BATMAN'DA TEHLİKELİ GERGİNLİK

BATMAN'DA TEHLİKELİ GERGİNLİK

BATMAN'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü sakinlerinden Yezidi Yusuf Tağay, köylerinde 3 yıldır nadasa bırakılan 300 dönümlük tarlanın köy dışından...

BATMAN'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Uğurca Köyü sakinlerinden Yezidi Yusuf Tağay, köylerinde 3 yıldır nadasa bırakılan 300 dönümlük tarlanın köy dışından bazı kişilerce traktörlerle sürülmesine tepki gösterdi. Tağay, "102 nolu parseldeki hissedarlar belirlenmediği halde tarlanın sürülmesi topraklarımıza tecavüzdür. Köyümüzde tehdit ediliyoruz" dedi. 102 Nolu parseli Beşiri İlçesi'nde oturan Celal Apari'den satın aldıklarını belirten Fırat Karabulut ise, köyde oturan Yezidilerle sorunlarının olmadığını belirterek, "Tapuda adımıza olan parseli sürüyoruz diye Yezidilerin paniğe kapılmalarına anlam veremiyoruz" diye konuştu. Köyde önlem alan jandarmanın gözetiminde tarlaların sürüldüğü görüldü.

Beşiri İlçesi ile çevresindeki köy ve mezralarda yaşayan Yezidilerin toprak anlaşmazlığına bir yenisi daha eklendi. Uğurca köyü sakinlerinden Yusuf Tağay, 300 dönümlük arazide hissedarların hisseleri mahkemece belirlenmediği halde, bazı köylülerin tarlayı sürmesine tepki gösterdi. Beşiri ile çevredeki bazı köylülerin 10 traktörle araziyi sürmesi üzerine Jandarma ile Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirten Tağay şunları söyledi

"1980'li yıllara kadar 250 kişinin yaşadığı köyde şimdi tek Yezidi aile kaldık. Geçmişte alacak- verecek meselimiz var. Ancak hissedarların tespit edilmediği bir alanın çevredeki köylülerce sürülmesi topraklarımıza tecavüzdür. Bazı çevrelerden tehdit alıyoruz. 3 yıldır 6 bin dönümlük alanı süremiyoruz. Her yıl için ortalama 3 milyon TL'lik ürün kaybımız var. Tarlaları sürenlerin darp ve hakaretleriyle karşılaştık. Avrupa'dan dönmek isteyen Yezidiler, bize yapılan haksızlıklar üzerine tersine dönüşü de erteliyor."

'TAPULU ARAZİLERİMİZİ SÜRÜYORUZ'

Batman'ın Beşiri İlçesi'nde oturan Fırat Karabulut ise, daha önce Celal Apari'den satın aldıkları 102 nolu parselin tapusunun olduğu alanı sürdüklerini belirtti. Karabulut şöyle dedi:

"Tapuda adımıza olan parseli sürüyoruz. Yezidilerle problemimiz yok. Üstelik adımıza olan arsaları sürmeye kalkışınca da farklı tepkilerle karşılaşıyoruz. Yıllardır Yezidilerle iç içeyiz. Kardeşçe yaşıyoruz. Ortak tapulu arsa usulen bize bırakıldı. 102 nolu parsel dışında Yezidilere ait toprakları sürdüğümüz söz konusu değil."

Uğurca köyünde oturan Mustafa Biter de, Uğurca köyünde 100 dönümlük arazinin kendisine ait olduğunu ifade ederek, "Uğurca'da evim de var, arsam da. Yezidilere haksızlığımız söz konusu değil. Adımıza tapulu arsaları sürmek en doğal hakkımız. Yezidilerle problemimiz yok" diye konuştu.

JANDARMA GÖZETİMİNDE TARLA SÜRÜLDÜ

Gerginlik üzerine jandarma ekipleri köyde güvenlik önlemi aldı. 102 nolu parselin traktörlerle sürülmesi, jandarma gözetiminde yapıldı. Vali Yılmaz Arslan, Yezidilerin can güvenliği konusunda kendilerine yaptıkları müracaatların değerlendirildiğini belirterek, "Köylerine dönmek isteyen Yezidilere gerekirse koruma veriyoruz. Sorunlu araziler konusunda da bize gelen şikayetleri anında değerlendiriyoruz" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı