BAŞKASINA RED AKP İSTERSE 15 KEZ

BAŞKASINA RED AKP İSTERSE 15 KEZ

CHP İL BAŞKANI: BU AŞAMADAN SONRA ŞAİBE OLACAKCHP Ağrı İl Başkanı Birol Öztürk, oyların 13 kez sayıldığını, tekrar saymaya gerek olmadığını söyleyerek...

AĞRI İl Seçim Kurulu, Ağrı Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimine ilişkin kullanılan tüm oy pusulalarının yeniden sayılmasına karar verdi.

 

BDP'li Sırrı Sakık'ın 10 oyla kazandığı seçimlere AK Parti'nin yaptığı itiraz üzerine İl Seçim Kurulu 196 sandıktaki Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçimine ilişkin kullanılan tüm oy pusulalarının yeniden sayılmasına karar verdi

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Hamdi Vural başkanlığında toplanan İl Seçim Kurulu, AK Parti'nin yaptığı itiraz üzerine merkez ilçedeki tüm sandıklarda yeniden sayım yapılmasını oy birliği ile kararlaştırdı. Merkez ilçedeki Belediye Başkanlığı ve Meclis Üyeliği için kullanılan oyların yeniden sayılmasını kararlaştıran İl Seçim Kurulu kararına göre, merkez ilçedeki 196 sandıktaki Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliğine ilişkin tüm oyların yeniden sayılmasına bugün hemen başlanacak.
Ağrı'da BDP adayı Sırrı Sakık 20 bin 600, AK Parti adayı Hasan Arslan ise 20 bin 590 oy almıştı

ÇELİK YELEKLİ POLİSLER, ADALET SARAYI'NI ABLUKAYA ALDI 

Ağrı'da, İl Seçim Kurulu'nun aldığı kararın ardından öğleden sonra 196 sandıktaki oylarının sayım işlemine başlandı. Siyasi parti gözlemcilerinin eşliğinde yapılan sayım nedeniyle Adalet Sarayı'na giriş- çıkışlar kontrol altına alındı. 

Çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda polis, boşaltılan 4 katlı Öğretmenevi ile Polisevi'ne yerleştirildi. Kent merkezine giriş- çıkışlar çok sıkı şekilde kontrol edilirken, polis Adalet Sarayı'nın çevresini demir bariyerlerle kapattı. Adalet Sarayı'nın çevresinde bulunan Dörtyol Kavşağı, Erzurum, Kağızman ve Hani Baba caddelerine yaya ve araç girişine izin verilmedi. Öğretmevi önünde bir TOMA aracı bekletilirken, Jandarmanın da teyakkuz durumunda olduğu bildirildi. Adalet Sarayı ve çevresinde görev yapan polislere çelik giydirildi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen çevre sakinleri, "Halk gergin bir bekleyiş içinde. Sonuçlar bir an önce açıklansın biz de işimize gücümüze bakalım" diyor.

CHP İL BAŞKANI: BU AŞAMADAN SONRA ŞAİBE OLACAK

CHP Ağrı İl Başkanı Birol Öztürk, oyların 13 kez sayıldığını, tekrar saymaya gerek olmadığını söyleyerek, "Artık bıktık biz de. Sürekli sandık görevlisi gönderiyoruz. Bizim sandık gözetmenimiz de bu durumdan rahatsız. Bir haftadır işini gücünü bırakmış oy peşinde. Sabahlara kadar sürüyor ve bir değişiklik de olmadı zaten. Bu aşamadan sonra ne olursa şaibe olacak" dedi.

Ağrı Belediye Başkanlığı'nın şu anda BDP'ye verilmiş durumda olduğunu kaydeden CHP İl Başkanı Birol Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir de sayım yapıldıkça artık doğru da olsa AK Parti almış olsa da bir şaibe oluşacak. Ağrı'da şu anda çok ciddi siyasi bir gerginlik var. Herkes diken üstünde. Her yer abluka altına alınmış durumda. Giriş çıkışlar kontrollu. Esnaf iş yapamıyor. İşyerlerini kapatmışlar. Polis her tarafı kuşatmış yani. Gerçekten şu anda Ağrı'da siyasal sıkıntı var. Herkes çok gergin. Sayılar hep değişti."

