Barış 'Elçi'sini 100 bin kişi uğurladı

Barış 'Elçi'sini 100 bin kişi uğurladı

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Şerafettin Elçi,için dün TBMM'de cenaze töreni düzenlendi.Törende Elçi'nin naaşı Türk bayrağına sarılıydı.Bugün ise Cizre'de Elçi'nin tabutunun üzerine Kürdistan bayrağı k

Diyarbakır'dan karayolu ile konvoy eşliğinde Cizre'ye götürülen Şerafettin Elçi'nin cenazesi ilçe girişinde binlerce kişi tarafından karşılandı. 

Elçi'nin cenazesi vasiyeti üzerine zaman zaman yaşanan izdihamla birlikte Seyidan Camisi'ne götürülüp burada yıkandı. Yıkanan cenaze daha sonra omuzlara alınarak cenaze namazının kılınması için yaklaşık 600 metre mesafedeki Ulucami'ye eller üzerinde taşınarak götürüldü. Bu sırada Elçi'nin tabutunun üzerine Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetiminin kullandığı Kürdistan bayrağının konulduğu görüldü. Bu arada Ulucami'ye Abdullah Öcalan'ın posterinin asılırken, poster, Elçi'nin cenazesinin getirilmesinin ardından indirildi.

100 BİN KİŞİ KATILDI

Cizre'deki cenaze törenine BDP tam kadro olarak katılırken, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani, Irak Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Fadıl Mirani bir heyetle katıldı. Törene BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu BDP ve bağımsız milletvekillerinin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul Millekvekili Sezgin Tanrıkulu ve 6 milletvekili, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Elçi'nin damada Çaykur Rizespor teknik direktörü Mustafa Denizli, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Cenaye katılanların bazılarının ellerinde yine Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kullandığı Kürdistan bayrakları taşıdıkları ve bu bayrakların cami çevresine de asıldığı görüldü.

Cenaze töreninde bir grup Abdullah Öcalan lehine slogan attı. Elçi'nin cenazesinin Cizre'ye getirilmesinin ardından ilçe merkezinde bir grup İdil Caddesi üzerinde ateş yakıp trafiğe kapatması üzerine polis tarafından gaz bombası ile müdahale edilerek dağıtıldı.

Elçi'nin cenazesi Ulucamisi'nde kılınan cenaze namazının ardından yine Kürdistan bayrağına sarılı tabutu eller üzerinde yaklaşık 150 metre mesafedeki Cizre Mezarlığı'na götürüldü. Bu sırada aşırı izdiham yaşandığı görüldü. Elçi, götürüldüğü mezarlıkta vasiyeti üzerine amcası Seyit Abdulkdir Elçi'nin yanında toprağa verildi. Bu sırada camiden indirilen Abdullah Öcalan'ın posterinin de mezarlığa getirilerek burada açıldığı görüldü.

Şerafettin Elçi'nin cenaze törenine katılan Mesut Barzani'nin kardeşi Sidat Barzani, gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, Elçi'nin herkesi bir araya getiren yurtsever ve demokrat bir kişi olduğunu söyledi. Barzani, Elçi'nin babası Molla Mustafa Barzani ile arkadaş olduğunu ve son görevlerini yerine getirmek üzere cenazeye geldiklerini kaydetti.