BAŞKANDAN DİYANET'E ŞOK UYARI

BAŞKANDAN DİYANET'E ŞOK UYARI

Açıklamanın tüm detayları...

Hacı Bektaş Veli'yi Anma Programı'nda konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, 'ötekileştirmemeye' dikkat çekti.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu; "Cami ne kadar kutsalsa cemevi de, kilise de o kadar kutsaldır. Merkeze insan alınmalıdır. İnançsız olsalar bile onlar da sorgulanmamalı, kimse kimseyi ötekileştirmemelidir" dedi.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat etkinliklerinde bir konuşma yaptı. Selmanpakoğlu, Hacı Bektaş Veli'nin Avrupa karanlık çağı yaşarken aydınlanma meşalesini yaktığını söyleyerek, kendinden 3 asır sonra gelen rönasans sanatçılarını da etkilediğini söyledi. 'Hacı Bektaş Veli'in Tanrı'ya inanmanın en önemli ölçüdü olarak adaleti öne çıkardığını' söyleyen Ali Rıza Selmanpakoğlu; "Taraflı davranışların hüküm sürdüğü, Tanrı'nın adını kullanarak din istismarcılığının yapıldığı, insanların ötekileştirildiği duruma düşmemek için Hacı Bektaş Veli'yi okumak ve anlamak çok önemlidir. 'Düşmanının dahi insan olduğunu unutma', 'İncinsen de incitme', 'Eline, diline, beline sahip ol' derken, sevgiyi, dostluğu, barışı, paylaşmayı, eşitliği, sömürüye karşı koymayı, ötekileştirmemeyi öne çıkarmış ve merkeze insanı koymuştur. Erdemli olmanın yollarını göstermiştir. Aydınlanmacılığının diğer iki unsuru ise bilim ve akıldır. Aklın ve bilimin kullanılmasıdır" diye konuştu.

'DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI, TÜM İNANÇLARA EŞİT MESAFEDE OLMALI'

Ali Rıza Selmanpakoğlu, dün yapılan değerlendirme toplantısı sonrası Alevilerin yaşadığı sorunlara ilişkin 3 maddelik bir metin okuyarak şunları kaydetti;

"1- Alevi açılımı adıyla hükümetin yaptığı çalıştaylar, demokrasinin eşitlik, laiklik ilkeleri bakımından yeterli bulunmadığından olumsuzlukla sonuçlanmıştır. Bakış açısındaki bu olumsuzluklar giderilmelidir.

2- Alevi ve Bektaşilik'in İslam'ın Anadolu-Türkmen yorumu olduğu gözardı edilmekte, Cemevlerinin ibadet yerleri olarak tanınması bir türlü kabul görmemektedir. Cami ne kadar kutsalsa cemevi de, kilise de o kadar kutsaldır. Merkeze insan alınmalıdır. İnançsız olsalar bile onlar da sorgulanmamalı, kimse kimseyi ötekileştirmemelidir.

3-Zorunlu din derslerinin kaldırılması ya da bu aşamada seçmeli hale getirilmesi önemle beklenmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Atatürk döneminde olduğu gibi tüm inançlara eşit mesafede olmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı