''Başbakan Top Oynarken Bu Halk Zindanlarda Direniyordu''

''Başbakan Top Oynarken Bu Halk Zindanlarda Direniyordu''

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İmralı ile yapılan görüşmelerin tarihi bir süreç olduğunu ve akan kanın durmasının, hükümet ile Öcalan'ın varacağı mutabakata bağlı olduğunu söyledi.

Görüşmelerin kapalı kapılar arkasında olmayacağını söyleyen Demirtaş, izlenen yolun ve sürece ilişkin tüm gelişmelerin BDP tarafından şeffaf şekilde kamuoyuna anlatılacağını ifade etti.

Selahattin Demirtaş, BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ve bazı partili yöneticilerle birlikte BDP Adıyaman İl Kongresi'ne katıldı. Öğle saatlerinde kente gelen Demirtaş, yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı Can Düğün Salonu'nda yapılan kongrede partililere hitap etti. Çözüm sürecindeki gelişmeleri değerlendiren, hükümeti ve diğer muhalefet partilerini eleştiren Demirtaş, İmralı ile yapılan görüşmelerin çözümle sonuçlanması için herkesin samimi şekilde işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

'PARTİMİZİN AÇIKLAMASI DIŞINDA BİRŞEYE İTİBAR ETMEYİN'

İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin tarihi bir süreç olduğunu ifade eden Demirtaş, sürecin nasıl işleyeceği ve nasıl devam edeceğine yönelik detayların kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. Sürece, şeffaf şekilde bilgilendirilecek olan halkın yön vereceğini söyleyen Demirtaş şöyle konuştu:

"Bundan sonraki süreç gizli kapaklı, kapalı kapılar ardında yürümeyecek. Siz ne olup bittiğini, ne olup ne olmadığını bileceksiniz ve ona göre kararınızı vereceksiniz. Biz de bu süreci sizin rehberliğinizde, öncülüğünüzde, sizlerin talimatıyla yürüteceğiz. Kim ne derse desin bu süreçte, bu kritik dönemde bütün kışkırtmalara kulaklarınızı tıkamanız ve partimizin yapmış olduğu açıklamalar dışında hiçbir şeye itibar etmemeniz gerekiyor. Başbakan da konuşsa, bakanı da konuşsa bizler konuşmadan, bizler sürece dahil gerekli şeffaf açıklamaları yapmadan hiçbir şeye kulak asmamalısınız."

'DİĞER PARTİLERİ DE BİLGİLENDİRMEYE HAZIRIZ'

Diğer muhalefet partilerinden bu süreçte bilgi sahibi olmak isteyen varsa bilgilendirmeye hazır olduklarını kaydeden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama dışarıdan niyet okuyarak 'Aman Kürtler ve hükümet barışırsa biz buraları kaybederiz' diye düşünüp, savaştan beslenen kişiler bunu engellemeye çalışacaksa, biz onlara kulak asmayacağız. Bildiğimiz yolda yürüyeceğiz. Çünkü akan kanın durması; hükümet ile Sayın Öcalan'ın varacağı mutabakata bağlıdır. Bunun başka yolu, başka çaresi olmadığı için desteklemek durumundayız. Diğer muhalefet partileri de; gerçekten gelen cenazelerden rahatsız ise 'artık savaş bitsin konuşarak, tartışarak çözelim' diyorlarsa onların da bu süreci desteklemeleri lazım."

'BAŞBAKAN TOP OYNARKEN, BU HALK ZİNDANLARDA DİRENİYORDU'

Demirtaş, tarihi bir süreçten geçildiğini ve sorunların çözümünün aynı masa etrafında müzakere ile çözülmesinin en akılcı yöntem olduğunu yıllardır söylediklerini ifade etti. Yıllardır bu yönde yaptıkları çağrılara iktidarların sürekli kulak tıkadığını belirten Demirtaş, 11 yıldır Ak Parti iktidarının oyalama taktikleri nedeniyle onbinlerce insanın yaşamını yitirdiğini söyledi. Demirtaş şunları kaydetti:

"Özellikle mevcut AKP hükümeti ve Sayın Başbakan, BDP'yi tanımıyor olabilir. Kendisi Kasımpaşa'da top oynarken, top peşinde koşarken, bu halkın kahramanları, devrimcileri Amed zindanında işkencecilere direniyordu. Biz kimseye düşmanlık yaparak bugünlere gelmedik. 3 milyona yakın seçmen kitlesi ve nerdeyse 10 milyonluk nüfusu temsil eden BDP hareketini düşman kabul ettiler. Halen bu dili kullanmakta ısrar edenler var. Eğer yeni bir süreçte barış dilinden söz edilecekse önce bu dili kullananların kendi üslubunu değiştirmesi lazım."

'YOLU AÇACAK MAKİNENİN KOLTUĞUNA ÖCALAN OTURMALI'

Selahattin Demirtaş, son zamanlarda başlayan sürecin İmralı görüşmeleri şeklinde aktarılarak Öcalan'ın ön plana çıkarılmamaya çalışıldığını belirtti. Çözüme giden yolun karlı olduğunu ve karları temizleyerek yolu açacak olan makinenin koltuğuna Öcalan'ın oturması gerektiğini savunan Demirtaş, "Çünkü o makineyi çalıştırmayı Öcalan biliyor" dedi.

Demirtaş konuşmasının ardından, yanındaki parti yöneticileriyle birlikte kentten ayrıldı. 518 delegenin oy kullandığı kongrede BDP İl Başkanlığı görevine tek aday olan Abuzer Küçükkelepçe seçildi.