BBC BERKİN ELVAN EYLEMLERİNİ BÖYLE VERDİ

BBC BERKİN ELVAN EYLEMLERİNİ BÖYLE VERDİ

BBC BERKİN ELVAN EYLEMLERİNİ BÖYLE VERDİ

  1.  
     

    Mizah dergisi Leman, yarın yayınlanacak yeni sayısının kapağını Berkin Elvan'a ayırdı.

  2.  
     

    İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch Türkiye uzmanlarından Emma Sinclair-Webb, Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu polisler hakkında etkili bir soruşturma yapılmasını istedi ve ''Berkin ve ailesi adaleti hakediyor'' dedi.

    Webb, Örgüt'ün Gezi protestoları sırasında polisin yakın mesafeden hedef gözeterek gaz bombası fırlatması nedeniyle çok sayıda göstericinin başından yaralandığını ve kimilerinin de görme yetisini kaybettiğini belgelediğini hatırlattı.

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türk polisinin gaz tabancaları kullanırken doğrudan göstericileri hedef almasının uluslararası yasal standartlara aykırı olduğuna hükmettiğini hatırlatan Webb, şöyle devam etti:

    ''Olayın üzerinden dokuz ay geçmiş olmasına karşın Berkin Elvan ve diğerlerinin başlarından ağır şekilde yaralanmaları konusunda etkili bir soruşturma yapılmadı. Olayın meydana geldiği yerde o sabah görevli olan çevik kuvvet görevlileri, ifadelerinde, olup biteni, orada olup olmadıklarını, gaz bombası kullanıp kullanmadıklarını hatırlamadıklarını söylemişlerdi.''

    ''Berkin'i vuranı saptayabilmek için o sırada gözyaşartıcı gaz tabancasını kullanan görevlilerin kimliklerinin zaman geçirmeden tespit edilmesi gerekiyor. Göstericilere yönelik polis şiddetinin yaygın olduğu Türkiye'de sorumlulardan hesap sorulmaması da kökleşmiş bir kültüre dönüşmüş durumda.''

    ''Komadan hiç uyanamayan Berkin Elvan, Türkiye'de polisin şiddet sicilinin ve hesap vermezliğinin bir sembolü olmuştur. Berkin ve ailesi adaleti hakediyor.''

  3.  
     

    Ankara'da Güvenpark'taki eylem devam ediyor. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde toplanan öğrencilerin bir bölümü de Güvenpark'a geldi.

    Fotoğraf: Mehmet Atakan Foça

  4.  
     

    İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği MAZLUMDER, internet sitesinde Berkin Elvan için taziye mesajı yayımladı:

    "Berkin ELVAN'ı Kaybettik..

    Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu yaralanan ve 269 gündür Ok Meydanı Devlet Hastanesinde yoğun bakımda tutulan Berkin ELVAN'ın, bu sabah hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendik.

    Berkin ELVAN'a Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, suçluların tespit edilmesi ve adalet önüne çıkarılması talebimizi yineliyoruz.

    MAZLUMDER Genel Merkezi"

  5.  
     

    Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili yaptığımız Canlı Anlatım'a, eylemlere ve ölüm haberinin ele alınış şekline bazı kullanıcılar Twitter'da tepki gösteriyor:

    Bir kullanıcı da ana muhalefet partisi CHP ve solculara tepki gösteriyor:

  6.  
     

    Berkin Elvan'ın ölümü ardından protesto eylemleri düzenleniyor.

     

     

  7.  
     

    Okmeydanı'ndan bildiren Rengin Arslan, cenazenin cemevi sokağına getirildiğini söylüyor.

  8.  
     

    ODTÜ'deki eyleme polis tazyikli suyla müdahale etti. Dersleri boykot eden öğrenciler, kent merkezine doğru yürümeye başladı.

  9.  
     

    DİSK: YARIN SAAT 12'DE İŞİMİZİ GÜCÜMÜZ BİR KENARA BIKAKIYORUZ

    DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Berkin Elvan'ın ölümü üzerine bir açıklama yayınladı.

    Açıklamada, ölümle ilgili olarak AKP hükümeti eleştirildi.

    Açıklamanın son paragrafında, ‘yarın saat 12.00’de Berkin Elvan’ı uğurlamak için ayağa kalkılacağı’ belirtildi.

    Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

    “Gün onurumuza, Berkin’imize sahip çıkma günüdür!”

    “Bu nedenle tüm Türkiye halkını Berkin’in cenazesini omuzlamaya, cenaze saatinde bulunduğu her yerde onun anısını ve mücadelesini yaşatmaya, katillerden hesap sormaya çağırıyoruz.”

    “EKMEĞİN VE UMUDUN TÜRKİYE HALKINA EMANET’ demek için 12 Mart 2014’te saat 12’de 'işimizi gücümüzü' bir kenara bırakıyor, bulunduğumuz her yerde ayağa kalkıyor ve Berkin’i uğurluyoruz!”

  10.  
     

    Okmeydanı'ndan bildiren Rengin Arslan, cenazenin getirileceği cemevi sokağından bu fotoğrafı paylaşıyor.

  11.  
     

    TÜSİAD'DAN BERKİN ELVAN AÇIKLAMASI

    TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz Berkin Elvan’ın ölümü üzerine bir açıklama yayınladı.

    Yılmaz açıklamasında 'hiçbir şeyin 15 yaşındaki bir çocuğun hayatından daha önemli olmadığını' belirtti.

    Açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

    "Gezi Parkı olayları sırasında gaz fişeği kapsülü nedeniyle yaralanan Berkin Elvan'ın aylardır sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetmesinden derin bir üzüntü duyuyoruz."

    "Gezi Parkı olayları sırasında oluşturulan hoşgörüsüz atmosferin bedelini ülke olarak, gencecik insanlarımızın kaybı ve çok sayıda kişinin sakat kalmasıyla ödedik. Hiçbir şey 15 yaşındaki bir çocuğun ve Gezi olayları sırasında kaybettiğimiz diğer gençlerimizin hayatından daha önemli değildir."

    "Gençler bu ülkenin geleceğidir. Başta ülkeyi yönetenler olmak üzere, hepimizin görevi, gençlerimizin, hukuk güvenliği altında, temel hak ve özgürlüklerini huzurla, umutla ve güvenle yaşayabilecekleri bir ortamı sağlamaktır. Berkin Elvan'ın vicdanımızı sızlatan son kayıp olmasını umut ederiz."

    "Başta Berkin Elvan'ın ailesi olmak üzere, tüm yakınlarına ve tüm vatandaşlarımıza başsağlığı ve sabır dilerim."

  12.  
  13.  
     

    İstanbul Aydın Üniversitesi'nde öğrenciler ellerinde ekmeklerle eylem yaptı.

    Fotoğraf: Ali Rıza Yılmaz

  14.  
     

    Adli Tıp Kurumu'nda otopsisi tamamlanan Berkin Elvan'ın cenazesi Okmeydanı Cemevi'ne götürülüyor.

    Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan da cemevinin penceresinde cenazeyi bekliyor.

  15.  
     

    CEM TV'DEN AÇIKLAMA

    Cem TV Ailesi olarak Berkin Elvan’ın ailesinin acısını paylaşıyor ve müzik eğlence programlarımıza 2 gün ara verdiğimizi bütün kamuoyu ile paylaşıyoruz.

    Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun.

  16.  
     

    ODTÜ'den Hocam gazetesi muhabirlerinden Burcu Cura, polisin yeniden müdahale başladığını, bir öğrencinin de polis fişeğiyle hafif yaralandığını aktarıyor.

  17.  
     

    ODTÜ'lü öğrencilerin Eskişehir yolu üzerindeki eylemine polis müdahale etti.

    Öğrencilerin çıkardığı Hocam gazetesinden Burcu Cura, ODTÜ’deki son durumu BBC Türkçe'ye aktardı:

    “Berkin Elvan'ın ölüm haberinden sonra öğrenciler ders boykotu yaptılar. Öğrenciler TSİ 13.00'te A1 kapısına doğru yürüdü ve Eskişehir yoluna çıktı.''

    ''Yol trafiğe kapatıldı. Armada alışveriş merkezinin orada polis gaz bombası ve tazyikli suyla yürüyüşe müdahale etti.''

    ''Çok yoğun bir müdahaleydi. Birçok öğrenci ıslandı. Öğrenciler bunun üzerine A1 kapısına doğru geri çekildi. Burada bekleyiş sürüyor. Havada polis helikopteri de keşif yapıyor.”

    ''Öğrenciler, 'hepimiz Berkiniz öldürmekle bitmeyiz' sloganları atıyor.''

  18.  
     

    İstanbul'daki Kadir Has Üniversitesi öğrencilerinin gerçekleştirdiği eylemden bir kare:

  19.  
     

    Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili Canlı Anlatım sayfamızı eleştiren bazı okurların tepkileri de şöyle:

  20.  
     

    Okmeydanı Cemevi'nin önünden bildiren Rengin Arslan, Eskişehir'deki Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz'ın ve ağabeyi Gürkan Korkmaz'ın da Elvan ailesine destek için cemevine geldiğini aktardı.

    CHP milletvekilleri Melda Onur, Mahmut Tanal, İlhan Cihaner'ın da otopsinin sonlanması için adli tıpta olduğunu belirten muhabirimiz, İlhan Cihaner'in talebi üzerine Elvan ailesinin avukatının da otopsiye alındığını bildiriyor.

    Otopsinin TSİ 14.00 civarında sonlanması bekleniyor. Cenazenin daha sonra cemevine getirileceği belirtiliyor.

  21.  
     

    Sosyal medyada ölüm haberine gelen tepkilerden bazıları şöyle:

    @koraycaliskan – Koray Çalışkan, Radikal Gazetesi Yazarı, akademisyen: Türkiye insanın kendi çocuğunu severken, başkasınin cocugunu dusunup agladigi bir ülkedir. Berkin de olaydi…

    Berkin’in yarın taşınacak tabutunun hafifliği, halka gaz sıktıran Erdoğan’ın suçunun ağırlığı kadardır…

    @umitbazliboyner – Ümit Nazlı Boyner, TÜSİAD Eski Başkanı: vicdanlar utansın. Kaldıysa.
    BerkinElvan ailesine ve tüm sevenlerine sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun.

    @PervinBuldan – Pervin Buldan, BDP Grup Başkan Vekili, Iğdır Milletvekili: Ama susmayacağım Berkin, Susmak sözümü büyütür Berkin, Soliyemeceğim herşeyi büyütür, Susmak erdemdir, Susacağım #BerkinElvan

    @mansuryavas06 – Mansur Yavaş, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı: İstanbul’da Gezi olayları sırasında yaralanan Berkin Elvan’ı kaybettik. Ben ailesine sabır ve baş sağlığı diliyorum. #BerkinElvan
    Ötekileştirme son bulmalı. Ekmek almaya giderken gaz kapsülü ile yaralanan masum evladımızın ölümünü hiçbir vicdan kabul edemez. #BerkinElvan

    Twitter’da İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun mesajına da tepkiler geldi:

    @bawerito: Vali Mutlu utanmamis, Berkin için bassagligi tweeti atmis. Berkin Tokyo’da Japon polisi tarafından vuruldu tabii.

    @halitcokmez: Vali Mutlu Berkin’i kaybettik demiş.Kaybettiğin Berkin değil insanlığın… #BerkinElvanÖlümsüzdür

    @kohaluk: Desten yazan polisinle gurur duyuyormusunuz valim@Valimutlu

    @zeynepktem: #BerkinElvanÖlümsüzdür valimutlu taziye twiti atmış Berkin’in vurulduğugün polisin fevkalade başarılı müdahalesini anlatıyordu.mutludur artık

     

  22.  
     

    Türkiye'nin farklı yerlerinde liselerde de eylemler düzenliyor.

    Bazı liselerde öğrenciler derslere girmeyerek okul bahçelerinde veya okul önlerinde oturma eylemi düzenliyor.

    Fotoğraf, Antalya'daki Atatürk Anadolu Lisesi'nden.

  23.  
     

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'da yaptığı basın toplantısında Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili şöyle konuştu:

    "Bir çocuğumuzun bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Bütün ailesine başsağlığı diliyorum, acılarını paylaşıyorum. Bugün herhangi bir şeklide yeni bir olayın yaşanmaması için, yeni acılara fırsat verilmemesi herkesin çok dikkatli olması gerektiğinin altını çizmek isterim."

    Abdullah Gül, 'İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştüğünü ve valinin gerekli dikkati göstereceğini' söyledi.

  24.  
     

    Radikal Gazetesi yazarı Murat Yetkin, Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

    “(…) Hayır, Berkin şehit olmadı, melek filan da olmadı, bu cinayeti romantikleştirecek değilim: Bir çocuğu daha öldürdüler. Başbakanın ‘polis efsane yazıyor’ dediği günlerdi.Acımaları yoktur. Dolmabahçe Camii’nde alem, Kabataş’ta tecavüz yalanlarının uydurulduğu günlerdi. Yalanları çoktur.

    “(…) Katili bulamıyoruz, muhtemelen hiç bulamayacağız. Bulsak bile muhtemelen İçişleri Bakanı – tabii karşı fraksiyondan değilse-soruşturma izni verilmeyecek. Verse ne ceza alacağı mahkeme başkanının hangi fraksiyondan olduğuna bağlı olacak (…) Vicdanları yoktur.

    “Babası Sami Elvan, onu ekmek almaya gönderdiğini söyledi. Benim ekmek almaya giden kardeşime el uzatanlar da demeyeceğim. Cinayete hafifletici sebep istemiyorum.Çünkü Berkin ekmek almak için değil Gezi’ye katılmak için sokağa çıkmış da olabilirdi; çocuklarımızdan biri de olabilirdi. Ali İsmail Korkmaz öyleydi mesela, onu öldürmek meşru gibi görülsün istemiyorum. Yeter artık, hayır, istemiyorum.”

    Murat Yetkin’in ‘Benim ekmek almaya çıkan kardeşimi…’ başlıklı yazısının tamamını Radikal gazetesi internet sitesinden okuyabilirsiniz.

  25.  
     

    LİSE VE ÜNİVERSİTELERDE BOYKOT ÇAĞRILARI

    Berkin Elvan'ın ölümünün ardından Türkiye'nin farklı kentlerindeki çeşitli lise ve üniversitelerde dersleri boykot etme çağrıları yapılıyor.

    Üniversitelerde boykota katılan öğrenciler çeşitli eylemler düzenliyor.

    Bu eylemler arasında en yaygın olanlarından biri de oturma eylemi.

  26.  
     

    Berkan Elvin’in annesi Gülsün Elvan, oğlu Berkin’in ekmek almaya gittiği günü Radikal 2 için Reyan Tuvi’ye anlatmıştı. 17 Kasım 2013’te yayımlanan söyleşide Gülsüm Elvan o günü şöyle anlatıyor:

    “Cumartesi gecesi Gezi’ye destek için Okmeydanı’nda yürüyüş vardı. Gazdan ne evde durabiliyoruz, ne dışarıda. Sabaha kadar ayaktaydık, gün doğarken etraf sakinledi. Tanıdık birini bulursam alır kahvaltıya getiririm diye ekmek almak için fırına gitmeye hazırlanıyordum”

    Söyleşide, Berkin’in annesinin elindeki 5 lirayı alıp kapıya fırladığı ve annesine şöyle seslendiği aktarılıyor:

    “Aneyy, senin ayağın sakat, bir olay olursa koşamazsın, kaçamazsın, ben gideyim, hem sokakta arkadaş bulursam kahvaltıya getirebilir miyim?”

    Söyleşinin detaylarını Radikal Gazetesi internet sitesinden okuyabilirsiniz.

  27.  
     

    Berkin Elvan'ın ailesi çocuklarının yaralandığı gün ekmek almak için evden çıkmak için çıktığını söylüyor.

    Elvan'ın ölümün açıklanmasının ardından Güvenpark'ta bir oturma eylemi başladı.

    Göstericilerin sayısı gün içinde hızla arttı.

  28.  
     

    Okmeydanı Cemevi önünde toplanan kalabalık arasında HDP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Pınar Aydınlar da var.

  29.  
     

    Okmeydanı Cemevi önünden bildiren muhabirimiz Rengin Arslan, cemevi önünde toplanan kalabalığın sloganlar atmaya başladığını, aralarında Berkin Elvan'ın annesinin de bulunduğu kadınların cemevinde ağıt yakarak cenazenin gelmesini beklediğini aktarıyor.

    Rengin Arslan, cemevi önündeki kalabalık arasında, Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in de annesinin bulunduğunu bildiriyor.

    Kalabalık, "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Katil devlet hesap verecek", "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam", "Berkin Elvan" onurumuzdur sloganları atıyor.

  30.  
     

    Rengin Arslan, Okmeydanı Hastanesi'nden ayrılan kalabalığın bir kısmının, Berkin Elvan'ın cenazesinin getirileceği Okmeydanı Cemevi'nde toplandığını aktarıyor.

  31.  
     

    Ölüm haberinin duyulmasının ardından hastane önünde toplanan kalabalığa polisin gazlı müdahalesi ise büyük tepki çekti.

    CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, yaşananları hurriyet.com.tr'ye anlatırken, hastanenin önünde sessiz bir şekilde cenazenin çıkarılması beklenirken çevik kuvvet minibüsünün hastanenin otoparkına geldiğini aktarıyor.

    Bu sırada kalabalıktan bazılarının minibüse doğru yönelip tepki gösterdiğini anlatan Onur, ''İnsanlar o yöne doğru gidip, polise tepki gösterdiler. Bir arbede yaşandı. Polis de gazı hiç sakınmadı. Yine kontrolsüz müdahale ettiler. Biz dışarıda duramayıp, hastanenin içine girdik. Ancak gaz buraya, hastanenin içine kadar girdi. Burası hastane; nerede olduklarını bilsinler" dedi.

  32.  
     

    Ölüm haberi üzerine Okmeydanı Hastanesi önününde konuşan Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, oğlunun ölümünden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tuttuğunu söyledi.

    Gülsüm Elvan, "Benim oğlumu benden Allah almadı, benim oğlumu benden Tayyip Erdoğan aldı" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı