BBC DUYURDU; İŞİD'E BÜYÜK DARBE

BBC DUYURDU; İŞİD'E BÜYÜK DARBE

Işid'in Suriye'de ki katliamlarını yöneten ünlü Çeçen Komutan'ı hava saldırısı ile öldürüldü

Amerikalı askeri yetkililer, koalisyon güçlerinin geçen hafta Suriye'de düzenlediği bir hava saldırısında IŞİD'in üst düzey bir komutanını hedef aldıklarını açıkladı.BBC'nin Amerikan Savunma Bakan'lığına dayandırdığı habere göre, eli kanlı terör örgütünün Suriye katliamlarını yöneten "Acımasız Çeçen" olarakta tanınan ünlü Ömer El Şiaşani öldürüldü.

ABD SALDIRISININ DİREK HEDEFİNDEYMİŞ

Ancak "büyük ihtimal" denilerek açıklanan bilgiye bölgede ki kaynaklar , ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini söylüyorlar. Katil Çeçen'in daha önce bir kaç kez öldürüldüğü haberleri gelmiş ancak hiç biri doğru çıkmamıştı. Bölgede bulunan tarafsız gazeteciler ise, ABD'nin söz konusu saldırısının direk hedefinde Kızıl Sakal Çeçen'in olduğunu bu sefer öldürülmüş olasılığının çok yüksek olduğunu ileri sürüyorlar.

"12 KORUMASI İLE BİRLİKTE ÖLDÜRÜLDÜ" DENİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı, Gürcistan vatandaşı Ömer el-Şişani’nin muhtemelen Cuma günü düzenlenen saldırıda 12 IŞİD militanı ile birlikte öldürüldüğünü duyurdu.

SURİYE BİRLİKLERİNİ YÖNETİYORDU

Kırmızı sakalı ile bilinen Ömer el-Şişani bazı çevrelerce "IŞİD Savunma Bakanı" olarak görülüyordu.
El-Şişani, IŞİD'in Kuzey Suriye'deki birliklerini yönetiyordu.

KÜRESEL TRÖRİSTLER LİSTESİNDE

ABD Hazine Bakanlığı, 2014 yılında asıl adının Tarkan Tayumurazoviç Batiraşvili olduğu sanılan ve "Çeçen Ömer" olarak da bilinen El-Şişani’yi "küresel teröristler" listesine almıştı.
Washington yönetimi, el-Şişani'nin başına 5 milyon dolar da ödül koymuştu.
El-Şeddadi kasabası yakınlarındaki saldırının, uçaklar ve insansız hava araçları ile düzenlendiği belirtildi.

NET DEĞİL

El-Şişani'nin ölümü halinde, IŞİD'in özellikle Çeçenistan ve Kafkasya'dan yabancı savaşçı toplama çabalarının da darbe alacağı, Suriye ve Irak'taki topraklarını korumasının güçleşeceği şeklinde yorumlar yapılıyor.

HAKKINDA KORKUNÇ İDDİA

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını komuta ettiği iddia edilen liderlerinden Gürcü Ebu Ömer el-Şişhani, uzunca bir süredir dünya basınının gündeminde yer alıyor. Ebu Ömer’in Çeçen eşi Seda Dudurkaeva ise bugüne kadar pek basına yansımayan film gibi bir hikayeye sahip... 

LÜKS HAYAT YAŞIYORDU 

Milliyet gazetesinde 2014 yılında yer alan habere göre, Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov’un bakanı Asu Dudurkaev’in kızı olan genç kadın, lüks içinde korunaklı bir hayat yaşıyordu. Ancak, güzelliği ile nam salan Seda, 'radikalleşmeye' başlamıştı. Genç kadın, internet üzerinden Suriye’ye cihatçılara katılmaya giden bir Gürcü olan Hamzat ile tanıştı. Hamzat, IŞİD liderlerinden Ebu Ömer Şişhani’nin sağ koluydu. Gürcistan’ın aynı kentinde büyüyen ikili, çocukluklarında da komşuydu. Bir gün Hamzat yaralandığında, Seda onun yanına gitmeye karar verdi. Türkiye’deki aracıların yardımı ile Suriye’ye giden Seda, geri dönmeme kararı alarak Hamzat ile evlendi. Seda’nın IŞİD’e katıldığı ortaya çıkınca Kadirov, babasını ‘fanatik kızını kontrol edemediği için’ kabineden attı. Kadirov, Seda’nın geri dönmesini Çeçenistan için bir “onur meselesi” ilan etti. 

 ANNESİ İLETİŞİM KURDU

O sırada Hamzat’ın annesi Leila Açişvili, oğlu ile Skype üzerinden bağlantı kurmuş ve onu Suriye’de ziyaret etmek için rızasını almıştı. Çeçen yönetimi yetkilileri, Açişvili ile iletişime geçerek Suriye’ye gittiğinde Seda’yı da geri getirmesini istedi. 
 
GERİ DÖNMEDİ
 
Açişvili’nin Daily Beast sitesindeki anlatımına göre, Hamzat ve Seda oldukça yoksuldu. Ancak Açişvili’ye göre, Seda bu durumu umursamıyor ve Hamzat ile birbirlerini çok seviyor gibi görünüyorlardı. Açişvili, Seda’ya ailesinin onu çağırdığını söyleyince genç kadın, "Suriye’de özgür hissettiğini ve orada öleceğini" söyledi. 
 
Açişvili, Suriye’den Gürcistan’a döndükten 4 gün sonra Hamzat’ın ölüm haberi geldi. Hamzat öldükten sonra Seda da ailesinin yanına geri dönmeye karar verdi. Ancak Ebu Ömer buna izin vermedi ve “bir şehidin karısının yalnız bırakılamayacağını” belirterek Seda’yı kendi eşi yaptı. Ancak Ebu Ömer’in Hamzat’ı bilerek öldürdüğüne dair dedikodular yayıldı. Zira bir saldırıdan döndüğü sırada aracı havaya uçan Hamzat’ın ölümü şüpheli bulunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı