BBC YAZDI; NEDEN KANSER OLUYORUZ

BBC YAZDI; NEDEN KANSER OLUYORUZ

Kanserin nedenleri 2015'in başlarında ortaya atılan bir iddia ile büyük bir yankı yaratmış ve bilim dünyasını ikiye ayırmıştı.

 

Kanser, insan sağlığını geçen yüzyıldan beri en çok tehdit eden hastalıkların başında geliyor. Her geçen gün yeni bir aşama kaydedilerek kanserle savaşta bir adım daha atılmış olsa da, henüz nedeni tam olarak hala anlaşılamamış durumda. Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'den james Gallagher'in haberine göre, yapılan yeni bir araştırma, vücutta kanser oluşmasında çevresel etkilerin büyük rol oynadığını gösterdi.

ŞANSSIZLIK İDDİALARI ÇÜRÜYOR

Bu yılın başlarında araştırmacılar kanser türlerinin üçte ikisinin, sigara içmek gibi dış faktörler yerine 'şanssızlığa' bağlı olduğunu söyleyerek tartışma yaratmışlardı.
Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma ise kanser türlerinin sadece yüzde 10-30 arasındaki bir bölümünün vücudun doğal işlevleri sonucunda ya da 'şans eseri' oluştuğunu gösterdi.

KANSERİN OLUŞUMUNDA EN BÜYÜK NEDEN

Kanserin oluşmasındaki iç ve dış unsurları ele alan araştırmada, hastalık bilgisayarda yapılan modellemeler, nüfus verileri ve genetik araştırma gibi pek çok farklı yöntemle incelendi.
ABD'nin New York kentindeki Stony Brook Kanser Merkezi'nden doktorlar, vücudun doğal işlevleri sırasında oluşan aksaklıklar ile sigara, güneş ışınlarına maruz kalma gibi dış faktörleri karşılaştırdılar. Sonuçlar, kanser riskinin yüzde 70-90 oranında dış faktörlerden kaynaklandığını gösterdi.

SİGARA ÖRNEĞİ

sigara-kanser-yapiyor.jpg

Stony Brook merkezinin başkanı Dr. Yusuf Hannun BBC web sitesine, "Dış faktörler büyük rol oynuyor, kötü şansın arkasına sığınmak doğru değil" dedi ve ekledi: "Hem sigara içip hem de şanssızlıktan kanser oldum diyemezler."

RUS RULETİNİ ÖRNEK VERDİ

Dr. Hannun, her sigarayı Rus ruletinde tabancaya sürülen bir mermiye benzeterek "Kamu sağlığı için bizim görevimiz o tabancadan mümkün olduğu kadar çok mermi çıkarmak" diye konuştu.
İngiliz uzmanlar da araştırmayı inandırıcı bulduklarını söylediler.
Açık Üniversite'den Profesör Kevin McConway, "Dış etkilere maruz kaldığı halde kanser olmayan da var, o yüzden şans her zaman bu olayın bir parçası. Ancak bu araştırma, şanssızlığın ötesine geçerek sebeplere bakmamız ve korunmamız gerektiğini gösteriyor" diye konuştu.

BUNLARI YAPANLAR DAHA AZ KANSER OLUYOR

İngiliz Kanser Araştırmaları Vakfı'ndan Dr. Emma Smith de "Sigara içmemek, sağlıklı bir kiloda olmak, sağlıklı beslenmek ve alkolü azaltmak kansere karşı bir garanti değilse de, kanser riskini önemli ölçüde azaltır" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı