BBC: TÜRKİYE AVRUPA SONUNCUSU

BBC: TÜRKİYE AVRUPA SONUNCUSU

Türkiye 2016 yılı Küresel Barış Endeksi’nde en çok gerileyen beş ülkenin içinde yer aldı.

Rapor dünyanın 2016 yılında artan terör olayları ve siyasi istikrardaki belirsizlikler nedeniyle daha az barışçıl hale geldiğini de vurguluyor.

Uluslararası düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan endekse göre Türkiye 2016’da bir önceki yıldan 7 sıra gerileyerek 145. sıraya düştü.
Endeks 163 ülke arasında yapılıyor.

Avrupa kategorisinde de endeksin en altında yer alan Türkiye’nin raporda en barışçıl bölge olarak kabul edilen Avrupa’nın genel ortalamasını düşürdüğü de belirtildi.
Türkiye'nin yanı sıra endekste en çok düşüş yaşayan ülkeler; Yemen, Libya, Ukrayna ve Bahreyn oldu.

"Erdoğan hükümetinin katı politikaları"

Raporda Türkiye ile ilgili şu yorum yapıldı: “Türkiye 2015 yılında Tayyip Erdogan hükümetinin devam eden katı politikaları ve komşu Suriye’deki çatışmanın etkileri nedeniyle iç güvenlikte zorluklar yaşadı. Ülke içinde güvenliğin kötüleşmesinin ana nedeni devlet ile PKK arasındaki anlaşmazlığın yeniden başlaması ayrıca özellikle IŞİD’in terör faaliyetlerini arttırmasıydı”.

Raporda Erdoğan’ın muhaliflere yönelik sert tutumu nedeniyle gözaltına alınan nüfusta ve güvenlik güçleri ve polisin sayısında da artış olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ilişkilerinin de kötüleştiği görüşü yer alıyor.

Endekse göre dünyanın en barışçıl ülkesi İzlanda’yı Danimarka ve Avusturya takip ediyor.
Listenin sonunda ise Suriye yer alıyor. Onu Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali izliyor.

Şiddetin dünya ekonomisine maliyeti 13.6 trilyon dolar

Dünyanın en az barışçıl bölgesi olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika ise çatışmalar nedeniyle bu yıl da endeksteki düşüşünü sürdürdü.

Raporda diğer dikkat çeken unsurlar ise şöyle:

Şiddetin küresel ekonomi üstündeki toplam maliyeti 13.6 trilyon dolar. Bu dünya ekonomik üretiminin yüzde 13.3’ü ve doğrudan yabancı yatırım oranının 11 katı.

Son on yılda şiddet olaylarının dünyaya ekonomik etkisi 137 trilyon dolardı. Bu 2015 yılı için küresel üretimden daha yüksek.

2007-2016 yılları arasında dünyada mülteci ve evlerinden olan insanların sayısı ikiye katlanarak 60 milyona ulaştı. Bu dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’i.

Kaynak:Haber Kaynağı