BAKIN SON ON YILDA KAÇ BİN KİŞİ İNTİHAR ETTİ

BAKIN SON ON YILDA KAÇ BİN KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Son günlerde çok artış gösteren intihar olaylarının son 10 yıllık rakamı dudak uçuklattı

TÜRKİYE Psikiyatri Derneği (TPD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mehmet Yumru, Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 29 bin kişinin intihar sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Bunların yüzde 73'ünün erkeklerden oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Yumru, yazılı, görsel ve sosyal medyada intihar haberlerinin yer almasının da intihara eğilimli insanları olumsuz etkilediğini vurguladı.

943 KATILIM

TPD tarafından bu yıl 51'incisi düzenlenen Ulusal Psikiyatri Kongresi, Serik'e bağlı Belek turizm merkezindeki Susesi Otel'de başladı. Öncesinde düzenlenen basın toplantısında kongre hakkında bilgi verildi. TPD Genel Başkanı Prof. Dr. Simavi Vahip, kongrenin 943 katılımcıyla 'Bilimin ışığında' sloganıyla gerçekleştirildiğini belirterek, kongrede ruh sağlığı hizmetlerinde tanı ve tedavide güncel gereksinimler ana başlığının ele alınacağını anlattı.

'DÜNYADA YILDA 800 BİN KİŞİ İNTİHAR EDİYOR'

Toplantıda intihar için risk etkenleri ve koruyucu etkenler konusunda açıklamalarda bulunan Kadın ve Ruh Sağlığı Çalışma Birimi'nde görevli Doç. Dr. Leyla Gülseren, Dünya Sağlık Örgütü tarafından intiharın özellikle genç yaşlardaki ölüm nedenleri arasında sık gösterildiği ve dünyada yılda yaklaşık 800 bin kişinin intiharla öldüğünün bildirildiğini aktardı.

Son 50 yılda dünya genelinde intihar olaylarının arttığını vurgulayan Doç. Dr. Gülseren, "Türkiye'de intihar hızı diğer Avrupa ülkelerine ve ABD'ye göre daha düşük olmakla birlikte son 10 yıl içinde intihar hızında artış var. İntihar hızı erkeklerde kadınlara oranla 1.5 kat, büyük şehirlerde Türkiye geneline göre yaklaşık 2 kat daha yüksek. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri cinsiyet dağılımı açısından diğer bölgelerden farklılık göstermektedir. Kadın intiharlarının hızı bu bölgelerde erkeklerden daha yüksek" dedi.

'EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE İNTİHARLAR ARTAR'

Türkiye'de intihar riskinin erkeklerde 35 yaş üstünde artarken, kadınlarda en riskli yaş grubunun 15- 29 olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gülseren, "Riskin en yüksek olduğu grup yaşlılardır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda ergenlerde intihar girişimlerinde bir artış olduğu belirlenmiştir. Yalnız yaşıyor olmak, işsizlik, ekonomik sorunlar intihar davranışı riskini artırır. Ekonomik kriz dönemlerinde intiharlar artar. Sosyal konumda ortaya çıkan ani değişiklikler, düşük sosyal sınıftan olma, eğitim düzeyinin düşük olması, kentte yaşama intihar riskini artırır. Ailede intihar öyküsünün olması, psikiyatrik hastalık öyküsünün olması, aile içi şiddet, fiziksel ve cinsel istismara uğrama, sosyal desteğin yetersiz olması, aile içi iletişim sorunları riski artırır" diye konuştu.

İNTİHAR VE MEDYA SORUMLULUĞU

TPD Genel Sekreteri Doç. Dr. Mehmet Yumru da intihar ve medya sorumluluğu konulu sunum yaptı. Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 29 bin kişinin intihar sonucu yaşamını yitirdiğini, bunların yüzde 27'sini kadınlar, yüzde 73'ünü ise erkeklerin oluşturduğunu kaydeden Doç. Dr. Yumru, intiharın gençler ve genç erişkin nüfusta artış gösterdiğini belirtti. Doç. Dr. Yumru, "2014 yılında her 100 bin kişide 4 kişi intihar etmiş. Dünya üzerinde tüm ölümlerin yüzde 1.8'i intihar sonucunda gerçekleşmektedir. İntihar oranı ülkemizde son 40 yılda yüzde 50 artış göstermiştir. Ülkemizde yazılı, görsel ve sosyal medyada intihar haberleri sıklıkla yer almaktadır. Medyanın bu haberleri detaylı olarak ilettiği ve hatta görsel materyalleri sıklıkla kullandığı görülmektedir. Bir intiharın haber sınırlarını aşan bir ölçüde anlatılması ya da gösterilmesi kişinin mahremiyetinin ve kişilik haklarının ihlalidir. Medyada intihar vakalarının tüm detaylarıyla dramatize edilerek, görsel öğeler eşliğinde sunulması, intihara eğilimli insanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığı bilinmektedir" diye konuştu.

'TGC BİLDİRGESİNE ÇOCU ZAMAN UYULMUYOR'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi'nde 'İntihar olayları hakkında haber çerçevesini aşan ve okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak nitelikte ve genişlikte yayın yapılmamalıdır. Olayı gösteren fotoğraf, resim veya film yayınlanmamalıdır' denildiğini hatırlatan Doç. Dr. Yumru, "Ancak çoğu zaman bildirgeye uyulmadığı görülmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak:Haber Kaynağı