BAYEZİD DİZİDE ÖLDÜRÜLÜNCE TÜRBESİ BÖYLE DOLDU TAŞTI

BAYEZİD DİZİDE ÖLDÜRÜLÜNCE TÜRBESİ BÖYLE DOLDU TAŞTI

Bayezid türbesi, dün akşam çocuklarıyla birlikte boğularak öldürülmesinin yayınlandığı Muhteşem Yüzyıl dizisi sonrası bugün ziyaretçi akınına uğradı

SİVAS'ta Abdulvahabi Gazi Camisi içinde bulunan Şehzade Bayezid türbesi, dün akşam çocuklarıyla birlikte boğularak öldürülmesinin yayınlanandığı Muhteşem Yüzyıl dizisi sonrası bugün ziyaretçi akınına uğradı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan ve taht mücadelesi verdiği için boğdurularak öldürülen Şehzade Bayezid ve oğullarının Sivas'ta bulunan kabrini bugün çok sayıda kişi ziyaret etti. Tarih kaynaklarında Kanunu Sultan Süleyman'ın 8 oğlundan biri olan Şehzade Bayezid, diğer kardeşleri Murad, Mahmud ve Abdullah'ın küçük yaşlarda ölmesi; diğer kardeşleri Mehmed ve Cihangir'in genç yaşta hastalanarak, Şehzade Mustafa'nın ise askerler tarafından tahtın varisi olarak desteklendiği için, Hürrem Sultan'ın entrikalarının da etkisiyle Kanuni tarafından boğdurularak öldürülmesinden sonra aynı anneden olma erkek kardeşi Selim ile taht kavgasına tutuşmasıyla biliniyor. Babası ve kardeşiyle yaşadığı sorunlar sonrası İran şahına sığınan ve yapılan pazarlıklar sonrası 1561 yılında İran'da boğdurularak öldürülmelerinin ardından cenazeleri Sivas'a getirilen ve o dönem Melik-i Acem olarak adlandırılan türbesine defnedilen Bayezid'in kabri, oğulları Orhan, Osman ve Abdullah ile birlikte günümüzde Yukarı Tekke Mezarlığı içindeki camide Abdulvahabi Gazi Türbesi'nin yer aldığı türbe bölümünde bulunuyor. Camla çevrili alanda korunan şehzadelerin kabrinin girişinde ise 'Şehzadeler Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Bayezid ve oğulları Osman, Orhan, Abdullah burada metfundur.' yazısı yer alıyor.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin dün akşam yayınlanan bölümünde Şehzade Bayezid ve çocuklarının cellatlar tarafından boğularak öldürülmesi sahnesinin yayınlanması sonrası, Yukarı Tekke Mezarlığı'ndaki Abdulvahabi Gazi Camisi içinde yer alan şehzade ve çocuklarının türbesi ziyaretçi akınına uğradı. Cami görevlileri daha önce şehzade Bayezid ve çocuklarının kabrinin Sivas'ta bulunduğunun sadece az sayıda yerli halk tarafından bilindiğini ancak diziyle gündeme gelmesinden sonra ziyaretçi sayısında artış olduğunu dile getirdi.

 

BAYAEZİD DİZİDE ÖLDÜRÜLÜNCE TÜRBESİ BÖYLE DOLDU TAŞTI

Kaynak:Haber Kaynağı