BBC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARINI YAZDI

BBC CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARINI YAZDI

Türkiye haberleri ile Başbakan Erdoğan'ın bizzat tepkisine nedenler yaratan ünlü yayın kuruluşu BBC, Ağustos seçimlerini mercek altına aldı

Türk  Medyası bilinen nedenler ile herşeyi hala yazmaktan kaçınıyor. Bu nedenle vatandaşlar yaklaşmakta olan Cumhurbaşkaı Seçimleri ile ilgili bir çok ayrıntıyı hala net olarak bilmiyor.Dünya medyasınının, Türk Hükümetinden ihale almak gibi bir kaygısı ya da korkusu olmadığından her türlü detayı aydınlatma çabası sürüyor. İngilizlerin daha önce yaptıkları Türkiye haberleri ile Başbakan Erdoğan'ın bizzat tepkisine nedenler yaratan ünlü yayın kuruluşu BBC, Ağustos seçimlerini mercek altına aldı.İşte o haber.

BU SİSTEMİN DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK

10 Ağustos’ta yapılacak seçimlerle Türkiye cumhurbaşkanını ilk kez halkın oylarıyla seçecek. Peki bugünkü yetkileriyle, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ne anlama geliyor?
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden Prof. Dr. Ahmet Demirel, şimdiki sistemin benzeri olmadığını söylüyor ve seçmenlerin partilere göre oy kullanacağını düşünüyor.

YÜRÜTMENİN 2 BAŞI OLACAK

“1982 Anayasasıyla verilen yetkilerle bir cumhurbaşkanı olacak. Yürütmenin iki başı olacak” diyen Demirel, “Bu sistem ne İngiltere’ye ne Fransa’ya ne Amerika’ya benziyor” diye ekliyor.
1924 ve 1961 anayasalarına göre, 1982 anayasasının cumhurbaşkanına daha fazla yetki verdiğini söyleyen Demirel, bunun yine de kısıtlı yetkiler olduğunu vurguluyor. 1982 anayasasıyla cumhurbaşkanına verilen yetkilerin, yüksek yargı üyelerinin ve rektörlerin atanması olduğunu söylüyor.

AKP'NİN KAFASINDA BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR

Demirel, 2007’de Meclis’te yaşanan cumhurbaşkanlığı krizi ardından iktidar partisinin “zaman kazanmak için” bu formüle yöneldiğini ancak geçen süre içerisinde “istediği düzenlemeleri yapamadığını” söylüyor. Bununla birlikte “AK Parti’nin kafasında da seçimden sonra Anayasa değişiklikleriyle başkanlık sistemine kayış var” diyor.
Peki bu durumda seçmenler hangi kritere göre oy kullanacak? Cumhurbaşkanı’na oy verirken beklentileri neler olabilir?
Demirel şu değerlendirmeyi yapıyor: “Adayların siyasi olarak bir şey söylemesine zemin yok. Ben şu politikayı güdeceğim, uluslararası ilişkilerde şunu yapacağım, vergiyi, eğitimi şöyle yapacağım gibi bir şey diyemez.”

AKP'YE ANADOLU OYLARI KAYABİLİR

Seçmenin ise partiye göre oy vereceğini düşünüyor. Ancak Demirel’e göre CHP-MHP kanadında kırılmalar yaşanabilir: “Bizdeki kutuplaşmanın bir sonucu olarak, partiye verilecek. AK Partililer Erdoğan’a verecek. Ancak CHP kendine bir aday buldu bulamadı meselesi var. MHP için de aynı sorun var. Biz çok otomatik bakıyoruz. CHP-MHP anlaştı, seçmen de verecek diye bakıyoruz. Hiç öyle olmayabilir. Bence Anadolu’da MHP’den Erdoğan’a oy kayabilir. Bir kısım CHP’liler, ‘yaz tatili, Ekmeleddin Hoca’ya vermek için mi kalkıp sandığa gideceğiz’ diyebilirler.”
Dünyada böyle bir sistemin benzeri var mı sorusuna, “Böyle bir sistem yok” yanıtı veriyor Demirel.
 
Peki bu sistemi diğer sistemlerden ayıran özellik ne? Demirel, Fransa örneği üzerinden açıklıyor: “Parti olmadığı için benzemiyor. Örneğin Fransa’da cumhurbaşkanı partili. Diyelim ki orada Cumhurbaşkanı sol oluyor, başbakan sağ oluyor. Parlamentonun çoğu da sağ oluyor. Orada yetkiler cumhurbaşkanında. Anayasa’da bir sürü yetki verilmiş ama başbakanın ve parlamentonun yetkileri var. Onlar denge içinde götürüyorlar. Bizde öyle bir durum yok. Cumhurbaşkanı partisiz ve tarafsız biri olarak seçilecek.”
Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin Türkiye’nin seçim sistemleri arasında bir noktaya işaret edip etmediğini sorduğumuz Demirel, “Bu sistem değişikliğine işaret eder” diyor. Ayrıca bir riske işaret ediyor: “Bu haliyle iki ayrı yürütme olması, ikisinin de gücünü halktan alması sorun olabilir. Ama bu Anayasa’da başbakanın lehine.”
2007 yılında Meclis’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 27 Nisan’da başlayan kriz 28 Ağustos’ta Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olarak seçilmesiyle sonlanmıştı. 27 Ekim 2007’de yapılan referandumla ise cumhurbaşkanının halk oylarıyla seçilmesinin önü açıldı. Daha sonra Meclis’te gerekli yasal düzenlemeler yapıldı. Abdullah Gül görev süresi 7 yıl olan son Cumhurbaşkanı. Gül’ün görev süresi 28 Ağustos 2014’te doluyor.

Kaynak:Haber Kaynağı