Bayram Değil, Seyran Değil, Valiler Neden Değişti

Bayram Değil, Seyran Değil, Valiler Neden Değişti

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın İzmir Valiliğine, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın da Diyarbakır Valiliğine atanmasına ilişkin kararnamenin Köşk'e gönderilmesi kafaları karıştırdı. Operasyonun, İzmir yerel seçimleri ile ilgili olduğu öne sürülüyor.

Hükümet onay için Çankaya Köşkü'ne iki vali için Valiler Kararnamesi göndermesi kafalarda soru işareti yarattı. Valilerin görev yeri değişimiyle ilgili Kararnamenin zamanı olmadığı halde, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın İzmir'e, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın da Diyarbakır'a Vali olarak atanmasına ilişkin Kararname Köşk'te imzayı bekliyor.

Söz konusu vali değişimi örneğin Giresun ile Tokat valileri arasında olsaydı, dikkati bile çekmez, belki medyada yer bile bulamazdı. Ama Türkiye'nin çok kritik iki kentindeki valilerin yer değiştirmesinin altında bir "neden" aranmaya başlandı.

İlk akla gelen, Diyarbakır'da bir değişikliğin gerekliliği gibi görünse de, Cahit Kıraç'ın daha önce Şırnak valiliğinden başka bölgeyle ilgili bir faaliyeti görülmemiş. Zaten yedi yıla yakındır da İzmir Valiliği görevini sürdürüyor.

Mustafa Toprak ise Çorum Valiliğinden Diyarbakır Valiliğine geçmiş iş bitirici bir vali olarak tanınıyor. Çorum'daki hizmetleriyle ilgili olarak konuştuğum Çorum'lu dostlar, Mustafa Toprak'ın çok sevilen bir vali olduğunu belirtiyorlar.

Mustafa Toprak'ı tanıyan CHP'li milletvekillerinin de kendisi için görüşleri olumlu. Onlar da Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın son derece çalışkan ve işine bağlı olduğunda hem fikirler.

CHP'lilere göre operasyon Diyarbakır için değil, İzmir için yapıldı. Yaklaşan yerel seçimlerde İzmir'in kazanılması için Mustafa Toprak'ın çok sıkı çalışacağından eminler. İzmir Valisi'nin Diyarbakır'a atanmasının bir önemi olmadığını belirten CHP'liler, asıl hedefin İzmir olduğunu söylüyorlar.