BAYRAM TRAFİĞİNDE SON DURUM

BAYRAM TRAFİĞİNDE SON DURUM

Ramazan Bayramı tatilini İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin dün yola çıkmaya başlamasıyla birlikte, trafikte son yılların en büyüğü olduğu belirtilen yoğunluk bugün de devam ediyor.

İstanbul'u Anadolu'ya bağlayan köprü konumunda olma özelliğiyle TEM ve D-100 Karayolu'nun Kocaeli geçişinde dün geceden beri bazı noktalarda trafik adım adım ilerliyor. Bu arada sabah saat 06.00'da çekilen hava görüntülerinde de yoğunluğun boyutları ortaya çıkarken, saatler ilerledikçe İstanbul'dan Anadolu istikametine doğru trafik baskısının artarak devam ettiği gözleniyor.

 

Kocaeli bölgesinde trafik yoğunluğu önce dün sabah saat 06.30 ile 08.30 arasında iki saatlik bir dalgalanma halinde başladı. Asıl yoğunluk, yine saat 14.00'den sonra gerçekleşti. Bu saatten itibaren İstanbul’dan Anadolu istikametine son yılların en büyük trafik akışı gözlemlenmeye başladı. Aynı saatlerde, İzmit Körfezi'ni dolaşmak istemeyen Yalova, Bursa ve Ege istikametine gidecek araç sürücülerinin tercih ettiği Gebze Eskihisar'daki İDO’nun Feribot iskele meydanı tamamen dolmaya başladı. Akşam saatlerinde ise kuyruklar gişelerin dışına taştı. Sabaha kadar devam eden ve kesimeyen bu yoğunluk bu sabah daha da arttı. Bugün saat 10.00 sıralarında araç kuyruğu Gebze’ye doğru uzadı. Yalova Topçular’a giden 18 feribot bekleme yapmaksızın geri dönmelerine rağmen kuyrukların eritilmesi mümkün olmadı. 

TEM Otoyolu ile D-100 karayolu’nda da dün geceden beri devam eden yoğunluk da bugün artarak devam etti. Dün gece yarısı, TEM Otoyolu'nun Körfez ilçesi ile Gültepe geçişi arasında trafik uzun süre durdu. Birçok sürücü, İstanbul’dan akşam saatlerinde çıkıp İzmit’e 5-6 saatte ulaşabildiklerini ve yola çıktıklarına pişman olduklarını söyledi. Bazı sürücülerin tatil planlarını iptal edip geri dönmeye başladıkları da görüldü. 

Kocaeli bölgesinde trafik yoğunluğu halen devüam ederken, Gebze’den itibaren Dilovası geçişi, Hereke Mağaraburnu mevkii, tünel ve viyadüklerin bulunduğu İzmit Gültepe ve Bekirdere meviinde sık sık duraklamalar meydana geliyor. Zaman zaman küçük çaplı maddi hasarlı kazalar veya uzun süre trafikte kalan araçlarda meydana gelen arızalar trafiği tamamen durduruyor. Trafiğin Körfez-İzmit arasında sıkışmasında da, TEM'in Gültepe mevkiinde tünel ve viyadük geçişlerine doğlu 3 şerit olan yolun 2 şeride düşmesi de etkili oluyor. 

KÖRFEZ KÖPRÜSÜ VE KUZEY MARMARA OTOYOLU

Yurt genelinde araç sayısının her yıl artması ve trafiğe binlerce yeni aracın çıkmasına karşılık yol kapasitesinde artış olmaması, bu bayramda uzmanları da endişelendirdi. Bu da inşaatı devam eden Gebze-Orhangazi İzmir Otoyolu projesi ile bunun en önemli noktası olan İzmit Geçiş Köprüsü'nün ne kadar önemli olduğunu hatırlattı. Yılbaşında tamamlanacağı belirtilen Köprü hizmete girerse, Yalova-Bursa ve Ege istikametine gidecek araç trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak. 

Ancak artık TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu’nun normal dönemlerde de bu araç trafiğini kaldıramadığı biliniyor. Bunun için de İstanbul'dan başlayıp İzmit7in de kuzeyinden geçmesi planlanan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Tüm uzmanlar da İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan köprü konumundaki bu güzergahı rahatlatmanın tek çaresinin henüz başlanmayan Kuzey Marmara Otoyol Projesi olduğu görüşende birleşiyor. 

30 SAATTE 35 BİN ARAÇ TAŞINDI 

Öğlen saatlerine doğru, Gebze Eskihisar'daki Feribot iskelesinde kuyruklar eritildi. Saat 11.30'dan itibaren İDO'nun iskele meydanında sadece birkaç sıra araç olduğu gözlenirken, gelen araçlar da 5-10 dakika içinde gemilere alınmaya başlandı. Bu iskele önünde sabah saatlerinde Gebze'ye doğru bir kilometreyi bulan araç kuyruğu oluşmuştu. İDO halen burada karşı tarafta bekleme yapmaksızın 19 feribot çalıştırıyor. 

Bu arada İDO Bölge Sorumlusu Aşkın Lermi, dün sabahtan bugün öğlen saatlerine kadar kadar olan 30 saatlik süre içinde İDO'nun Gebze Eskihisar ile Yalova Topçular arasında yaklaşık 35 bin araç taşıdığını açıkladı. TEM Otoyolu'ndaki yoğunluk ise halen devam ediyor. 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Kaynak:Haber Kaynağı