BBC FACİAYI BÖYLE VERDİ

BBC FACİAYI BÖYLE VERDİ

BBC'nin gözünden Soma faciası

  1. Galatasaray Lisesi'ndeki öğrenciler de Soma'daki faciayı anıyor.

  2.  
     

    Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Başbakan Erdoğan'ı Soma'da protesto eden göstereciye tekme attığı belirtiliyor. Başbakanlık'tan iddia ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

    MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Yerkel'e Twitter üzerinden tepki gösteriyor.

  3.  
     

    Soma maden faciasıyla ilgili Beyaz Saray bir taziye mesajı yayınladı ve “Dualarımız Türkiye ile” dendi. Açıklamada hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı dileniyor ve içeride mahsur kalan madencilerin sağ kurtulması dilekleri iletiliyor.

    Açıklama şöyle devam ediyor: “Türkiye uzun süredir ABD’nin yakın bir dostu ve müttefiki. Gerekli olduğu takdirde Türkiye’ye her konuda yardıma hazırız. Bu trajedi karşısında Türkiye’nin yanında durmaya devam edeceğiz.”

     

  4.  
     

    Soma'da büyüyen tepki Başbakan Erdoğan'ın ziyareti sırasında AKP'nin Soma ilçe binasına yöneldi.

    Polis kızgın kalabalığı önlemeye çalışsa da başarılı olamadı.

    AKP ilçe binası, protestonun ardından harabeye döndü.

  5.  
     

    Mola veren kurtarma ekibi üyelerinin gözlerinden yorgunluk okunuyor...

    Fotoğraf: Ahmet Şık - Getty

  6.  
     

    Soma'daki maden kazasını protesto etmek için büyük bir kalabalığın Taksim'e yürüdüğü belirtiliyor.

  7.  
     

    İsrail Büyükelçiliği, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen facia için taziye mesajı yayımlarken, bu akşam düzenlenecek İsrail'in Bağımsızlık Günü Resepsiyonu iptal edildi.

    İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de , Soma’daki faciayla ilgili mevkidaşı Abdullah Gül’e taziye mektubu yolladı.

    Mektupta Peres, “Manisa’da yaşanan trajik kaza nedeniyle ülkenize benim ve İsrail halkının en derin taziyelerimi iletmek isterim. Masum insanların çalışırken hayatlarını kaybetmesiyle büyük şok içindeyiz. Düşüncelerimiz Türk halkıyla birlikte” dedi.

  8.  
     

    İspanya'nın Atletico Madrid kulübü, resmi internet sitesinde Soma'da hayatını kaybedenler için bir mesaj yayınladı. Sitede Türk oyuncu Arda'nın da resmine yer verildi.

  9.  
     

     

     

     

    "Oğlum sağ ama sevinemedim"

    Madendeki patlamadan hemen sonra çıkmayı başaran Yasin adlı genç madenci ve Turgutlu'dan oğlunu aramaya gelen emekli madenci Ali, BBC Türkçe'den Sinan Onuş'un sorularını yanıtladı.

    Baba, "Oğlum sağ çıktı ama içeride o kadar kişi varken sevinmemedim. Kahroluyorum" dedi...

  10.  
     

    Londra'da 17 Mayıs'ta yapılması beklenen 'Londra'da Türk Günü' etkinliği Soma'daki yas nedeniyle ertelendiği duyuruldu.

     

  11.  
     

    Bugün öğle saatlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız maden ocağına girmek istedi.

    Ancak maden ocağının etrafında bekleyenler, Kılıçdaroğlu ve Yıldız'a tepki gösterdi. Bunun üzerine iki siyasi maden ocağına giremedi.

  12.  
     

    Soma'daki facia bugün İstanbul ve Ankara'da protesto edildi.

    İstanbul'da protestocular Soma'da yaşananlara dikkat çekmek için yüzlerini maden işçisi gibi boyadılar.

  13.  
     

     

     

     

    Soma'da meydana gelen kazanın ardından madencilerin yakınlarının hastane önündeki bekleyişi sürüyor. Yakınlarından ölü ya da diri haber almak isteyen aileler birbirlerine destek olmaya çalışıyor. Göktay Koraltan'ın görüntüleri...

  14.  
     

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Soma’da yaşanan maden faciasından 27 saat sonra Ankara’da bir basın açıklaması yaptı.

    Soma’ya neden gitmediğini açıklayan Çelik, bakanlık yetkililerinin orada olduğunu kendisinin de gitmesi gerektiğini ancak bir sağlık sorunu nedeniyle Ankara’dan ayrılmadığını söyledi.

    Bakan Çelik madende kayıt dışı çalışan olduğuna dair kendilerine bir bilgi ulaşmadığını söylerken, madende 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı iddiası ile ilgili olarak “Bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik” dedi.

    Çelik, istifa edip etmeyeceğine ilişkin sorulara, sağlık nedeniyle Soma'ya gidemediği yanıtı vermekle yetindi.

  15.  
     

    Diyarbakır'dan Zübeyde Sarı'nın notları:

    Diyarbakır'da Soma'da yasanan maden faciasini protesto etmek için, Eğitim-Sen Diyarbakir Şubesi kadın meclisi öncülüğünde sessiz oturma eylemi başlatıldı.

    Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş-Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve Diyarbakırlıların katılımıyla saat 19:00'da Sanat Sokagı'nda yürüyüş gerçekleştirecek.

    Oturma eylemi sağanak yağmura rağmen devam ediyor.

  16.  
     

    Soma'daki AKP ilçe teşkilatından BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan'ın geçtiği bu fotoğrafta büronun protestocular tarafından tahrip edildiği görülüyor.

    Radikal gazetesi internet sitesinin haberine göre Soma'ya giden Başbakan Erdoğan'ı ilçe sokaklarında protesto eden grup daha sonra AKP bürosuna yöneldi.

    Büro protestocular tarafından taşlanarak kullanılmaz hale getirildi.

  17.  
     

    ÖLÜ SAYISI 245

    Enerji Bakanı Taner Yıldız maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 245'e ulaştığını açıkladı.

  18.  
     

    Erdoğan'a protesto

    Başbakan Erdoğan açıklama yaptığı Soma Belediye binasından çıkışında protesto edildi.

    17 Aralık soruşturmasıyla ortaya atılan iddialara atıfla ''Hırsız Tayyip'' sloganları atan bir grup, hükümete istifa çağrısı da yaptı.

    Radikal gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde, Erdoğan'ın korumaları tarafından bir süpermarkete götürüldüğü, burada bir süre kalan Başbakan'ın daha sonra ayrıldığı belirtildi.

     

     

  19.  
     

    Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki açıklamalarına CHP'nin sendika kökenli milletvekili Süleyman Çelebi tepki gösteriyor:

  20.  
     

    Twitter kullanıcıları, Taksim metro istasyonunda bir grup öğrencinin gerçekleştirdiği eylemin fotoğraflarını paylaşıyor.

  21.  
     

    Madendeki kazada hayatını kaybedenler için cenaze duyuruları yapılmaya başlandı. Muhabirimiz Rengin Arslan, kazada ölen İsmail Aslan için ailesi tarafından Soma Belediyesi'nden hoperlörlerle cenaze duyurusu yapıldığını belirtiyor.

    Cenazenin Soma'daki evinin önünden alınıp, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde defnedileceği bilgisi verildi.

    Soma Devlet Hastanesi'nin önündeki muhabirimiz, hastanenin önünden bir  de TOMA'nın geçtiğini söyledi.

  22.  
     

    Doğan Haber Ajansı'nın internet sitesinde yayınladığı görüntülerde Soma'da belediye binası önünde toplanan bir grubun içeride konuşma yapan Başbakan Erdoğan'ı protesto etttiği görülüyor. Grup "Hükümet istifa" diye slogan atıyor ve yuhalıyor.

    Soma'da madenin girişinde olan BBC Türkçe muhabiri Sinan Onuş ise madenin etrafında herhangi bir protesto olmadığını söylüyor.

    Onuş, maden ocağının önünde büyük bir kalabalığın beklemeye devam ettiğini söylüyor. Muhabirimiz, madenden çıkarılanlar olduğunda kalabalığın bağırıp çağırdığını, tepki verdiğini kaydediyor.

    Maden ocağının önünde bekleyenlerin en çok bilgi verilmemesinden şikayet ettiği bildiriliyor.

    Fotoğraf: Reuters

    Onuş, çalışmalara geceyarısından sonra 3.00 ile sabah 7.30 arasında ara verildiğini söyledi. Ardından çalışmaların devam ettiğini kaydeden Onuş, Başbakan Erdoğan'ın ziyareti yaklaştığında yeniden mola verildiğini belirtti.

