BBC ERDOĞAN'IN KORUMA REZALETİNİ BÖYLE YAZDI

BBC ERDOĞAN'IN KORUMA REZALETİNİ BÖYLE YAZDI

Her gittiği ülkede ya gazetecilerin sorduklarına sinirlenip ya da protesto edenlere karşı saldırı düzenleyen koruma ordusu ile Türkiye'yi rezil eden Erdoğan'ın ABD'deki koruma görevlisi rezaleti BBC sayfalarına konu oldu.

 

Eleştiri ve protestolara karşı acımasız tavrı tüm dünyada marka haline gelen Erdoğan tahammülsüzlüğünü korumalarının ABD'de sergilediği şiddetle bir kez daha dünyaya gösterdi. Uluslararası skandala dönüşen ve Zirve için 50'nin üzerinde ülke liderinin bulunduğu ABD'de yaşananları ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu Dünyaya böyle duyurdu.

BAŞKA ÜLKEDE TÜRKİYE DEMOKRASİ ANLAYIŞINI SERGİLEYEN KORUMA ORDUSU

Washington temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nde yapacağı konuşma öncesinde, enstitü binası önünde Erdoğan'ın korumaları Türk gazetecilere ve bina önünde toplanan protestoculara müdahalede bulundu.

ELEŞTİRİ VE PROTESTOLARA MÜDAHALE

Erdoğan'ın Brookings Enstitüsü'ne gelişi öncesinde bina önünde toplanan protestocu gruplar, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşünce özgürlüğünü bastırmakla ve güneydoğuda devam eden operasyonlarda orantısız güç kullanmakla eleştirdi.

Erdoğan'ın gelişi öncesinde binada bulunan Cumhurbaşkanlığı korumaları ile gazeteciler arasında tartışma başladı.

Image copyrightAP Image captionEmre Uslu, bir korumanın kendisini tekmelediğini ve hem sözlü hem de fiziksel saldırıya maruz kaldığını iddia etti.

Olay yerinde bulunan eski Taraf gazetesi yazarları Emre Uslu ve Amberin Zaman, Erdoğan'ın korumaları tarafından 'tartaklandıklarını' iddia etti ve Twitter üzerinden olay yerinden fotoğraflar paylaştı.

Emre Uslu, bir korumanın bacağına tekme attığını ve kendisini yaraladığını savunarak pantolonunun paçasını kaldırarak çektirdiği bir fotoğrafı da yine Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesine konuşan Özgür Düşünce gazetesinden Adem Arslan, Brookings Enstitüsü'ndeki toplantıya akredite olduğunu ifade ederek, yaşadıklarını anlattı:

"Brookings dış politika iletişim direktörü Gail Chalef ile girişte konuşuyordum. O sırada Erdoğan'ın bir adamı üzerime yürüdü ve beni tehdit ederek dışarıya atmaya çalıştı. Gail o sırada 'O gazeteci biz davet ettik' dedi. Erdoğan'ın korumaları gazeteci olmamı umursamadıklarını söyleyerek bana hem sözlü hem de fiziksel saldırıda bulundular. Yakamdan tutup beni binadan çıkardılar ve yolun karşı kaldırımına kadar götürdüler."

Adem Arslan, ancak ABD'li güvenlik birimlerinin devreye girmesi üzerine toplantı salonuna alınabildiğini aktardı.

Image copyrightAP Image captionErdoğan'ın güvenlik görevlileri, Cumhurbaşkanı'nın Brookings Enstitüsü'ne gelişinden önce bina önündeydi.

'Polis, korumaları uyardı'

ABD'de yayınlanan Foreign Policy dergisinin internet sitesindeyse, yaşanan arbede sırasında ABD'li emniyet güçlerinin devreye girmeye çalıştığını ve Erdoğan'ın korumalarını uyardığını aktardı.

Haberde ABD polisinin korumalara, "Siz de sorunun bir parçasısınız. Kendinize hakim olmanız lazım. Bırakın protesto etsinler" dediği aktarıldı.

Image copyrightAP Image captionABD'li güvenlik görevlileri devreye girerek tartışmaları yatıştırmaya çalıştı.

NPC: Kınıyoruz

ABD'li gazeteciler birliği Ulusal Basın Kulübü (NPC), Brookings Enstitüsü önünde yaşananları yayınladığı bir yazılı açıklamayla kınadı.

Açıklamada NPC Direktörü Thomas Burr, "Türkiye'nin lideri ve korumaları ABD'de misafirdir. Gazetecilere, göstericilere ya da herhangi birisine müdahale hakları yoktur. Tartakladıkları insanlar orada sadece işlerini yapmaya çalışıyordu ya da bu ülkede sahip oldukları yasal haklarını kullanıyorlardı" dedi.

Burr, Türkiye'de temel insan haklarına ve basın özgürlüğüne saygısızlığın giderek arttığını gözlemlediklerini ifade ederek, "Erdoğan bu istismarı başka ülkelere ihraç edemez. Kınıyoruz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı