Başbakan Erdoğan'dan PKK'ya çağrı!

Başbakan Erdoğan'dan PKK'ya çağrı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, PKK süreciyle ilgili de konuştu.

Erdoğan,'Terörle mücadele, uzantılarıyla müzakere sürecek. Teröristler silah bırakıp ülkeyi terk etmeli.Bizim için önemli olan milletimizin huzurudur.Bölücü terör örgütünün şüphesiz ki provokasyonları yeni değildir. Bu tür barışa yönelik girişimlerde her zaman bölücü terör örgütü elinden gelen her türlü olumsuz gayreti göstermiştir. Bu da yine o alışageldiğimiz eylemlerden bir tanesidir'dedi.

"AFRİKA ARTIK SÖMÜRÜ BÖLGESİ OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, İmralı süreciyle ilgili de konuştu. Erdoğan, "Amaç bölücü terör örgütünün Türkiye'yi terk etmesidir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Nijer'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin "Süreç sabote mi ediliyor? PKK'nın silah bırakması konusunda takvim var mı?" şeklindeki soruya "Bölücü terör örgütünün şüphesiz ki provokasyonları yeni değildir. Bu tür barışa yönelik girişimlerde her zaman elinden gelen her tür olumsuz gayreti göstermiştir. Bu da provokatif eylemlerden biridir. Operasyonlar konusunda mücadelemiz sürecek. Siyasi uzantısıyla müzakereleri yapabiliriz dedik. Şu anda da aynı noktayız. Samimiyetimiz son günlerde attığımız adımlardır. Bu adımları nasıl attığımızı ve nerede attığımızı da uygulamalarımızda gösterdik. Tabii detay bilgiler verdiler. Bu bilgilerden haberim yok. Nereden, nasıl bu bilgiler yansımış bunu da bilmiyorum. Bunlar bana yansıyacak olursa ülkeye döndüğümüzde bunun değerlendirmesini yaparız. Amaç bölücü terör örgütü kadrolarının Türkiye'yi terk etmesidir. Silahı bırakarak terk etmesidir" dedi.

Gazetecilerin Suriye rejiminin 48 İranlıya karşılık 2130 tutukluyu bırakma kararı, ve serbest bırakılan Türkler ve kimlikleri konusundaki sorusuna Erdoğan, "Bu konuyla ilgili olarak gerek Katar'ın gerekse Türkiye'den bir STK'nın girişimleriyle başarılan bir süreç oldu. 4 Türk'ün ve birkaç tane Filistinlinin de içinde olduğu bir süreç. Bundan sonraki süreçte ne olur diye bir şey söyleyemiyorum. Öncelikle muhalif kanatla görüştük. Suriye'nin 2130 rakamını kabul etmesi tamamlayıcı bir süreç oldu. Bir çok mağdur insan bir an önce kurtulmuş olsun umarız. Hayırlı olsun demekten başka bir şey bize düşmez" dedi. 

AFRİKA ARTIK SÖMÜRÜ BÖLGESİ OLARAK GÖRÜLMEMELİDİR

Erdoğan, "Diplomatik ilişkiler konusunda geçen yıl Türkiye ve Nijer büyükelçiliklerinin karşılıklı olarak açılması önemli bir adım oldu.
bu görüşmemiz neticesinde 20 dönüm araziyi Türkiye Büyükelçiliği'ne tahsis etme noktasında büyük hizmet binasını da en kısa sürede tamamlayıp bitireceğiz. Bu ziyaretinin sürdürülebilir olması önemli. Burada devasa bir nehir akıyor. 

Bizde bir söz var: Su akar Türk bakar. Sularımız denizlere akar giderdi. Afrika'nın suları da böyle akıp gidiyor. Şimdi aklıma geldi. Su akar Nijerli bakar. Bunu değiştirmemiz lazım. Su akar Nijerli yapar dememiz lazım. Buna da devlet garantisi ile girmek isteyenler olabilir. Barajların yapılması Nijer için hayati öneme sahiptir. Buradaki dayanışmamız önemli. Türkiye'de bir sloganımız vardı. Su ve yol medeniyettir bu ikisinin halledilmesi lazım. İnsanın temizliği için de su, şehirlerin temizliği için de suya çok ihtiyacımız var. Su akan nehirleri seyretmeyelim, istifade edelim. Şu haliyle bu bir israf. Konut noktasında ciddi sıkıntı var. Yerel mimarisine uygun düşecek şekilde konutlaşma adımını atmak lazım. Bu konuda da mutabakatımız var. Nehirlerin kıyısı güzel konutlarla mimari noktada güzelleştirilebilir buralar kar amaçlı olur. Ama şehrin iç bölümlerinde de sosyal amaçlı konutlar yapılabilir. 20 yıl vadeli konutlar orada inşa edilebilir. Bir diğer adımımız eğitim konusunda müşterek adımlarımız olması lazım. Eğitim öğretim işbirliğinde burada STK ve devlet olarak bulunmayı hedefliyoruz. Sağlık hizmetlerimizde de bunu düşünüyoruz. Bazı salgın hastalıklarla mücadelede kardeşleriniz olarak sizlere destek olmaya hazırız. Uyuşturucu alkollü içkiler ve sigara ile mücadelede STK'larımız vasıtası ile müşterek çalışmalara girebiliriz. Bu dayanışmalarımız Türkiye ve Nijer arasındaki ilişkileri çok daha farklı kılacaktır. Afrika artık sömürü bölgesi olarak görülmemelidir. Afrika’da bulunan emperyalist güçler Afrika'dan aldıklarının hakkını vermelidir, vermiyorlarsa tarih bunun hesabını soracaktır." dedi. 

Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, ziyarette karşılıklı anlaşmalar yapıldığına değinerek, "Bu görüşmelerde Türk ve nijerli iş adamlarının katıldığı iş forumu gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan 450 km lik yol projesi konusunda bize destek vaat ettiler. Bu yol bizim için ekonomik açıdan çok önemli, ülkenini kuzeyini gerisine bağladığı için son derece önemli. Her alanda işbirliğini arttırmada kararlılığımızı ifade ettik" dedi.