    Muhabirimiz, ekiplerin madendeki ana hatta girdiğini fakat hala "ayak" adı verilen kısımlara girilemediğini söyledi.

    İçeride dize kadar çamurlu su olduğunu ifade eden Onuş, kurtarma ekiplerinin oldukça ilkel yöntemlerle ilerlediğini sözlerine ekledi. Onuş, ekiplerin köprüler kurarak ilerlediğini ve cenazeleri çıkarırken çok zorlandığını belirtti.

  23.  
     

    BBC Türkçe muhabiri Rengin Arslan, Soma'da hastane önündeki son durumu aktardı. Arslan, hastane önünde büyük bir kalabalığın işçilerden haber beklediğini söyledi.

    Muhabirimiz ayrıca madene ilk müdahale eden yedi kişilik kurtarma ekibinden biriyle görüştüğünü belirtti. Arslan, görüştüğü kişinin çok yorgun olduğunu, evde 2-3 saat kadar dinlenip tekrar çalışmalara katılacağını kaydetti.

    Arslan kurtarma ekibi üyesinin söylediklerini aktardı:

    "İlk girdiklerinde iki karış ötesini göremiyorlarmış. Her yer sis ve duman altındaymış. Bir yetkili havalandırmanın yönünü değiştirince önlerini görmeye başlamışlar."

    "Toz ve duman dağılınca, etraflarındaki madencileri görmüşler. Aralarında yaşayanlar varmış."

  24.  
     

    Soma’daki madenin sahibi olan Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan Radikal gazetesinden Fatih Yağmur’a konuştu. Gürkan, trafoda kalitesiz malzeme kullanıldığı iddiaları için “Tamamen yalandır” dedi.

    İş güvenliği denetimi sırasında gereken önlemlerin alındığı ancak daha sonra alınmadığı iddialarına yanıt veren Gürkan, “Bunların hepsi tevatür” dedi. Madenin her sene iki kez denetimden geçtiğini söyleyen işadamı, müfettişlerin her denetimde iş yeri için “1. Sınıf” raporu verdiğini söyledi. Gürkan “. İş güvenliği müfettişlerinin söylediğine mi inanacaksınız, başka birinin söylediklerine mi?” diye konuştu.

    Madende çocuk işçi çalıştırıldığı iddiaları için de Gürkan “söz konusu değil” diyerek, işyerinin sendikalı olduğunu, sendikalı iş yerinde çocukların çalışamayacağını söyledi.

  25.  
     

    Kurtarma çalışmalarından...

  26.  
     

    Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Soma’da yaşananların ardından madene giderek bir rapor hazırladı. Şubenin internet sitesinde yer alan raporda EMO, tesiste çalışan elektrik, makine ve maden mühendisleri ve maden işçileri ile konuşarak madende kömür yangını ve yangından kaynaklanan kısmi bir göçük olduğunu söyledi. Taze hava sağlayan fanların etkisi ile dumanın yayıldığını söyleyen oda, fanların çalışma yönlerinin uzun süre sonra değiştirildiğini bu arada birçok kişinin dumandan etkilendiğini söyledi. EMO, yangının elektrik kaynaklı olmadığı kanaatinde.

     

  27.  
     

    Başbakan Erdoğan'ın konuşması, sosyal medyada tepkilere neden oldu.

  28.  
     

    Soma maden kazası nedeniyle Ankara'da hükümet karşıtı protestolar yapıldığı belirtiliyor.

    Müdahale eden polise protestocuların da karşılık verdiği kaydediliyor.

    Fotoğraf: Reuters

  29.  
     

    Soma'da bir marangoz dükkanı. Marangoz ve çırağı, hayatını kaybeden işçilere tabut yetiştirmeye çalışıyor...

    Fotoğraf: Reuters

  30.  
     

    Erdoğan, kazadan bir kaç hafta önce CHP'nin maden kazalarıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması önerisinin AKP'liler tarafından reddedilmesiyle ilgili bir soru üzerine, muhalefet partisinin Meclis gündemini engellemek için böyle bir önerge verdiğini söyledi.

    Erdoğan, ''Başlıkta Soma geçiyor, içeride Soma'yla ilgili bir şey yok. Bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşulup konuşabiliriz, diyor arkadaşlarımız. İçeride konuyla alakalı en ufak bir şey yok'' dedi.

  31.  
     

    Başbakan'ın geçen yüzyıldan ve bu yüzyılın başlarından maden kazalarına örnekler vermesi, sosyal medyada eleştiriliyor.

