Bakan Şimşek'ten bir garip açıklama!

Bakan Şimşek'ten bir garip açıklama!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV/CNBC-e ortak yayınında kendisine yöneltilen akaryakıt zammıyla ilgili sorulara ilginç yanıtlar verdi. Verginin yüksek olduğunu kabul ettiğini belirten Şimşek, düşürülmesi yönündeki beklentilerin karşılanmayacağının sinyalini vererek “Ben düşürülmesinin doğru olmadığı kanısındayım” dedi.

Açıklamasına "Bu yüksek vergiye rağmen 60 milyar dolarlık ithalat var. Bu da cari açık üzerinde etkili oluyor. Türkiye geçtiğimiz yıl petrol ve doğal gaza para vermeseydi 13 milyar dolar cari fazla verecekti, ama 48 milyar dolar açık verdi." sözleriyle devam eden Şimşek, akaryakıta uygulanan zammı; petrolün çok tüketilmesi dolayısıyla çok ithal edilmesine 
ve bu durumun da cari açığa sebep olmasına bağladı.

Doğalgaz gibi temel bir tüketim kalemiyle ilgili “Cari açık vermemek için vatandaşın tüketmesini zorlaştırıyoruz” şeklinde özetlenebilecek bu açıklama vatandaş katında nasıl yorumlanır bilemiyoruz ancak ısınma, pişirme ve temizlik gibi temel gereksinimler için yaygın olarak kullanılan doğalgaza yapılan zamların sebebi bir kez daha ortaya konmuş oldu. Yani Bakan Şimşek diyor ki; “Yüksek vergiye rağmen önünü alamıyoruz tüketiliyor. Cari açık vermemizin sebebi de bu, hükümet olarak hata yaptığımızdan değil.” Bu açıklamalar akla Emrullah Efendi’nin şaka yollu söylediği “Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” sözünü getiriyor. 

Maliye Bakanı olarak cari açıktan vatandaşın kullanmak zorunda olduğu petrol ve doğalgazı sorumlu tutmak yerine alınacak farklı önlemler geliştirmesi beklenen Şimşek’ten ülkeyi 4 ucundan tutup doğalgaz tüketimini gerektirmeyecek kadar güneye taşıma önerisi gelirse de şaşmamak gerek.