Bakanlık Ağaoğlu’na çalışmış!

Bakanlık Ağaoğlu’na çalışmış!

İşadamı Ali Ağaoğlu'nun Veliefendi Hipodromunun yanında bulunan arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alamadığı imar değişikliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan aldığı ortaya çıktı.

Rüşvet ve yolsuzluk” operasyonu kapsamında gözaltına alınan İşadamı Ali Ağaoğlu’nun Veliefendi Hipodromunun yanında bulunan arazi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alamadığı imar değişikliğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ortaya çıktı. Mimarlar Odası ise Bakırköy 46 olarak bilinen projede 45 bin metrekarelik alanda 232 bin metrekare inşaat izni verildiği iddia ediliyor.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ALINAMAYAN İMAR İZNİ BAKANLIKTAN ÇIKMIŞ

İşadamı Ali Ağaoğlu’na ait ‘Bakırköy 46′ projesine ait imar değişikliği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alamadığı imar iznini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ortaya çıktı. Ağaoğlu’nun Veliefendi’deki araziler için isteği imar değişikliği, 22 Kasım 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne teklif olarak gelmişti. Ancak Belediye Meclisi imar değişikliğini, oybirliği ile reddetti. Bunun üzerine imar değişikliği talebi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşındı ve res’en onaylandı. Bakanlık imar planlarında yer alan 30 metre yüksekliğin 70 metreye, emsalin ise 2′den 2,5′a çıkarılmasına karar verdi. Mimarlar Odası 45 bin metrekarelik alana 232 bin metrekare inşaat yapılmasına olanak sağlayacak kararı yargıya taşıdı.

110 BİN METREKARE YERİNE 232 BİN METREKARE İMAR

Mimarlar Odası Bakırköy Şube Başkanı Ali Hacıalioğlu Kartaltepe mahallesi 869 Adada yer alan Bakırköy 46 projesinin imara açılma sürecini şöyle anlattı: “Buranın yarısı ticaret fonksiyonluydu ve 30 metreye kadar(10 kata yakın) yükseklik izni verilmişti. Diğer yarısı da park, rekrasyon, oyun alanıydı. Ağaoğlu ve diğer parsel sahipleri Belediye’ye buranın arttırılması yönünde talepte bulunuyorlar. Talepleri 2 olan mevcut imar hakkını 2,5 emsale çıkarmak ve 70 metre yüksekliğe çıkarmak üzere anakent belediyesine müracaat ediyorlar. Büyükşehir Belediyesi bu taleplerin şehircilik ilkeleri, Bakırköy plan bütünlüğü, teknik altyapı açısından uygun olmadığı, bölgeye olumsuzluklar getireceği düşüncesiyle oy birliği ile reddediyor. Bunun üzerine Çevre ve Şehirlik Bakanlığı’na müracaatta bulunuyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 644 ve 648 sayılı kanun hükmündeki kararnamelerdeki yetkiye dayanarak parsel bazında imar veriyor. 2 emsal talebi de 2.5′e çıkarıyor. Alınan ruhsat metrekaresine baktığımızda emsalin 5′i geçtiğini görüyoruz. 45 bin metrekare büyüklüğündeki bir alana toplam 232 bin metrekare inşaat yapılıyor.”

İNŞAAT 5 KAT ARTMIŞ

İmar planının emsal dışı alanlarla yaklaşık 5 kat arttırıldığının altını çizen Hacıalioğlu, “Buradaki planda 2.5 emsal deniyor. Bu 45 bin metrekare arsanız varsa, yaklaşık 110 bin metrekare inşaat yapabilir anlamına geliyor. 45 bin metrekarelik alanda 232 bin metrekare inşaat ruhsatının olması 5 emsal inşaat izni verildiği anlamına gelir” dedi.

ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SÜRECİ DİKKATE ALMADAN, İMARINI DAHA DA ARTTIRARAK PLAN YAPIYOR

Belediyenin reddettiği bir planının daha da arttırılarak plan yapılmasının dikkat çekici olduğunun ifade eden Hacıalioğlu, “Büyükşehir Belediyesi bu planı doğru bulmayarak reddediyor. Şehircilik Bakanlığı bütün bu süreci dikkate almadan, imarını daha da arttırarak plan yapıyor” dedi. Mimarlar Odası’nın yapılan plan değişikliğini kamu yararına uygun bulmadığı için yargıya taşıdığını söyleyen Hacıalioğlu Bakırköy 46 projesinin kamusal alana, altyapıya aşırı derecede yük getirdiğini, donatı alanları yok ettiğini, aşırı nüfus yoğunluğu getirdiğini ifade etti.

Öte yandan Veliefendi Hipodromu yanında bulunan Bakırköy 46′da inşaat çalışmaları sürüyor. 50 yıldır bu bölgede yaşadığını söyleyen Ahmet Turan Toy arazinin eski halini mezbelelik olarak tanımladı. Toy, “Burası daha önce mensucat fabrikasıydı. Burada 5 bin insan çalışıyordu ama daha sonra atıl duruma geldi, fabrikalar çalışmıyordu. Mezbelelik bir haldeydi. Eğer hakkıyla tatbik ederlerse çok güzel bir gelişim olur” şeklinde konuştu.

kaynak:dha

Kaynak:Haber Kaynağı