BBC YAZDI: ERDOĞAN ANİDEN NEDEN DEĞİŞTİ

BBC YAZDI: ERDOĞAN ANİDEN NEDEN DEĞİŞTİ

Erdoğan'ın izlediği politikada sadece 1 hafta içerisinde yaptığı 180 derece dönüş tüm dünyada kuşku ile karşılandı.

Önce İsrail ile "Mavi Marmara" ardından Türkiye için büyük kayıplara neden olan Rusya krizinin sona erdirilmesi, tüm dünyayı "Bu ani değişikliğin nedeni nedir?" sorusu ile meşgul etmeye başladı. Soruyu yanıtlamaya çalışan Financial Times, İsrail’le anlaşma ve Rusya’dan özür dileme gibi dış politika adımlarının nedenlerinden birinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üzerindeki baskıyı azaltıp başkanlık için elini güçlendirmek olabileceğini yazdı.

İSRAİL ZAFER KUTLUYOR

İsrail gazetelerine göre Türkiye ile yapılan anlaşma diplomatik bir zafer niteliğinde. Erdoğan ise israil ile varılan anlaşmanın sonuçlarından oldukça memnun bir şekilde Obama'ya gayretleri için teşekkür etti. Türk siyasetinde ise Erdoğan'ın bu ani dönüşü tüm kesimlerde önce şaşkınlık ardından ağır eleştirilere neden oldu.

RUSYA'YA NE VERİLDİ

Yakın gelecekte ise hem Rusya hem de israil ile yapılan anlaşmanın henüz ortaya çıkmayan  ayrıntıları uzun uzun tartışılacağa benziyor. Merak konularının en başında ise Rusya'ya krizin bitmesi için Erdoğan'ın ne taahhüt ettiği geliyor. İşte BBC'nin o haberi.

NASIL BU KADAR HIZLI OLDU

BBC Türkçe’de yer alan habere göre “Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’nın dost sayısını artırıp düşman sayısını azaltmak istediğini söylediğinde, kimse bunun bu kadar çabuk olacağını düşünmemişti” diye başlayan makalede, Erdoğan’ın yalnızlaşma ve eski müttefiklerle artan gerilimli dönemin ardından daha uysal bir yaklaşımı tercih ettiği savunuldu: “Türkiye’nin bu faydacı politikaya geri dönüşü, istikrarsızlıklarla bozulmuş olan bölgedeki ender olumlu adımlardan olabilir.”

ERDOĞAN'IN HEDEFİ

Yazıda değişimin ekonomik gerekçeleri olduğuna da dikkat çekilerek, Türkiye’nin attığı adımların ‘başkanlık sistemi’ için bir hamle olabileceği yorumu yapıldı: “Türkiye’nin üzerindeki bazı baskı unsurlarını kaldırarak, Erdoğan esas hedefine ulaşmak, yani başkanlık sistemini getirmek için daha fazla alan yaratmayı amaçlıyor da olabilir.”

ÇATIŞMALAR "RESET BUTONUNA" BASMAYI GEREKTİRDİ

Yazıda yer alan dış politika uzmanlarına göre ise Arap dünyasındaki ayaklanmalarla birlikte Türkiye’nin dış politikası ideolojik bir hal almıştı. Türkiye’nin bölgedeki çatışmaların devam etmesi üzerine Ankara’nın ‘reset butonu’na bastığını belirten uzmanlar, bunun sebebinin Türkiye’nin az sayıda müttefikle çok sayıda düşmanla savaşmak durumunda kaldığını fark etmesi olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE POZİSYONUNU TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ

FT’ye konuşan Atlantic Council’den Aaron Stein, Rusya’nın Suriye’deki savaşa dahil olmasının Türkiye’nin stratejik pozisyonunu tamamen değiştirdiğini söyledi.

Türkiye’nin uzlaşmacı tavır içine girmesinin diğer nedenleri ise şöyle açıklandı: “Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin, Suriye’deki Kürt güçler karşısında verdiği kayıplar ve Rusya’nın Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak için PKK ile bağlantılı Kürt grupları destekleme ihtimalinin yarattığı korku, Türkiye’nin dış politikasını yeniden gözden geçirmesine neden oldu.”

Kaynak:Haber Kaynağı