyor.

Çarşamba günü Irak Şamİslam Devleti'nin (IŞİD) Başika'ya havan topu ateşiyle saldırması sonucu 4'ü Türk askeri 10 kişi yaralanmış, ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bu saldırı ülkemizin Irak’a DEAŞ’la mücadelesi kapsamında verdiği desteğin önemli bir unsuru olan Başika/Zelikan kampının güvenliği konusundaki endişelerimizin ne kadar yerinde ve buraya konuşlandırmak istediğimiz koruma unsurunun da ne kadar gerekli olduğunu ispat etmektedir" denmişti.

ABD: Türkiye askerlerini çekmeli

Irak hükümetine ABD'den de destek gelmiş durumda. IŞİD'in Başika saldırısının ardından Irak Başbakanı Haydar El Abadi ile telefonda görüşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyuyoruz ve Türkiye'den de aynısını bekliyoruz. Türkiye askerlerini Başika'dan çekmeli" demişti.

Irak ve Türkiye arasındaki Başika gerginliği, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi'nin yazdığı mektupla BM Güvenlik Konseyi'ne taşınmıştı.

11 Aralık'ta şikayet mektubunu BM'ye ileten Caferi, "Güvenlik Konseyi'nden Türkiye'ye askerlerini Irak topraklarından çekmesi talimatını iletmesini istiyoruz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası anlamda büyük tehdit yaratan bu olayın tekrarlanmaması çağrısını yapıyoruz" demişti.

BM TÜRK ASKERLERİNİ GÖRÜŞECEK

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün Irak'ın talebi üzerine Türkiye'nın Musul kentinin kuzeyindeki Başika kasabasına gönderdiği askerleri görüşecek.

Kaynak:Haber Kaynağı