Başbakan "Kılıçdaroğlu suç işliyor" dedi ama...

Başbakan "Kılıçdaroğlu suç işliyor" dedi ama...

Ramazan’ın ilk haftalarında iftar yemeklerini birer mitinge dönüştüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir süredir sessizliğe gömülmüştü. Bayramın ilk gününde “bayramlık ağzını” açtı.
 
Ergenekon kararları ile ilgili de yorumlarda bulunan Erdoğan muhalefet liderlerinin kararlara ilişkin yorumlarına da tepki gösterdi. "Gerek Ana Muhalefetin, gerek diğer muhalefetin yapmış oldukları açıklamalara bu süreçle ilgili çok çirkindir" diyen Erdoğan, "Şu anda bu süreç içersinde özellikle anayasa gereği 138'inci maddeye çok açık net muhalefet söz konusudur. Burada ana muhalefet partisinin genel başkanını yapmış olduğu açıklamalar bana göre suç teşkil etmektedir. Bu tamamı ile yargıyı tesir altına almak, yargıya müdahale gibi bir anlayışın içersinde girmektir" şeklinde konuştu.
 
Peki Anayasa 138. madde ne söylüyor?
 
• Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. 
 
• Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.
 
• Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz.
 
• Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.
 
Bu kapsamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirdiği yargıyı tesir altına alma, yargıya müdahale girişimleri daha önce bizatihi kendisi tarafından gerçekleştirilmişti.
 
5 Eylül 2012: “Biz talimatı verdik yargı gerekeni zaten yapıyor, biz de parlamentoda gerekeni yapacağız.”
 
25 Kasım 2012: “Muhteşem Yüzyıl dizisine ağır eleştiriler yaptı ve 'yargının gerekli kararı vermesini bekliyoruz.”
 
7 Nisan 2013: “Söylediklerim aslında bir yerlere bir duyurudur. Yargı ne iş yapar merak ederim.”
 
“MHP LİDERİNİN AÇIKLAMALARI ÇOK ÇİRKİN”
 
MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına da değinen Erdoğan, "Bu tür hakaretlerle kimsenin oyu bu ülkede yükselmez. Nitekim, zaten şu anda yapılan kamuoyu araştırmalarında da ana muhalefetin oyunun nerede olduğu bellidir. Diğerlerinin oylarının nerede olduğu bellidir. Ve bu konuda hassasiyetimiz bizim çok çok farklıdır. Biz böyle bir dalaşmanın içersinde AK parti olarak yer almayacağız. Tabi siyasetçi olarak da bu tür yapılan açıklamalar karşısında kanaatimizi edebi, adabı içersinde söylemek bizim de ayrıca görevimizdir. Aynı şekilde MHP Genel Başkanının yapmış olduğu açıklamalar da çok çok çirkin açıklamalardır." dedi.