Barajdan Kanal İstanbul Yapacaklarmış

Barajdan Kanal İstanbul Yapacaklarmış

Terkos Gölü, Sazlıdere Barajı ve Küçükçekmece Gölü birleştirilerek kanal yapılacak iddiası yaygınlık kazanmaya başladı.

Yurt Gazetesinde yayınlanan bir habere göre Başbakan Erdoğan'ın Çılgın Projelerinden Kanal İstanbul Çakma çıktı.
Haberde konunun ayrıntıları şu şekilde veriliyor.
 
Terkos Gölü, Sazlıdere Barajı ve Küçükçekmece Gölü birleştirilerek kanal yapılacak iddiası yaygınlık kazanmaya başladı. İddianın ciddiyetini araştıran CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Serdar Bayraktar, Meclis Başkanlığı’na önerge verdi.
02 Aralık 2012 Pazar 13:02
 
 
 
İSTANBUL/ MEHMET DEMİRKAYA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir süre önce ortaya attığı ‘Kanal İstanbul Projesi’ için tartışmalar devam ediyor. Çatalca-Silivri hattının kuzey-güney yönünde yarılarak kanal oluşturulmasının çok büyük bir maliyet gerektirdiği, bunun yerine Terkos-Sazlıdere Barajı-Küçükçekmece Gölü’nün birleştirilmesi düşüncesi daha inandırıcı bulunmaya başlandı. Konunun AKP İstanbul il örgütü düzeyinde tartışılmaya başlandığına ilişkin duyumlar aldığını belirten CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Serdar Bayraktar şunları söyledi:
 
SAZLIDERE BARAJI GÖZDEN ÇIKARILDI MI?
“Bu konu bir uzman tarafından ortaya atılan bir düşünce olmaktan çıkmaya başladı. Ciddi ciddi tartışılmaya başlandı. Bu görüş gerekçesi de şöyle açıklanıyor. ‘Küçükçekmece Gölü zaten içme suyu olarak kullanılamıyor. Sazlıdere Barajı çok büyük bir su kaynağı değil. Barajın tabanında da temiz su kaçağı olduğu için fazla su tutulamıyor. Terkos Gölü’nün de bir kısmı kanal için ayrılabilir. Böylelikle maliyet de çok düşmüş olacak.’ Bu ciddi ciddi tartışılıyor ve bu konuda kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor.”
 
Konuyu araştırmak için Belediye Meclis Başkanlığı’na bir önerge verdiğini belirten Bayraktar, “Sazlıdere Barajı gerçekten gözden çıkartıldı mı? Bu konuda verilecek yanıt olayı aydınlığa kavuşturacak” dedi.
 
YANIT BEKLEYEN SORULAR
Bayraktar’ın, Belediye Başkanlığı’nca yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergesindeki sorular şunlar:
*Sonbahar aylarında Küçükçekmece Gölü’nde yaşanan yeşil alg miktarındaki artışın nedeni nedir? Bu artışta Sazlıdere Barajı Gölü’nün etkisi var mı?
*Sazlıdere Baraj Gölü tabanında saptanmış temiz su kaçakları var mıdır? Varsa detayları nedir?
*Sazlıdere Baraj Gölü ile ilgili İSKİ’nin yapmakta olduğu bir plan proje çalışması var mıdır? Varsa detayları nedir?
*Sazlıdere Baraj Gölü su toplama havzasında kamulaştırmalarla ilgili olarak hangi aşamaya gelinmiştir?”