Bakanın verdiği yabancıya toprak satışı rakamları eksik!

Bakanın verdiği yabancıya toprak satışı rakamları eksik!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nın Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın verdiği rakamlara itirazı var... Açıklamada, Bakanın verdiği rakamların aysbergin görünen yüzü olduğu vurgulanıyor.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel başkanı Ertuğrul Candaş'ın yaptığı açıklama şöyle:


Basına ve kamuoyuna,

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktar, CHP milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın soru önergesine verdiği yanıtta “Türkiye’den gayrimenkul satın alan yabancı uyrukluların sayısının 102 bin 100 kişiye ulaştığını” açıkladı.  
 

Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktar'ın soru önergesi bağlamında verdiği rakamlar resmi rakamlardır ve aysbergin görünen yüzüdür.

 

Özellikle Hatay ve GAP Bölgesinde, halk arasında senet ya da muhtar senedi gibi adlarla ifade olunan satış vaadi sözleşmeleri ile yabancılara gayrimenkul satışlarının yapıldığı bilinmektedir.

 

Bu tür satışlar tapu kütüklerinde yer almazlar.

 

Gerçek rakamların bilinmemesinin bir başka nedeni, yabancı uyruklu kişilerin yasalarımıza göre Türkiye‘de kurdukları ya da ortak oldukları şirketleridir. Bu tür şirketlerin yasal açıdan Türkiye‘deki diğer şirketlerden farkları yoktur. Bu tür şirketlerin edindiği taşınmazlar kesin olarak bilinememektedir. Ayrıca, bu şirketlerin taşınmaz ediniminde hiçbir sınırlama da yoktur.

 

Öte yandan, ülkemizdeki bankaların birçoğunun yabancı sermayeli olması ve bu bankaların şu anda ellerinde başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere haciz edilmiş, ipotek konulmuş birçok taşınmazın bulunması da ayrı bir konudur.

 

Sonuç olarak, Türkiye’den gayrimenkul satın alan yabancı uyrukluların sayısı Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Erdoğan Bayraktar’ın verdiği rakamlardan çok daha fazladır.

 

Kamuoyumuza saygı ile duyurulur.

 

 

TMMOB

HARİTA ve KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI
EYLÜL 2013