BBC ; POLİS EYLEMCİLERE ATEŞ AÇTI

BBC ; POLİS EYLEMCİLERE ATEŞ AÇTI

BBC konuya ilişkin haberi böyle duyurdu

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Türkiye'nin birçok ilinde yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Gösterilerde en az üç kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Ölü sayısının arttığına dair haberler geliyor. Türkiye'de henüz ölü sayısının 9 olduğu netleşmeden önce ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu haberine bu cümleler ile giriş yapmıştı. Ve Türkiye'de hala eylemler tüm hızı ile yurdun bir çok kesiminde sürüyor. Devletin sokağa çıkma yasağı ilan etmesi bir çok ilde işe yaramış gibi görünmüyor. Bu illerde şehrin çeşitli kesimlerinde silah sesleri yükseldiği gelen haberler arasında. İşte bbc'nin Türkiye'de ki olayları anlattığı haberi

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Gösterilerin şiddetinin artması üzerine Batman, Diyarbakır, Mardin, Van ve Siirt'te bazı ilçelerde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Doğan Haber Ajansı DHA'nın haberine göre, birçok ilde binalar tahrip edildi, araçlar ateşe verildi.
Pazartesi gecesi başlayan eylemler, gün içinde de devam eden eylemlere polisin sert müdahale etti; bir kişi öldü, en az 11 kişi de yaralandı.

İŞİŞLERİ BAKANI MİSLİYLE KARŞILIK BULUR

İçişleri Bakanı Efkan Ala, şiddet olaylarına ilişkin olarak, "Şiddet bir çözüm yöntemi değildir. Şiddet misliyle karşılık bulur. Derhal bu akıl dışı tutuma son verilmelidir" dedi.
Ala, şiddet olaylarının 'kabul edilebilir gibi olmadığını ve bunlara karşı gereğinin yapılacağını' belirtip "Derhal bu akıl dışı tutuma son verilmelidir ve sokaklardan çekilinmelidir. Aksi takdirde öngörülemeyen sonuçları olur bu meselenin" diye ekledi.

TÜRKİYE'NİN BİR ŞEY YAPMADIĞI YALANDIR

Ala şöyle devam etti: "Kobani konusunda Türkiye’nin hiçbir şey yapmadığı büyük bir yalandır. Türkiye insani zeminde yapılabilecek ne varsa yapmaya çalışmaktadır. Türkiye Kobani’nin düşmesinden ve sınırında IŞİD gibi bir terör örgütünün bulunmasından kesinlikle memnuniyet duymaz. Halkı sokağa dökmeye yönelik çağrılar sorumsuz siyaset anlayışının tezahürüdür,Türkiye’nin iyi niyetli çabalarına karşı büyük haksızlıktır. Halkımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemi ve Vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir. Türkiye dışında yaşanan ve bizim doğrudan müdahil olmadığımız olayları bahane ederek çözüm sürecinde kırılganlık üretmek sorumsuzluktur."

BAŞBAKAN YARDIMCISI AKDOĞAN'IN SÖZLERİ

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise protesto çağrılarını eleştirerek, "Halkı sokağa dökmeye yönelik çağrılar sorumsuz siyaset anlayışının tezahürüdür,Türkiye'nin iyi niyetli çabalarına karşı büyük haksızlıktır. Halkımızın huzurunu kaçırmaya yönelik her türlü şiddet eylemi ve Vandalizme karşı kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği çok iyi bilinmelidir" dedi.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Bugün Muş'un Varto ilçesindeki eylemler sırasında polisin ateş açması sonucu 25 yaşındaki protestocu Hakan Buksur'un öldüğü; Umut Bozkurt, Mehmet Salih Bingöl ve Diyar Barut adlı üç protestocunun ise yaralandığı bildirildi. Ölü sayısının arttığına dair haberler geliyor.
24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl'ün başından, Diyar Barut'un ise burnundan yaralandığı belirtildi.

DİYARBAKIRDA İKİ KİŞİ ÖLDÜ

Diyarbakır'da da Şeyh Şamil Mahallesi'nde bulunan Cami-Der adlı derneğe düzenlenen saldırıda iki kişinin öldüğü bildirildi.

EYLEMCİLERE SATIRLA SALDIRI

Erzurum'da Kobane'deki durumu protesto etmek isteyen bir grup gösterici, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Grup, Gölbaşı semtindeki evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş attı. Eylemlerde mülkleri zarar gören kişiler, taş ve sopalarla göstericilere müdahale etti.
Bir kişinin pompalı tüfekle ateş açtığı, bazı kişilerin ise göstericilere satırla saldırdığı ve üç kişiyi yaraladığı öğrenildi.
Polis üç kişiyi gözaltına aldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Van Valiliği, Kobani eylemlerinin yapıldığı Erciş İlçesi’nde saat 18.00’den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti.

YAPILAN ÇAĞRILAR ÜZERİNE

Kürt liderler, IŞİD militanlarının Kobani'ye girmesi üzerine Avrupa ve Türkiye'deki Kürtlere eylem çağrısı yapmıştı.
Bunun üzerine dün İngiltere, İsveç, Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya'nın çeşitli kentlerinde Kürtler eylem düzenledi.
Mardin'in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde de Valilik, saat 17.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
Diyarbakır Valiliği tarafından da TSİ 22.00'den itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeyse polis ve göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis göstericilere gaz bombası ve TOMA ile müdahale etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Iğdır'da da eylemler şiddetli geçti. 5 kişinin yaralandığı olaylarda, çok sayıda işyeri zarar gördü.
Ankara'da da bir grup toplandı. toplanan ve AKP İl Başkanlığı binasına yürümek isteyen bir grubun önünü kesti. Kalabalığın dağılmaması üzerine gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi.

İSTANBUL GERGİN

Bugün İstanbul Kadıköy'de Kobani'ye destek vermek için toplanan 500 kişilik gruba polisbiber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bazı göstericiler polise taş atarak karşılık verdi.
Sultangazi'de ise Kobani için açıklama yapmak isteyen Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı bir grup, AKP ilçe binasına doğru yürüdü. Polis ekipleri grubun yolunu kesti. Oturma eylemi yapan DBP'li gruba muhalif bir kalabalık da, Türk bayrakları açarak yürüyüşe geçti.
Polis muhalif grubu ikna ederek dağıtırken, DBP'li protestocular polise taş, havai fişek ve cam şişe atarak saldırdı. Bunun üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
Sultangazi'de bir kişi gözaltına alındı.
Ancak gerginliğin devam ettiği ilçede yüzleri maskerli 5-10 kişilik bir grup göstericinin üç adet belediye otobüsünü ateşe verdiği bildirildi.
Polisin olay yerini boşalttığı öğrenildi.

KALAS VE SOPA İLE KOVALADILAR

Bağcılar ilçesinde de DBP'liler toplanarak yürüyüşe başladı. Polisin tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle müdahale ettiği grup, polise taş ve şişe atarak karşılık verdi.
Göstericiler bir minibüsü devirdi ve üç arabayı ateşe verdi.
Öte yandan göstericilere muhalif bir grup da toplandı ve göstericileri taş, sopa, kalas ve bıçaklarla kovaladı.
Göstericilerin yeniden toplandığı ve gerginliğin sürdüğü bildiriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı