BBC SEÇİM SONUÇLARINI BÖYLE VERDİ

BBC SEÇİM SONUÇLARINI BÖYLE VERDİ

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını BBC böyle verdi

Türkiye'de ilkkez yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarının önceden belli olması açısından büyük bir coşku ve heyecana neden olmadı. Yurtçağında sakin ve olaysız geçen seçimi dış basında yakından takip etti. İngilizlerin Ünlü Yayın Kuruluşu BBC ise her zaman olduğu gibi en kapsamlı yansıtmayı başaran kuruluş oldu. Yerli basının korkulu yaklaştığı sandık başı konularına ve perde arkalarına BBC böyle ışık tuttu. İşte BBC'den dakika dakika Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve sonuçları.
SOSYAL MEDYA DA SEÇİM SONUÇLARI
AKPliler, Erdoğan'ın zaferini "#ErdoğanTarihYazıyor", "#MilliİradeKöşkeÇıkıyor" gibi etiketlerle kutluyor.
  1.  
     

    Seçim sonuçlarını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Çatı'nın çöktüğünü hep birlikte, 77 milyon ve bütün dünya görmüş oldu. Bu 'çatı'nın altında kalanlar var. Elbette onların ödeyeceği bir takım bedeller olduğunu düşünüyorum" dedi.

    Adını anmadan Fethullah Gülen'i de eleştiren Emrullah İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Türkiye'yi bozarak ve dini terimleri kötü bir şekilde kullanarak 'İhsani Ekmel', 'İmanı Ekmel', 'Rızayı Ekmel' gibi ifadeler kullanmıştı Pensilvanya'daki zat. Şu an itibariyle ben de onun bu kullanımına göndermede bulunarak seçim sonuçları 'İflası Ekmel' olmuştur. Bir 'İflası Ekmel' yaşadılar."

  2.  
     

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Haluk Koç, seçimlerin kaybedeninin "gerçek demokrasi" olduğunu söyledi.

    CHP Genel Merkezi'nde seçim sonuçlarını değerlendiren Koç, üç adayın eşit koşullarda yarışmadığını vurguladı.

    Koç, "Erdoğan herkesin cumhurbaşkanı değildir" dedi

  3.  
     

    AKP tüzüğüne göre partinin yeni genel başkanını seçmek üzere 45 gün içinde kongreye gitmesi gerekiyor.

    NTV Televizyonu'na konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Muhtemelen 28 Ağustos'taki yemin töreninden önce kongre tarihi kesinleşmiş olur" dedi.

  4.  
  5.  
     

    HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da seçim sonuçlarını değerlendiriyor.

    Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

    - Seçim sonuçlarının bütün Türkıye halklarına barış, özgürlük, demokrasi getirmesini temenni ediyorum.

    - Ortaya koyduğumuz ilkeler Türkiye'nin her yerinde karşılık bulmuştur.

    - Bizim cumhurbaşkanlığı kampanyamız başarılı olmuştur.

    - Hemen yarından başlayarak partimizi büyük bir kitle partisine dönüştürmek ilk hedefimiz olacak.

    -Türkiye'de ırkçı-mezhepçi çizginin, "çatı çizgisi dahil" iflas ettiği ortaya çıkmıştır.

    -45 dakikadır açılan sandık oranının neden yüzde 98'de kaldığını merak ediyoruz. Seçimlerde birçok yerde şaibe-hile iddiası var. Gerekli yerlerde itirazlarda bulunacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz.

  6.  
     

    İhsanoğlu'nun karargahında gelişmeleri izleyen Çağıl Kasapoğlu'nun aktardığına göre,Ekmeleddin İhsanoğlu'nun, oy sayımı sürerken geldiği koordinasyon merkezinde Meral Akşener, Oğuz Kaan Salıcı, Bihlun Tamaylıgil ve Erdoğan Toprak'ın da aralarında bulunduğu kurmaylarıyla sonuçları değerlendirdiği, TSİ 21:00 civarında bir açıklama yapağı bildiriliyor.

  7.  
  8.  
     

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya hareket etmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'na gitti. 

  9.  
     

    İstanbul'da Erdoğan'ın seçimdeki zaferini kutlayanlar.

  10.  
  11.  
     

    AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Sayın Başbakanımıza halkımız Çankaya Köşkü için ruhsat verdi" dedi.

  12.  
     

    Başbakan Erdoğan'ın en az oy aldığı iki il Şırnak ve Tunceli olarak öne çıkıyor. Tunceli'de tüm sandıklar açıldı ve Anadolu Ajansı'nın verilerine göre Erdoğan'ın aldığı oy oranı yüzde 15.63.

    Şırnak'ta ise sandıkların yüzde 89'u açıldı. Erdoğan'ın oyu ise yüzde 15.55.

    Kürt siyasetinin kalesi olarak bilinen Hakkari'de ise Erdoğan'ın oyu, yüzde 17.53.Sandıkların neredeyse hepsi açılmış durumda.