  32.  
     

    Erdoğan: İçeride 120 işçinin daha olduğu söyleniyor. Ama işverenin verdiği rakam bu. Biraz daha düşmüş durumdadır. Bir taraftan ex olanlar alınıyor, umudumuz yaralı olarak çıkarılanlar olsun beklentisi içindeyiz.

  33.  
     

    ErdoğanAl Jazeera Türk muhabirinin, işletmenin nasıl olup da böylesine riskli bir işletmenin faaliyete izin verildiği sorusu üzerine, ''Değerli arkadaşlar bir gazeteci olarak dünyada madenlerin nasıl çalıştığını takip etmiyorsunuz. Belki Katar'da kömür olmadığından... Orada doğalgaz kullanılıyor. Bakın Mart'ta yapılan kontrollerde sağlık ve güvenlik konularında bu ocağın başarılı olduğu tespit edilmiştir'' dedi.

    Erdoğan, 1800'lerin sonu ve 1900'lerden dünyadaki maden kazaları ve kitlesel ölümleri örnek gösterdi.

    Erdoğan, ABD'den de örnek vererek, ''Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır. Bizi derinden üzmüştür'' diye konuştu.

     

  34.  
     

    Erdoğan adli ve idari süreçlerin de başladığını belirterek, ''Bu kaza en ince detaylarına kadar araştırılıyor, araştırılacak. Hiçbir ihmal gözardı edilmeyecek, olay aydınlatılacak. Kamuoyunu tatmin edecek adımlar atılacak. Yaraları saracak, yasımızı tutacağız'' dedi.

  35.  
     

    Erdoğan, sorumlu yayıncılık yaptıklarını söylediği gazeteciler ve basın kuruluşlarıyla, sağduyulu serinkanlı duruş sergileyen siyasetçilere teşekkür etti.

  36.  
     

    Erdoğan 80 madencinin yaralandığını, yaralıların 19'unun taburcu edildiğini söyledi.

    Millete başsağlığı dileyen Erdoğan, ''Tahammülü meşakatli bir süreçten geçiyoruz. Ekmek parası içi alın teri döken emekçi kardeşlerimizi kaybetmenin yürek parçalayıcı hüznünü taşıyoruz'' dedi.

  37.  
     

    Erdoğan Soma'da: Ölü sayısı 238'e yükseldi

  38.  
     

    Reuters haber ajansı tarafından paylaşılan bu fotoğrafta, patlamada hayatını kaybeden işçilerden birinin defnedildiği görülüyor. Ölen işçinin yakını dua ediyor. Fotoğrafın arka planında ise pek çok yeni mezar kazıldığı, bazılarında defin işlemlerinin devam ettiği görülüyor.

  39.  
     

    Reuters haber ajansı, Soma'ya giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarını paylaştı.

    Başbakan Erdoğan'ın etrafında çok sayıda koruma olduğu görülüyor.

  40.  
     

     

     

     

    "Bir tane değil ki, hepsi arkadaşımız"

    Soma'da meydana gelen maden kaza sonrası kurtarma çalışmalarına katılan bir madenci BBC Türkçe'den Rengin Arslan ve Sinan Onuş'un sorularını yanıtladı ve 'Biri değil, hepsi arkadaşımız. 24 saattir onları kurtarmaya çalışıyoruz' dedi.

    "Madene geri dönecek misiniz?" sorusuna ise kısa bir duraklamanın ardından "Büyük olasılıkla..." diye yanıt verdi.

  41.  
     

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Soma'daki facia ile ilgili Twitter'da bir mesaj yayınladı. Barraso, AB Komisyonu adına Türk halkına taziyelerini sundu.

  42.  
     

    ERDOĞAN: ÖLÜ SAYISI 232

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da yaptığı açıklamada can kaybının 232'ye ulaştığını söyledi.


     

  43.  
     

    Soma maden faciasından kareler.

  44.  
     

    Dünyaca ünlü şarkıcı Rihanna Soma'da yaşanan facia sonrası Twitter'daki kapak fotoğrafını 'Soma' olarak değiştirdi.

  45.  
     

     AFP haber ajansı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'ya geldiğini duyurdu.

     

     

  46.  
     

    Hocam gazetesinden Burcu Cura ODTÜ'de polisin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yürümek isteyen kitleye A1 kapısı önünde biber gazıyla müdahale ettiğini aktarıyor.

    Fotoğraf: Burcu Cura

  47.  
     

    Hocam gazetesinden Burcu Cura'nın aktardığında göre ODTÜ'de öğrenciler ve öğretim üyeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na yürümek üzere ODTÜ kampüsünde biraraya geldi. Polis kitleyi A1 kapısı önünde durdurdu.

    Cura, polisin kitleye kampüs içine dönmesi, aksi taktirde kendilerine müdahale edileceği yönünde anons yaptığını bildiriyor.

  48.  
     

     

     

     

    Papa Francis, Vatikan'da düzenlenen haftalık ayinde, Soma'da meydana gelen kazada yaşamını yitiren madenciler için dua etti ve ayine katılanlardan da ölenler ve onların aileleri için dua etmelerini istedi.

  49.  
     

    Hürriyet'e konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Soma’ya gideceğini açıkladı.

    Hürriyet’in haberinde Çelik’in şunları söylediği aktarıldı: “Bu çok büyük acı, şimdi müfettişlerimiz ocak defterlerini araştırıyor. Hangi konuda ne yapılmış, ne yapılmamış, eksik var mı diye. Bu çok önemli bir veridir. Benim bakan yardımcım ve tüm yöneticilerim orada. Madende 13 adet kadrolu iş güvenliği elemanı var. Bunlar iş güvenliği yasasıyla sağlandı. 15 yaşında bir çocuğun maden ocağında ne işi vardı. Tüm bunları araştırıyoruz. Allah kimseye vermesin bundan büyük acı yok.”

  50.  
     

    DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Soma'da meydana gelen facia nedeniyle yarın Türkiye genelinde iş bırakma çağrısı yaptı.

    Açıklamada, ‘işçi sağlığı ve güvenliğinin tamamen bir maliyet unsuru olarak görüldüğü’ belirtildi ve “Maksimum kârı elde etmek için en acımasız üretim süreçlerinde çalışmak zorunda bırakılan Soma’daki yüzlerce işçi kardeşimiz başından beri ölüme terk edilmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

    Açıklamada, yarın saat 09:00′da tüm işyerlerinde üç dakikalık saygı duruşunda bulunduktan sonra iş bırakılacağı duyuruldu.

    Yapılacak eylemlerle ilgili şu bilgilere yer verildi:

    - 15 Mayıs 2014 Perşembe günü, siyah giyinip, siyah kurdeleler takarak saat 09:00’da tüm Türkiye’de tüm işyerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu yapılarak iş bırakacak ve illerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önüne yürüyeceğiz.

    -15 Mayıs 2014 Perşembe günü tüm halkımızı siyah giyinmeye, siyah kurdeleler takmaya, evinin, işyerinin balkonuna, aracına siyah bezler asmaya çağırıyoruz.

  51.  
     

    Yaklaşık 1 saat 50 dakika önce bu sayfada yayınladığımız, Hürriyet gazetesi muhabiri Okan Konuralp'a ait fotoğrafı, fotoğrafta görülen facia kurbanlarının yakınlarının durumla ilgili haberdar edilip edilmediğini teyit edemediğimizden ve kimliklerinin açıklanıp açıklanmadığını öğrenemediğimizden dolayı sildik. Hatamızdan dolayı özür dileriz.

  52.  
     

    Soma faciası sonrası Ankara'daki İngiltere Büyükelçiliği'nde bulunan bayraklar yarıya indirildi.

    Büyükelçiliğin Twitter hesabında bayrakların yarıya indirildiğini gösteren bir fotoğraf "Türkiye'nin yasını paylaşıyoruz..." mesajıyla birlikte paylaşıldı.

  53.  
     

     

     

     

    "Bana Mesut'tan haber verin..."

    Soma'da dün kazanın meydana geldiği saatten itibaren madencilerden haber almayı bekleyen yakınlarının umutları çaresizliğe dönüştü... Rengin Arslan'ın görüntüleri

  54.  
     

    BBC News Soma'daki faciayla ilgili gelişmeleri canlı anlatım sayfasında ele alıyor. İngilizce yayına şu adresten ulaşılabilir.

  55.  
     

    Madenci yakınlarının bekleyişi sürüyor. Saatler ilerledikçe umutlar azalıyor.

  56.  
     

    Olay yerinde bulunan gazeteci Sinan Onuş, yaklaşık 08.30’dan itibaren madenden kimsenin çıkarılmadığını, ambulansların madenin çıkışında beklediğini söylüyor.

