BAYKAL ADAY MI OLUYOR?

BAYKAL ADAY MI OLUYOR?

CHP - MHP Çatı adayı kararı sonrası gündemde yaşananlar hız kazandı.

CHP’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın karşısına bir başka dincinin cumhurbaşkanı adayı çıkartılmasının yarattığı şok sürerken, parti karıştı. CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, İhsanoğlu’nun adaylığına “Çatı çökmüştür” diyerek sert tepki gösterdiği iddia edildi. Baykal'ın, cumhurbaşkanlığına aday olacağı savunuldu. Eski milletvekillerinden Şahin Mengü, Kılıçdaroğlu’nu parti organlarının yetkileri gasp etmekle suçladı.

Baykal'ın adını taşıyan ve Baykal'a yakın bir isim tarafından yönetildiği tahmin edilen Twitter hesabından, CHP ve MHP'nin, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu ortak cumhurbaşkanı adayı olarak ilan etmesinin ardından şu iletiler paylaşıldı:

“Bir şeyler gelir boğazınızda düğümlenir ama Ailenize zarar vermemek adına susarsınız ve içinize atarsınız. Ama bu parti sahipsiz değildir, gün gelir bu partinin gerçek sahipleri eğer yanlış ya da aksayan bir şey varsa çıkar bunu düzeltir. Bana inanmıyorsanız dönüp bir partinin tarihine bakın. Her yanlıştan sonra bir virgül konulmuş ve parti yoluna devam etmiştir. Kimsenin kaygıya kapılmasına gerek yoktur. Su akar yatağını bulur.

“Ben muhalefetin 'çatı adayı' olmayı beklerken ve umarken, AKP'den şahsıma Cumhurbaşkanlığı teklifi geldi. CHP'den şerefli 20 milletvekili çıkar beni, Cumhurbaşkanı adayı gösterir.

“Çatı adayı diyerek, saydıkları isimle alakası olamayan bir zatı aday yaptılar. Açık ve net söylüyorum bu çatı yıkıldı. Ben muhalefetin, ortak çatı adayı olmak istiyordum. Ama bir başka aday seçildi, bu çok doğal bir durum, ama kaybederiz.”

İletilerde Baykal'ın, İhsanoğlu ve henüz adaylığını açıklamayan Tayyip Erdoğan’ın karşısına bağımsız cumhurbaşkanı adayı olma karar verdiği de savunuldu. Baykal'ın ağzından, buna ilişkin olarak, şöyle denildi:

“Bana AKP'den teklif geldi, aday olma yönünde AKP milletvekillerinden çağrı geliyor. Ben CHP'den 20 vekilimizin imzasıyla aday olacağım.”

CHP'DEN TEPKİ ÜSTÜNE TEPKİ

CHP, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da İhsanoğlu’nun adaylığına, Twitter’dan “Çatı adayı diye açıklanan aday CHP’nin adayı olamaz. Ilımlı İslam cumhuriyeti(ni) CHP’ye kurduruluyor. Cumhurbaşkanlığı altın tepside Tayyip’e sunuluyor” diye sert tepki gösterirken, Ulusal Kanal’da katıldığı programda Erdoğan ve Gül'le aynı kulvarda bir ismi kabul edemeyeceklerini açıkladı.

Eski milletvekillerinden Şahin Mengü, İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine Twitter’dan paylaştığı iletilerle, CHP Tunceli Milletvekili Aygün’ün de İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıktığını anımsatarak, “Hüseyin Aygün ile aynı noktada buluşacağımız aklıma bile gelmezdi. CHP içinde kapalı kapılar ardında Cumhuriyetcilik, Atatürkçülük nutku atan MV'eri (milletvekilleri) Hüseyin Aygün kadar bile olamıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

"Laiklik, cumhuriyet karşıtı" bir isme oy veremeyeceğini belirten Mengü, Twitter’dan, Kılıçdaroğlu’na, “CHP organlarının yetkileri Kılıçdaroğlu tarafından gasp edilmiştir. Milletvekilleri bu ismin hiçbir şekilde konuşulmadığını söylüyorlar” suçlamasını getirdi.

"İSLAM ÖRGÜTÜNE YÖNETİCİ SEÇMİYORUZ"

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre; Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk de İhsanoğlu’nun “yanlış isim” olduğunu belirterek “Bu aday CHP tabanına uymaz” görüşünü dile getirdi. Baykal’a yakın isimlerden Antalya milletvekili Arif Bulut ise ise CHP’nin “Atatürk, rejim, laiklik düşmanı” bir ismi aday göstermesinin kabul edilemez olduğunu belirtirken yine Antalya milletvekili olan Osman Kaptan, “Buradan İslam örgütüne yönetici seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz. Erdoğan’ın karşısına çıkacak adayın, ondan farklı özellikleri olması gerekir. Milletvekillerine yapılan ankette tek bir milletvekili bile bu ismi önermemişti” dedi.

Kaptan, muhalefetin çatı adaylığına Baykal’ın yakışacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak istediğini Kılıçdaroğlu’na daha önce ileten Tunceli milletvekili Kamer Genç ise şimdilik konuşmayacağını bildirdi.

YARSAV’DAN DA TEPKİ

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı için halk ile bütünleşmeyen bir ismi aday gösterdiğini belirterek, “Tabanın ve halkın tanımadığı, taban ve halkla bütünleşmemiş bir ismin çatı aday diye dayatılması; demokrasi anlayışının sadece iktidar partisinde değil, ana muhalefet ve muhalefet partilerinde de kalmadığını göstermiştir” dedi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, CHP ve MHP’nin cumhurbaşkanlığı için “çatı adayı” olarak açıkladığı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun halkla bütünleşmediğini belirtti. Taban ile bütünleşmeyen bir ismin çatı aday olarak dayatıldığını savunan Eminağaoğlu, “KAOS GL’den TBB’ne kadar her kesimden görüş alınıp, iktidarın dışladığı yargı örgütlerinden görüş alma yoluna bile gitmeden, tepeden belirlenip, tabanın ve halkın tanımadığı, taban ve halkla bütünleşmemiş bir ismin çatı aday diye dayatılması; demokrasi anlayışının sadece iktidar partisinde değil, ana muhalefet ve muhalefet partilerinde de kalmadığını göstermiştir” dedi.

HALK TV’DEN İSTİFA

Gazeteci Hulki Cevizoğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının açıklanmasının ardından Halk TV'de yapılan yayınları eleştirdi ve istifasını açıkladı.

Gazeteci Hulki Cevizoğlu İslam Konferansı Örgütü Eski Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı adayı olarak kamuoyuna duyurulmasının ardından sert tepki gösterdi.

"Çalıştığım kanallardaki programlarımı da tehlikeye atarak söylüyorum: Yazıklar olsun" diyen Cevizoğlu, "Erdoğan'ın ters köşe olursunuz sözü bunun içinmiş demekki" hatırlatmasını yaptı.

Halk TV'nin yayın programlarını da eleştiren Cevizoğlu, "Atatürkçü yazarlar arasında da mı tetikçi vardı? İhsanoğlu'nu nasıl savunuyorlar? TV'deki gazeteci yorumlarına inanamıyorum!" diyerek isyan etti.

Kaynak:Haber Kaynağı