BARANSU ALMAN TELEVİZYONUNDA "SANSÜR KURBANI" OLDU

BARANSU ALMAN TELEVİZYONUNDA "SANSÜR KURBANI" OLDU

Alman Televizyonu, Yeni İnternet Yasasını "Türkiye'de İnternet sansürü" Başlığıyla Ekrana Taşıdı.

Alman 1’inci devlet kanalı ARD, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzaladığı yeni internet yasasına ilişkin düzenlemeyi, 'Türkiye'de internet sansürü' başlığı ile haber programda ele aldı.

‘TTT‘ (Titel Thesen Temperamente) isimli programda sansür olarak nitelendirilen yasaya tepki gösteren binlerce kişinin hafta sonunda Taksim’de yaptığı protesto gösterilerine polisin gözyaşartıcı gaz sıkarak müdahale ettiği belirtildi. Haber programda bu gösterilerin 2013 yılı yaz aylarındaki taksim Gezi Parkı için yapılan ölümlerle sonuçlanan protestoları hatırlattığı ileri sürüldü.

Yeni düzenleme ile mahkeme kararı olmadan internetteki bazı sayfalara erişimin yasaklanabileceği, internet sağlayıcılarının iki yıl kullanıcı verilerini depolamalarının zorunlu hale getirildiği belirtilirken, fotoğrafçı Adnan Onur Acar, düzenlemenin ifade özgürlüğüne saldırı özelliği taşıdığını belirterek, "İntarnet, bağımsız bilgi için son derece önemlidir" dedi. Programda röportajı yayınlanan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu 'Sansür kurbanlarından biri' olarak nitelendirildi.

Baransu’nun devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama, siyasal ve askeri casusluk ve yasaklanan bilgileri açıklamak suçlarından kısa süre önce ifade verdiği belirtildi. Uzun süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteci Nedim Şener de, yeni düzenlemenin bir anlamda sansür olduğunu söyledi.Yayınevi sahibi Can Öz de, protesto hareketine katılırken, demokratik tepkilerin dile getirilmesinden yana olduğunu ifade etti.

ARD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine ve hükümete karşı komplo kurulduğunu, yolsuzluk iddiaları ile büyük baskı altında olduğunu, bir dönem 'Yoldaşı' konumunda olan ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’i yargı ve poliste önemli mevkiilerde yandaşları olduğu gerekçesi ile düşman olarak gördüğü ifade edildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı