Başbakanlık Ofisi Yıldız Sarayına mı Taşınacak

Başbakanlık Ofisi Yıldız Sarayına mı Taşınacak

ERDOĞAN SARAYI ÇOK SEVDİ

Cuma HİKMET

Başbakan Erdoğan TBMM'nin açılış resepsiyonuna katıldıktan sonra dün gece İstanbul'a gitti. Son zamanlarda mesaisinin büyük bölümünü İstanbul'da geçiren başbakan Erdoğa,  Dolma Bahçe Sarayı çalışma ofisini diğer makamlarından daha fazla kullanmaya başladı. Geçen hafta, TBMM başkanı Cemil Çiçek ile, meclis denetiminde olan ve Osmanlı döneminden kalan bazı köşk ve saraylarıda gezmişti. Medya'da çok fazla irdelenmeyen bu gezinin amacı konusunda, hiç bir açıklama yapılmamıştı. Erdoğan'ın Yıldız Sarayını gezmesi, siyasi kulislerde çeşitli söylentilere konu olmaya başladı. TIKLAYINIZ

Dolmabahçe Sarayı'nı neredeyse başbakanlık gibi kullanmaya başlayan Erdoğan, resmi kabulleri bile bu sarayda yapmaya başladı. 

Sabah saat 11:30'da Kısıklı'daki evinden çıkan Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geçti. Erdoğan burada Somaliland Cumhurbaşkanı Ahmed Muhammed Silanyo'yu kabul etti. Erdoğan görüşmenin ardından OECD Eğitim Bakanlarının gayrı resmi toplantısına katıldı. Erdoğan bir otelde gerçekleşecek toplantıya katıldıktan sonra Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne döndü ve burada bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

YILDIZ SARAYINA MI TAŞINACAK

Başbakan Erdoğan'ın, geçen hafta "Milli Sarayların" sahibi olan TBMM'nin başkanı Cemil Çiçek ile Yıldız Sarayın'da incelemelerde bulunması siyasi kulislerde, başbakanlığın Yıldız Sarayına taşınabileceği söylentilerinide bereberinde getirdi. Erdoğan'ın çalışma mesaisinin büyük bölümünü İstanbu'da geçiriyor olması ve Dolmabahçe Sarayının güvenlik olarak, Yıldız Sarayına göre daha çok açığının bulunması nedeni ile tercih edilebileceği konuşuluyor. Bazı siyasi gözlemciler, Başbakan Erdoğan'ın "Gezi olayları" sırasında, Domabahçe Sarayı önünde çok sayıda protestolar ve gösteriler yapmasından sonra, İstanbul çalışma ofisine yeni bir yer arayabileceğini öne sürüyorlar. Dolmabahçe Sarayı, bilindiği gibi son dönem Osmanlı Padişahlarının hem makamı hemde ikameti olarak yapılmıştı. Ancak 1876 da tam iki kez devrime sahne olan Dolmabahçe Sarayı, sansürleri ve  vehameti ile ünlü Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit, Dolmabahçe Sarayını terk ederek, III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı korunaklı Yıldız Sarayı'na taşınmıştı.

YILDIZ ADINI KULLANMAK BİLE YASAKLANMIŞTI

II. Abdülhamit'in 1876'-1909 a kadar kullandığı Yıldız Sarayı hakkında inanılmaz hikayeler yazıldı tarihte. 2. Abdülhamit'in (Kızıl Sultan) iki devrime sahne olan Dolmabahçe Sarayı'nı, vehamet nedenleri ile terkederek daha korunaklı olan Yıldız'a çekildiği anlatılır kimi tarihçiler tarafından.

Bu dönemde Yıldız siyasi yönetimin ana odağı haline gelmiş, hükümet biriminin bulunduğu ve Tanzimat döneminde siyasi yaşamın asıl eksenini oluşturan Bab-ı Ali'yi gölgede bırakmıştır. 1882'de Mithat Paşa ve Mahmut Celaleddin Paşa'nın idamını buyruk eden saray mahkemesi Yıldız Sarayında gerçekleşmiş ve bu nedenle Yıldız Mahkemesi adını kazanmıştır. Bu tarihten sonra Yıldız Sarayı, II. Abdülhamit'in yönetimine istinaden bir korku ve dalavere merkezi olarak ünlenmiş, ve bir dönem "yıldız" sözcüğünün Osmanlı basınında kullanımı, siyasi çağrışımları olabileceği gerekçesiyle, II. Abdülhamit'in sansür idaresi tarafından engellenmiştir. Sultan Abdülhamit'in 1909 yılında 31 Mart Vakası'ndan sonra tahttan indirilmesi üzerin,e saray bir halk kalabalığı tarafından yağmalanmış ve kısmen yakılmıştır. Bu yağmalama eylemi sırasında, Abdülhamit'e bildiri vermiş veya polis ajanı olarak çalışmış olan kişilerin kendilerine ait belgeleri arayarak yoketmeye çalıştıkları anlatılır.