BDP AĞRI İL BAŞKANI: SAVAŞ HALİ SÖZ KONUSU

BDP İl Başkanı Necmettin Efe, kentte olağanüstü hal olduğunu tüm yolların tutulduğunu belirterek şunları söyledi: 

"Olağanüstü bir hal, sanki bir savaş hali söz konusu. Bütün yollar tutulmuş, Kimseni köyden şehre gelme şansı bile yok. Bu gerçekten Ağrı'ya yakışır bir manzara, bir tablo değildir. Niye böyle burası? Bunu AKP'ye, Valiye, Emniyet Müdürü'ne sormak lazım. Gerçekten bu manzara bize yakışmıyor. Demokrasi adına inan ki üzülüyoruz. İnsanı merkeze almak lazım. Belediye biri gelir biri gider, bu bir anlam ifade etmiyor. Ama gerçekten insanlar üzerine yaratılmış o baskı kabullenecek bir durum değildir. Sayımlarda hep BDP önde çıktı. Devlet resmen kepenk kapattırdı esnafa. Halkımız gerçekten işyerlerini kapatmış bekliyor. Her taraf abluka altında ve sarılmış. Her yer demir yığını. Manzara çok kötü. Merkezden buraya herhalde baskı yapıyorlar. 'İllaki orayı gayri meşru da olsa alalım' diyorlar. Ben öyle anlıyorum yani. Bu ötekileştirme mantığı demokrasi adına, barış adına hoş birşey değildir. Şu anda Ağrı çok gergin."

İTİRAZDA 'BASKI' VE 'KORKU' İDDİASI 

Hamdi Vural başkanlığındaki Cuma Emre Ceyhan, Hasan Kocabaş'dan oluşan Ağrı İl Seçim Kurulu, 4 Nisan tarih ve 214/ 24 sayılı kararında Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Zeynel Yerlikaya tarafından verilen itiraz dilekçesini değerlendirdi. 

İtiraz nedenleri olarak yerel seçimlerle ilgili şaibeler olduğu gerekçesiyle merkez ilçe seçim kuruluna yapılan itirazlarının reddedildiği, bunun üzerine il seçim kuruluna başvurdukları, sandıklardaki oyların yeniden sayılmasını istedikleri bildirildi. İtiraz dilekçesinde Merkez İlçe Seçim Kurulunun 3 Nisan günü itirazı oy çokluğuyla reddetmesinde 'Ret yönünde beyanda bulunanların sayım zahmetine girmemek adına ret oyu kullandıklarını, ayrıca baskı ve korkunun da aldıkları kararda etkisi olduğu, bu nedende alınan kararlar, usul ve yasaya aykırı olduğu, buna ilişkin olarak 6-12 nolu sandıklarda benzer çok sayıda tutanak olduğu, bu tutanakların sonucunda AK Parti lehine durumun değiştiği, bu gelişmeler dikkate alınarak öncelikle Ağrı Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 2014/ 68 sayılı kararının kaldırılarak belediye başkanlığı ve meclis üyeliği seçimine ilişkin oy pusularının sayılması gerektiği' ileri sürüldü. 

Yine itiraz dilekçesinde, 'BDP Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık tarafından ilçe seçim kurulu başkanı ve üyelerinin baskı altında olduğu; adliye etrafında çok sayıda BDP üyelerinin toplanarak sloganlar atarak il seçim üyelerini baskı altına aldığı, ilçe seçim kurulundaki parti üyelerine sözde tehdit yapıldığı; Bağımsız Türkiye Partisi'nin ilimizde yapılan yerel seçimlerde aday göstererek seçime girdiği, bu partinin kısaltılmış halinin BTP olduğu, Barış ve Demokrası Partisi'nin kısaltılmış şeklinin BDP olduğu ve pusulalarda da kısaltılmış haliyle parti isimlerine yer verildiği 'T' ve 'D' harflerinin sandık görevlilerinin sehven olacak şekilde bu iki partiye verilen oyların iki siyasi partinin lehine veya aleyhine olacak şekilde yazılabileceği' iddiası da yeraldı. 

AK Parti ile BDP arasındaki oy farkının 10 oy, geçersiz oyların da 1993 olduğunu dikkate alan İl Seçim Kurulu oyların yeniden sayılmasını kararlaştırdı.

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Kaynak:Haber Kaynağı