BAKAN  ÖVÜNÜRKEN ÇÖKEN DUBLE YOL MANŞETLERDEYDİ

BAKAN ÖVÜNÜRKEN ÇÖKEN DUBLE YOL MANŞETLERDEYDİ

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu'nun Orhangazi ilçesine bağlı Ortaköy girişindeki tünel yapım çalışmalarını inceledi.

Denizcilik ve Ulaştırma Bakanı Bin Ali Yıldırım bu gün 53 ülkenin gelirinden büyük İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu projesi ile övünürken, gazete manşetlerinde alel acele yapılmış duble yolların çökmüş fotoğrafları vardı.
Ama Bakan ı izleyen gazetecilerin hiç biri bu duble yollar neden çöküyor diye sormadı. Bin Ali Yıldırım ise meydanı boş bulup övündükçe övündü,
53 ülkenin milli gelirinden büyük diyerek başladığı sözlerine şöyle devam etti 

  Ortaköy'deki çalışmaları incelemek için helikopter ile gelen Bakan Yıldırım, tünelin teknik çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Bakan Yıldırım, burada toplam uzunluğu 7 bin 20 metre olan iki tüp bulunduğunu, bunların 1800 metresinin tamamlandığını belirterek, "şöyle dedi:
 
"Dört uçtan çalışma var. Yani Yalova tarafından 2, Bursa tarafından 2 giriş olmak üzere çalısmalar devam ediyor. Burada çok kapsamlı iş var gördüğünüz gibi. 3 şerit geliş, 3 şerit gidiş olacak. Tünelin gerek İstanbul tarafından Altınova ve İzmit Körfez geçisiyle, karşıda Dil Ovası'nda da eşzamanlı olarak çalşmalarımız sürüyor. Viyadük çalısmaları da devam ediyor. Çok fazla viyadük var. Bütün güzergah boyunca zannediyorum 20 kilometre üzerinde bir viyadük çalışması olacak. İş programını devam ettiriyoruz, gecikme olmazsa İstanbul'dan Bursa'ya kadar olan kesim 2015 yılı içerisinde açılacak."
 
Daha sonra Samanlı'daki şantiyeye ziyaret eden Bakan Yıldırım, şantiyede tünel yapımı çalışmaları ile ilgili sunumu izledi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, projenin toplam maliyetinin bugünkü dolar kuru bazında yaklaşık 7.5 milyar TL olduğunu söyledi. Bu yatırım miktarının 53 küçük ülkenin milli gelirinden büyük olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Aynı zamanda da Türkiye'nin 1950 yılındaki milli gelirinin üzerinde. Kıyas yapmanız için söylüyorum. Bu proje ile demek ki 100 bin nüfuslu 10 şehir kurulur" diye konuştu.

PARALAR NEREYE GİTTİ? DUBLE YOLLARA. NEREDE O YOLLAR? SELE KAPILDI

ÇÖKEN DUBLE YOL HABERİ VE FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ
 
YILDIRIM'DAN YOL YAPIMINA MERKEPLİ BENZETME
 
Bu projede maliyetten çok süreyi önemsediklerini açıklayan Yıldırım, 2015 yılı içerisinde birinci etabı hizmete girmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Kamulaştırma konusunda projede büyük destek aldıklarını belirten Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Vali, kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu hepimizin ortak işi. Yollar bu bölgenin kalkınması için yapılıyor. Burada yaşayan insanların, ülke refahının daha da artması için yapılıyor. Yol bir ülkenin büyüklüğünü, azametini gösteren bir şeydir. Böyle yolları yapabiliyorsanız o zaman büyük ülkesiniz. Türkiye, 'Teker dönsün yol olsun' noktasından bu günlere geldi. Teknolojinin bu kadar gelişmediği dönemlerde afedersiniz bir merkep yola salınır nerden giderse yolu ordan yaparlardı. Türküler vardır; 'Yol ver dağlar yol ver', 'Dağ seni delik delik delerim' diye. Birisi özlem hayal, birisi yakarış yalvarma. Şimdi her ikisi de bitti."
 
Bunun dünyanın en önemli altyapı projelerinden biri olduğuna değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu projenin küresel mali krizin yoğun olduğu dönemde dünyada büyük ikinci, Avrupa'da ise birinci büyük proje olduğunu söyledi. Bu proje ile bölgeye çok çeşitli imkanların geleceğini söyleyen Yıldrım, şöyle devam etti: "Bu yol bittiğinde, Bursa-İstanbul adeta birleşmiş olacak. Yani İstanbul içinde bir muhitten bir muhite gitmekten daha kısa sürede Bursa'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Bursa'ya gitme imkanı doğacak. Yani Bursa Yenişehir Havalanı'na gidilecek süreden daha kısa sürede Sabiha Gökçen'e ulaşacağız. İsterseniz; Sabiha Gökçen'e, isterseniz Yenişehir'e gidin. Bu proje Yenişehir'i olumlu etkiler. Yenişehir daha ziyade lojistik ve iç hatlar ağırlıklı doğuya güneye çalışan bir havaalanı olacak. Dünyaya çalışacak havaalanı da Sabiha Gökçen olacak. Yani bu projenin böyle de bir artısı olacak. Ayrıca bu projeden dolayı bölge insanı da nasibini alıyor. İğneden ipliğe her türlü alışveriş bu bölgeden yapılıyor. İş aş imkanına sahip oluyorlar."
 
Türk müteahhitlerinin ülkede ve dünyada önemli ilkere imza atmaya devam ettiklerini dilen getiren Bakan Yıldırım, sözlerini şöye sürdürdü: "Türk müteahhitlerimiz yurt dışında ülkemizin bayrağını dalgalandırıyorlar. Şu andaki parasal güçleri, 20-25 katrilyon civarında. Bu çok güzel bir rakam. Bu miktarı proje olarak bahsediyorum. 225 ülke içerisinde Türkiye toplam altyapı projeleri bakımından Çin'den sonra ikinci sırada. Öyle bir kabiliyetimiz var. Eskiden Türk müteahhitleri işlerin üzerine gidiyorlardı, şimdi ise işlerinde tercih yapma noktasına geldiler. Bilhassa Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlar, Türk müteahhitlerinin ortaya koyduğu başarıyı en iyi algılayan ülkeler haline geldi.