Başkonsolostan Kazakistan'a yatırım çağrısı

Başkonsolostan Kazakistan'a yatırım çağrısı

KAZAKİSTAN'ın İstanbul Başkonsolosu Arslan Pandi Boyev, Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz'ü makamında ziyaret ederek, Manisalı işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya davet etti.

Manisa'da iki gün boyunca çeşitli ziyaretlerde bulunan Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Arslan Pandi Boyev ve yardımcısı Almat Bey, Makine Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Hakkı Bayraktar ile Vali Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret etti. Başkonsolos Boyev, Manisa'yı ziyaret etmelerinin asıl amacının büyüyen Organize Sanayi Bölgesi'ni görmek olduğunu söyledi. Arslan Pandi Boyev, Kazakistan'da kurulan Kazak-Türk ortak OSB'sinde birçok Türk firmasının faaliyette olduğunu belirterek, Manisa OSB'deki İndesit ve Bosch gibi büyük firmaların Kazakistan'da da faaliyette olduğunu dile getirdi. Boyev, "Kazakistan son 15 yıl içerisinde ticaret alanında, yatırım konusunda büyük atılımlar gerçekleştirdi. Bunun en büyük sebebi, yatırımcılarımıza bürokratik engeller çıkarmamamızdan kaynaklanıyor. Özellikle Türk yatırımcılar Kazakistan'a ilgi göstermeye başladı. Kazakistan'daki inşaat sektörünün büyük bölümünü Türkler yapıyor. Çünkü biz Türkiye ile kardeş ülkeyiz. Türk yatırımcıların ülkemize yatırım yapması bizi gururlandırıyor" diye konuştu.

KARŞILIKLI ZİYARET İÇİN ÇALIŞMA

Manisalı işadamlarını da Kazakistan'a yatırım yapmaya beklediklerini belirten Boyev, "Manisa yatırım kenti olarak önemli bir şehir. Manisalı yatırımcılarımızı Kazakistan'a bekliyoruz. Bürokratik engeller yaşanmaması için de gereken neyse yapmaya hazırız. Ayrıca Kazakistanlı yatırımcılarımızın Manisa'ya gelmesi için de gerekli çalışmaları başlatacağız" dedi. Başkonsolos Arslan Pandi Boyev, son olarak, Manisali işadamları ile Kazakistanlı işadamlarının karşılık ziyaretlerde bulunması hususunda da çalışma başlattıklarını söyledi.

Makine Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Hakkı Bayraktar da Kazakistan'da bir şehir ile Manisa'yı kardeş şehir yapmak için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi. Vali Halil İbrahim Daşöz, Kazakistan ile Manisa arasında ticari ilişkilerin gelişmesi noktasında yapılacak her türlü çalışmaya destek olacaklarını, özellikle üniversiteler arasında da ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Başkonsolos Arslan Pandi Boyev ile Vali Daşöz, birbirlerine karşılıklı yöresel hediyeler verdi.

İlker KILIÇARSLAN / MANİSA