BANKA ÇALIŞANLARI İÇİN ÇANLAR ACI ÇALIYOR

BANKA ÇALIŞANLARI İÇİN ÇANLAR ACI ÇALIYOR

Diğer bankalarda aynı yolu izlerse sosyal krize neden olacak.

İngiltere'nin en büyük bankalarından biri olan Barclays'den bu gün flaş bir açıklama yapıldı. Bankacılık çevrelerinde ve özellikle İngiltere'de büyük yankı yapan açıklamanın içeriği toplam 19 bin banka çalışanını ilgilendiriyor. Bankacılık çevreleri ise Barclays'in bu girişiminin sektörün diğer devlerine de sıçrama ihtimalinin sosyal bir krize neden olabileceği ihtimalini konuşuyor. Hürriyet gazetesinde de yer alan  haber şöyle.

19 BİN ÇALIŞAN İŞSİZ KALACAK

Bankadan yapılan açıklamada, işten çıkarmaların yaklaşık yarısının İngiltere'deki çalışanları etkileyeceği belirtildi. Yeni strateji uygulaması kapsamında, Barclays'in yatırım bankacılığı bölümünde 2016 yılı sonuna kadar yaklaşık 7 bin kişinin de işine son verileceği kaydedildi.

Yatırım bankacılığı bölümünde 26 bin, perakende bankacılık bölümünde 38 bin 800 kişinin görev yaptığı Barclays, bu yıl içerisinde 14 bin çalışanının işine son vermeyi planlıyor. Medya mensuplarına bilgi veren banka yetkilileri, 2016 yılına kadar 19 bin çalışanla yollarını ayıracaklarını da ifade etti.

AVRUPA ÜLKELERİNİN BAZILARINDAN ÇEKİLİYOR

Barclays'in Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz'deki perakende bankacılık faaliyetlerini ise başka alanlara yönlendirmesi bekleniyor. Barclays şubat ayında, 2014 yılında 10-12 bin çalışanını işten çıkarmayı planladığını, ocak ayında ise İngiltere'deki yaklaşık 400 şubeyi 5 yıl içerisinde kapatma kararı aldığını duyurmuştu.

GEREKÇE KARLILILIĞIN AZALMASI MI?

Bankanın bugün yaptığı açıklamada ise şubelerin kapatılmasına ilişkin detay yer almadı. Ekonomi çevrelerinden gelen yorumlar ise Barclays'in bu kararının arkasında ekonomik küçülme stratejisinden çok bankacılık faliyetlerinden elde edilen kar faktörü etkili. Bankacılığında büyük oranda internet üzerinden yürütülmesi, büyük şubeli bankalarda personel fazlasına neden olmakta. Bu durum ise bankacılık faliyetlerinde elde edilen karın kaybolması demek. Bankacılık çevreleri, Barclays'in uygulamaya aldığı bu kararını sektörün diğer bankalarının da takip etmesi halinde büyük bir sosyal krizeyol açabileceğinden endişe duyuyor.

Son yıllarda az şubeli ve az personel sayısına sahip bankalar ile çok şubeli küresel bankalar arasındaki karlılık uçurumu gittikçe azalma göstermekteydi.

Kaynak:Haber Kaynağı