    Onuş, kurtarma ekiplerinden kendisine aktarılan bilgileri şöyle anlatıyor: “Çıkarılan yaralı ve ölülerin ana hat üzerindeki işçiler olduğu söyleniyor. Madenin dört ayağı olduğu belirtiliyor. Bu dört ayağa henüz ulaşılmamış. Çok sayıda işçinin orada olduğu söyleniyor. Ölenlerin kırklı ellili gruplar halinde hava deliklerinde bulunduğu, bedenlerinin kaskatı olduğu, ağızlarından ve burunlarında kan geldiği belirtiliyor.”

    Sinan Onuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma’ya gelişi öncesi hazırlıkların yoğunlaştığını, güvenlik önlemlerinin artırıldığını söylüyor.

  57.  
  58.  
     

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, faciada hayatını kaybeden madencilerin eş ve çocuklarına ölüm geliri olarak bin liraya yakın aylık bağlanacağını açıkladı.

  59.  
     

    Soma’daki facia sonrası Türkiye’nin farklı kentlerinde protesto çağrıları yapılıyor. Çeşitli üniversitelerde de boykot ve eylem çağrıları gerçekleştiriliyor.

  60.  
  61.  
     

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Soma’da yeni bir basın açıklaması yaptı.

    Ölü sayısının 205’e çıktığını belirten, milli yas ilan edildiğini belirtti ve içeride kalan işçilerin sayısıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

    Yıldız şunları söyledi:

    “Üç günlük milli yas ilan edildi. Bayraklar gerek yurtiçinde gerek yurtdışında yarıya indirilecek. Sayın Başbakanımızın bu konuda bir iradesi ve tavsiyesi oluştu. Çünkü bu sıkıntı ve acı beklediğimizin üzerinde oldu. Türkiye'de şu ana kadar yaşanmış en yüksek işçi kaybımızla sonuçlanan bir kazaya doğru gidiyoruz. ”

    “Şu anda yedi tane işçi kardeşimizin cenazesini ailelerine teslim ettik. Bu sayı artacak.”

    “Dün BDP, MHP ve CHP’den milletvekili arkadaşlarımız taziyelerde bulundular. Kendilerine işçi kardeşlerimizin hatıratına gösterdikleri saygıdan dolayı teşekkür ediyorum.”

    "Bütün bu işlemler bittikten sonra adli ve idari soruşturmaların yapılacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz şu an acımızla uğraşıyoruz."

     
     
     

    “İçeride herhangi bir grizu patlaması olmadığını, karbonmonoksit zehirlenmesinden işçi kardeşlerimizin hayatını kaybettiğini görüyoruz.

    “Hastanelerimizde 57 yaralı var.”

    Yıldız gazetecilerin içeride kaç işçi olduğuyla ilgili sorusuna net bir rakam veremeyeceğini söyledi, “Bu sayıları ancak işçiler çıktıktan sonra paylaşabileceğiz” dedi.

  62.  
     

    Başbakanlık 13 Mayıs itibariyle 3 günlük milli yas ilan etti; bayraklar yarıya indirilecek, Cuma hutbesi de maden kazasıyla ilgili olacak.

  63.  
     

    Bu arada madenden sabah saatlerinde güzel bir haber geldi, bir kişinin kurtarıldığı bildiriliyor.

    Enerji Bakanı Taner Yıldız TSİ 08:30'da yaptığı son açıklamada "Kurtarma faalieyleriyle ilgili ümitlerimiz azalıyor" derken madende mahsur kalan işçi sayısıyla ilgili bilgi vermekten kaçındı.

  64.  
     

    Enerji Bakanı Taner Yıldız sabah saatlerinde can kayıplarının büyük ölçüde karbonmonoksit zehirlenmesinden kaynaklandığını açıkladı.

  65.  
     

    BBC Türkçe'den Rengin Arslan, gece boyunca süren kurtarma çalışmalarını madenci yakınlarıyla izledi.

  66.  
     

    Soma'da dün öğleden sonra meydana gelen maden kazasının ardından korkulan haberler gece yarısı geldi.

    Önce Soma Belediye Başkanı Cengiz Ergül ölü sayısının 157 olduğunu duyurdu.

    Ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız, belli aralıklarla yaptığı açıklamalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 201 olduğunu açıkladı.

  67.  
     

    Soma madenindeki facianın boyutları netleşmeye başladı.

    Enerji Bakanı Taner Yıldız ölü sayısının 201'e ulaştığını açıkladı.