  13.  
     

    Cumhurbaşkanlığına seçilen Başbakan Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde kendisini destekleyenlere seslenirken; asıl konuşmasını Ankara'da yapacağını söyledi.

    Erdoğan şöyle devam etti:

    ''Maçın uzatma dakikalarını oynuyoruz. İnşallah hakem son düdüğü YSK kararıyla açıklayacak, ama tribünler de bir şeyin kararını verir. Ve milletimiz 5 Temmuz'da çıktığımız yolculukta sandıklarda iradesini ortaya koydu. Yüzde 100 olarak neticeyi aldığımız inşallah genel merkezin balkonundan seslenerek kucaklaşacağız. Dualarınızı bekliyorum. Hakkınızı helal edin diyorum. Bu can bu tende oldukça milletimize, vatanımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Daha ileri bir demokrasiyi, çözüm sürecini ülkemizde egemen kullanmak için gayretle koşturacağız.''

  14.  
     

    Başbakan Erdoğan'ın en fazla oy aldığı yer memleketi Rize oldu. İlde tüm sandıklar açıldı, Erdoğan yüzde 80.6 oy aldı.

  15.  
  16.  
     

    CHP'nin kalesi olarak bilinen İzmir'de, İhsanoğlu yüzde 58 oy ile açık ara önde. Erdoğan yüzde 33 oy almşken Demirtaş ise yüzde 7'de. Açılan sandık oranı ise yüzde 96'dan fazla.

  17.  
     

    İstanbul'da Başbakan Erdoğan yüzde 51 ile önde. Açılan sandık oranı ise yüzde 72. İhsanoğlu ikinci sırada yüzde 39 oy almışken, Demirtaş'ın oy oranı yüzde 9'u buldu.

  18.  
     

    Muhabirimiz Rengin Arslan, Başbakan Erdogan'ın Haliç Kongre Merkezi'ne geldiğini, seçmenlerin kendisini tekbir getirerek karşıladığını söylüyor.

  19.  
     

    Başkent Ankara'da sandıkların yüzde 90'dan fazlası açılmış durumda. Başbakan Erdoğan 10 puan farkla İhsanoğlu'nun önünde. Erdoğan'ın oyu yüzde 53, İhsanoğlu yüzde 43 iken, Demirtaş yüzde 3 aldı.

  20.  
     

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sevgi gösterileri altında İstanbul-Kısıklı'daki evinden ayrılıyor.

  21.  
     

    Başbakan Erdoğan'ın memleketi Rize'de sandıkların yüzde 100'ü açıldı. Erdoğan memleketinde aldığı yüzde 80 oy oranı ile açık farkla önde bitirdi. Demirtaş yüzde 1 oy alırken, İhsanoğlu yüzde 18 aldı.

  22.  
     

    2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde TSK'ya ait uçakların attığı bombalar nedeni ile 34 sivil köylü hayatını kaybetmişti. Bu olayla ilgili failler henüz yargılanmadı.

    Uludere ilçesinde sandıkların yüzde 90'dan fazlası açıldı. Demirtaş yüzde 89 ile önde giderken, Erdoğan'a çıkan oy oranı yüzde 7, İhsanoğlu'na ise yüzde 2.

  23.  
     

    Milliyet gazetesinin internet sitesinde yer alan sonuçlara göre, Türkiye genelinde seçime katılma oranı yüzde 73,17 oldu.

  24.  
     

    Eskişehir, Gezi Parkı eylemleri sırasında üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ınaralarında polislerin de bulunduğu bir grup tarafından dövülmesi sonucu hayatını kaybetmesi ile gündeme gelmişti.

    Eskişehir'de sandıkların neredeyse yüzde 90'u açıldı.

    Kentte, oyların yüzde 51'ini alan Ekmeleddin İhsanoğlu önde.

    Başbakan Erdoğan'ın oy oranı yüzde 45. Selahattin Demirtaş'ın oy oranı ise yüzde 2.

  25.  
     

    Anadolu Ajansı'nın verilerine göre 2013'te bombalı saldırılarla sarsılan Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ilk sonuçlara göre Başbakan Erdoğan oyların yüzde 73'ünü alırken, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 27, Selahattin Demirtaş ise yüzde 2 oranında oy aldı.

    Açılan sandık oranı ise yüzde 83'ün üzerinde.

  26.  
     

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oy kullandığı sandıkta Ekmeleddin İhsanoğlu ilk sırada yer aldı.

    Çankaya İlkokulu 1153 numaralı sandıktan çıkan sonuçlar şöyle:

    Ekmeleddin İhsanoğlu 225

    Recep Tayyip Erdoğan 34

    Selahattin Demirtaş 21

  27.  
     

    Bir seçim gözetmeni, kullanılan geçersiz oyu gösteriyor.

  28.  
     

    Mayıs ayında 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının yaşandığı Manisa'nın Somailçesinde ilk sonuçlara göre Ekmeleddin İhsanoğlu 1 puan farkla önde.

    İhsanoğlu'nun oy oranı yüzde 49,3.

    İlçede sandıklar açılmaya devam ediyor.

     

  29.  
     

    Milliyet gazetesinin internet sitesinde yer alan ilk sonuçlara göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 61 ilde seçimi önde götürüyor. "Çatı aday" Ekmeleddin İhsanoğlu 12, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş ise 8 ilde önde gözüküyor.

  30.  
     

    AFP haber ajansının kameralarına yansıyan bir seçmen.

  31.  
     

    YSK seçim sonuçlarına yönelik yasağı kaldırdı.

    CNN Türk'ün aktardığı verilere göre, sandıkların yüzde 46'sı açıldı.

    İlk sonuçlara göre oyların yaklaşık yüzde 56'sını alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açık ara önde.

    Erdoğan'ı Ekmeleddin İhsanoğlu (Yüzde 35) ve Selahattin Demirtaş (Yüzde 9) izliyor.

    Şu ana kadar oyların yaklaşık yüzde 43'ü sayıldı.

    İlk turda adaylardan herhangi biri geçerli oyların yüzde 50'den fazlasını alırsa Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilecek.

  32.  
     

    Yurtdışındaki seçmenlerin kullandığı oyların sayımına Ankara'da başlandı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi'nde başlanan sayımda, CNN Türk muhabirinin aktardığına göre gazeteciler önce dışarı çıkarıldı, ancak daha sonra sayımı izlemeleri için içeri alındı.

    Bu seçimdeki verilere göre, yurtdışında 2 milyon 783 bin 663 seçmen bulunuyor. Bu nedenle de 54 ülke ve 103 temsilcilikte oy verme merkezleri oluşturulmuştu. Bu merkezlerde kullanılan oylar ise diplomatik kargo statüsünde Ankara'ya taşındı.
    Şimdi yurtdışındaki oylar, Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu olarak oluşturulan kurul gözetiminde sayılıyor.

     

  33.  
     

    Muhabirimiz Rengin Arslan, "Gazeteciler ve AKP'li yetkililer, AKP'nin seçim sonuçlarının takibi için belirlediği Haliç Kongre Merkezi'nde. Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan'ın buraya gelme ihtimali için hazırlıklar tamamlanmış durumda. Ancak Erdoğan'ın programıyla ilgili kesin bir bilgi şimdilik yok." diyor.

  34.  
     

    Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçiminde oy sayımı sürerken, Cihan Haber Ajansı internet sağlayıcılarına siber saldırı düzenlendiğini iddia etti.

    Ajans, çoğu yurtdışı kaynaklı yüz binlerce bilgisayardan düzenlenen "Ddos" saldırısının amacının, ajansın veri iletişimine darbe vurmak olduğunu öne sürdü.

  35.  
  36.  
     

    Oyunu Diyarbakır'da kullanan Selahattin Demirtaş da 'sonuç ne olursa olsun demokrasi mücadelesinin bitmeyeceğini' söyledi.

    ''Bütün ötekileştirenler adına emeği, alın teriyle üretenler adına yeni bir başlangıçtır'' diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

    ''Elbette ki çıkacak oyların oranları da bu sıçramanın niceliğini belirleyecektir. Ama nitelik olarak büyük bir sıçrama yaşamıştır Türkiye siyaseti. Bu seçimler bunun önemli bir aşaması oldu, şimdiden sonuçlar herkes için hayırlı olsun. Yüzde 10'u çok daha fazla aşacağız. Oyumu halklardan ezilenlerden yana verdim."

  37.  
     

    CHP ve MHP'nin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ise, kampanyanın adil ve eşit olmayan şartlarda sürdürüldüğünü belirterek, ''Ama biz milletimizin sağduyusundan eminiz. Bizim temennimiz seçimin suhuletle dürüstlük içerisinde yürütülmesinde." şeklinde konuştu.

    İhsanoğlu ayrıca "Ancak sabahleyin aldığımız haberlerde, bazı sandık kurullarında, sandık görevlilerinin telefonları alıkoymadıklarını ve bazı vatandaşlarımızın seçmenlerin pusulayı mühürledikten sonra fotoğraflarını çektiklerini, arkadaşlarımız kaydetmiş. Biz bunlar için suç duyurusunda bulunacağız'' dedi.

  38.  
     

    Adaylardan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da oyunu kullandıktan gazetecilere şu açıklamalarda bulundu:

    ''İlk defa milletimiz aracısız olarak kendi cumhurbaşkanını seçiyor. Bu bakımdan çok çok önemli. Bu sürecin içerisinde de inanıyorum ki milletim bir çok şeyleri değerlendirme fırsatını buldu. Geçmişi bugünü yarını... Ülkemizin her anlamda geleceği için önemli bir kararı verecek.''

  39.  

Kaynak:Haber Kaynağı