Barış Yarkadaş: Çocuklar ve kadınlar tehlike altında

Barış Yarkadaş: Çocuklar ve kadınlar tehlike altında

Yarkadaş "TÜİK'in verilerine göre, çocuklara yönelik istismarda patlama var. Her gün bir kadın, cinayete kurban gidiyor. Bu tablonun sorumlusu iktidardır." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP iktidarının yarattığı toplumsal erozyon, kadınları ve çocukları vuruyor. İstismar ve cinayetlerdeki artış korkutucu boyuta ulaştı" dedi.

 TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kadınların ve çocukların büyük bir tehlike altında olduğunu dile getirdi. CHP'li vekil, TÜİK'in bir soru üzerine verdiği yanıtı basın mensuplarıyla paylaştı ve "2016 yılında 16877 çocuğun cinsel istismara uğradığı"nı söyledi. Bu sayının, kolluk güçlerine yansıyan vakalar olduğunu belirten Yarkadaş, "Bir de çeşitli sebeplerden dolayı adliyeye intikal etmemiş olanlar var. Tablo daha da korkutucu" dedi.

 ''İSTİSMAR ARTIYOR''

 Çocuklara yönelik cinsel istismarın, 2014'te 11095 olduğunu belirten Yarkadaş, "Kolluk kuvvetlerinin tespitine göre, istismar edilen çocuk sayısı her yıl daha da artıyor" ifadesini kullandı.

 AKP'nin yarattığı toplumsal erozyonun, kadınları ve çocukları vurduğunu belirten Yarkadaş, "İktidar, toplumu zorla muhafazakarlaştırmaya gayretine girişiyor ama toplumsal yapıyı daha da bozuyor. Cinsel istiszmar, taciz, kadına yönelik şiddet git gide artıyor" dedi. Yarkadaş, "Altı yaşındaki çocuklarla evlenilebileceğini söyleyen sapıkları koruyan iktidar, çocuklara yönelik istismarları adeta teşvik ediyor" diye konuştu.

 "AİLE BAKANLIĞI AİLEDEN HABERSİZ"

 AKP'li Aile Bakanlığı'nın bu tablo karşısında önleyici hiçbir çalışma içinde olmadığını da belirten Yarkadaş, "Bakanlığa çocuklara yönelik istismarlara ilişkin açılan kaç davanın olduğunu sorduk. Yazılı cevap vererek, bilmediklerini söylediler. Hem çalışmıyor, hem de bunu itiraf ediyorlar" dedi.

 CHP'li Yarkadaş, cinsel suçlarda da artış yaşandığını kaydederek, Adalet Bakanlığı'nın yazılı sorularına verdiği cevabı da medyayla paylaştı. Yarkadaş, "2011 yılında cinsel suçlardan hüküm giyen kişi sayısı 1447 kişiydi. Bu sayı, 2017'de patlıyor. Cezaevlerinde şu an cinsel suçlardan dolayı hüküm giymiş kişi sayısı 16487... Yani; cinsel suçlardan dolmayı hüküm giyenlerin sayısı, son beş yılda 11 kat artış gösterdi" dedi.

 ''HER GÜN BİR KADIN KATLEDİLDİ''

 Kadınlara yönelik cinayetlerin de hız kesmeden sürdüğünü belirten CHP'li vekil, "2017'de neredeyse her gün bir kadın öldürüldü. Bu yıl öldürülen kadınların sayısı, 364'e çıktı" ifadesini kullandı.

 2010 yılından bu yana, 1915 kadının cinayetlerde hayatını kaybettiğini belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

 "AKP iktidarının temsilcileri, bu cinayetlere yol açan zehirli dillerini ve zihniyetlerini değiştirmek yerine 'Ne yapalım kadınlar öldürülüyorsa, polis öldürenleri yakalıyor' diyerek yeni cinayetleri teşvik ediyor. AKP iktidarı, kadını aşağılayan, hedef gösteren, çocukları cinsel objeye dönüştüren politikalardan ve bunları yapanları desteklemekten vazgeçmelidir. Aksi takdirde, her istismar ve cinayetin sorumluluğunu taşıyacaklardır."

 CHP'li Yarkadaş, basın toplantısını Nazım Hikmet'in şiirine ekleme yaparak tamamlayarak "Kadınlara ve çocuklara kıymayın efendiler" çağrısı yaptı.​

banner6-001.jpg

cumhuriyet

İlgili Haberler